Man kanske skulle ta och flytta till Kalix, hann jag tänka fler än en gång under mina knappa två dygn som jag var där. Jag har aldrig varit i Kalix innan. Knapps ens varit i Bottenviken. Jag har sett någon enstaka sandstrand på bild, men liksom inte tänkt mer på det. Men när vi satt på uteserveringen på Frevisören vår första kväll i Kalix och solen värmde, motljuset skapade ljuvliga flares i själen och någon paddlade SUP i ögonvrån samtidigt som servitrisen kom in med vår brownie- och parfaitdessert, ja då var livet långt mycket härligare än på Instagram där jag såg folk semestra i 9 plusgrader långt söderut.
”Vi har 11 grader i vattnet här i Ystad” skrev en följare i ett DM. Jag doppade foten i det långgrunda vattnet utanför bastun och uppskattade det till 21. Bottenviken har ofta fler soltimmar än övriga Sverige och här finns fler än 4000 öar i skärgården. Går det att få det bästa av båda världar? Riktiga vintrar och härligt skärgårdsliv på sommaren? Generöst med norrsken och evigt ljus på sommaren.
Jag inser när jag skriver detta inlägg att jag inlett mina två senaste texter med tänk om man skulle bo här uppe. Det blir spännande att se var jag befinner mig om 5 och 10 år!
När jag redigerade bilderna från Frevisören så dök uttrycket ”glass och ballonger” upp i mitt huvud. Man brukar ju säga att livet är inte alltid glass och ballonger. Men här på Frevisören så ÄR livet glass och ballonger. Jag blev glad av att vara där. Glad är en bra känsla. Kalix löjrom, hummer, goda syrliga drinkar och så den där ljuvliga efterrätten som serverades under parasoll. Alla var glada!
Kalix löjrom
Säg Kalix och du kommer förmodligen tänka på Kalix löjrom. Det är löjrom från siklöja som fiskas under några få veckor i september, och det får bara kallas Kalix löjrom om det fiskas och förädlas i ett begränsat område i Bottenviken (mer specifikt inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå).
Kalix löjrom har tilldelats Sveriges enda ursprungsmärke för livsmedel (hittills) och EU har dessutom tilldelat Kalix Löjrom det starkaste livsmedelsskyddet. Att kalla annan löjrom för Kalix löjrom är en enorm no-go och därför kommer jag absolut alltid att minnas den restaurang som skrev ut Kalix löjrom på menyn men senare sa att löjromen kom från USA. Det hände på en restaurang i Åre för åtta år sedan och det förtroendet har fortfarande uppförsbacke.
Med det sagt så tycker jag om annan rom också, vi väljer ofta sikrom här hemma. Allt beror på vad man ska göra och vet man skillnaden så är det enklare att välja rätt livsmedel. Alldeles oavsett så får du vad du betalar för, och det gäller även den där (gräsliga) produkten i glasburk som du alltid kommer hitta i matbutiken.
Du kan hålla en sked fylld med Kalix löjrom upp och ner utan att löjromen lossnar från skeden och hamnar på golvet, den unika konsistensen som särskiljer Kalix löjrom från annan löjrom. Den enda tillsatsen i Kalix Löjrom är för övrigt 4% salt.
Fisket efter löjan är reglerat och allt ska hända snabbt eftersom man bara får fiska en begränsad period. Traditionen är stark och förädlingen väldigt specifik. Vi fick följa med in i lokalerna där allt efterarbete händer och gick igenom varje moment, som alla görs för hand. Förr gjordes det i sjöbodar, men idag har förädlingen blivit modernare och flyttat inomhus i rena lokaler. Men vissa moment utförs fortfarande med pincett! Det är många timmars arbete och rätt otroligt egentligen, särskilt eftersom en löja ger 3-5 gram rom.
Den mest klassiska serveringen av löjrom är förmodligen med fint hackad lök och creme fraiche/smetana. Men, min favorit är att göra Frida Ronges löjromspasta. Eller pasta med sandefjordsås som också innehåller löjrom. Båda rätterna är dekadenta och kräver(!) att du väljer övriga råvaror med samma omsorg som du valt din löjrom. Jag hittade receptet på Frida Ronges löjromspasta i Hallandsposten, men notera att kantarellerna är något som journalisten lagt till efter eget bevåg så just det tillägget gör du som du vill med.
Vi fick en guidad tur av Cold Adventures. Hör av dig till dem om du vill ha en guidad upplevelse med båt eller provsmakningar – eller om du vill bo på Skärgårdshuset på Skärgårdsudden eller stugan på Renskär/Getskär där vi bodde. Här är bilder från Skärgårdshuset, som går att hyra på Airbnb också:
Stugan i Renskär/Getskär i Likskärs naturreservat
Vi såg verkligen fram emot ett dygn i en stuga utan el och vatten på Getskär. Eller om det var Renskär. Vi vet inte riktigt. Den här ön bestod egentligen av två holmar förut, men på grund av landhöjningen har det blivit en enda ö så nu är Renskär och Getskär typ samma sak fast ändå inte. Ön ligger i Kalix skärgård och har brygga, bastu, sandstrand, stigar och så lämningar från historien. Som en labyrint gjord av stenar till exempel, som fortfarande finns kvar.
Stugan på Getskär, eller om det är Renskär, ägs av Kalix kommun men arrenderas av Cold Adventures som har inrett den med fantastisk känsla. Bastun ägs av Länsstyrelsen och är öppen för alla. ”Kommunen vill uppmuntra till friluftsliv” sa Madelene på ett så självklart sätt när vi förvånades över både skicket och underhållet av denna plats. Tänk om alla kommuner tänkte så. Alla Länsstyrelser.
Vi promenerade runt på ön i några timmar. Eldade i bastun. Grillade hamburgare på stranden som vi åt till sen lunch. Badade. Njutet var enormt.
Till kvällen tände vi ljus i stugan. Satt vid bordet och kom ikapp livet efter flera dagar på resande fot och blickade ut över havet. Lugnet sänkte sig och vi poppade en champagne och öppnade en burk Kalix löjrom. Verkligheten visste inga gränser. Kan man ha det såhär! Det lyxigaste finns i det absolut enklaste.
Dagen efteråt blev vi hämtade i en annan båt och fick en guidad tur i skärgården. Båtliv och vinterliv som sagt, tänk att det kan finnas på en och samma plats. På vintern kan man köra skoter till stugan på Getskär eller Renskär. Man kan inte köra skoter eller skida på hela Bottenviken, men Madelene förklarar att man kan köra ända fram till kanten där isen slutar och havet tar vid. Det skriver jag upp på min bucket list till kommande vintrar.
Här kan du boka stugan i Renskär, eller om det kanske heter Getskär.
Förfallstiden – vad är det?
Och så fick jag lägga till ett nytt ord till ordlistan. Förfallstiden. Det är en tid då isen går upp och havet är omöjligt för såväl snöskoter och skidor som båtliv. Förfallstiden följer efter veckorna med vårvinter. Förfallstiden är tätt sammankopplat med väckelsen av djurlivet och när naturen spirar. Jag har en bild av att islossningen är mäktig. Det var mäktigt att se isflaken skjutsas iväg i vårfloden här hemma hos mig i Jämtland, men tänk dig på havet när isflaken gnuggar mot varandra och orrspelet ljuder i öronen.
Här kan du läsa alla mina tidigare inlägg om resorna till Tornedalen, som verkligen har fångat mig!
3 kommentarer
Vilken jäkla resa vi fick <3 Jag vill lägga till bildning till det här med kultur. Att bli bildad på sina resor är grymt, älskade guidningarna. Men kvällen med löjrom, bubbel & mjukiskläder på Getskär (?) med bildredigering var så jäkla härligt lågdekadent :). Tack för one for the books.
ja verkligen, allt var fanimej bra. OCH intensivt. är du återhämtad?
Tack! För känslan av att ha varit där. Tack vare dig, Sara! För att verkligen ha varit där. Tack vare någon väldigt speciell! För 1000 bilder som 1000 magiska nätter. Och Tack Norrland! För den här ena bilden. För berättelser från 1000 och en natt. Tack Norrland, Du heliga mark! ❤????????????