Jag är ute på vägarna igen. Hann med tre nätter hemma så att tvätten precis hann torka innan jag och Katta packade in oss i bilen och körde norröver i regnet. Vi plottade ut några guldkorn vi gärna ville besöka på google maps och det blev sjukt snurrigt. Men första stället är en fullträff: Edsele gruva. En del av Höga Kusten enligt Google men här syns ingen kust. Bara Norrlands inland.
Edsele Gruva
Edsele Gruva hittar du till genom att skriva in det i Google Maps, här finns en vägbom som är öppen juli-augusti. Den här gruvan hade en handfull anställda mellan 1960-1980(ish) och man bröt många tusen ton qvarts och fältspat. Idag är det ett utflyktsmål för den som vill få lite förundran, bada, SUP:a eller så. Bilvägen hit, som går på smal grusväg, hålls öppen i juli och augusti. När vi var där så hällregnade det, och rovfågeln som hade en unge på klippkanten, gjorde sitt bästa för att skrämma bort oss.
Trots ösregnet och stadiga 9 plusgrader så tyckte Katta att ett bad i gruvvattnet var en god idé. Trots rovfågelns idoga försök att jaga bort oss så tog hon några simtag i vattnet. “Det är 17 grader tror jag” rapporterade hon mellan simtagen. Djupet googlade vi oss till sedan. Runt 20-30 meter rapporteras det om.
Förväntan var hög inför besöket, men med viss tveksamhet för man vet ju aldrig var internettipsen levererar. Men det här var ett femplusställe. Inget folk just idag, men magiskt vackert och dystopiskt på samma gång.
Imnäs BBQ
Vi lämnade gruvan i Edsele och funderade på var vi skulle äta mat. Katta googlade, vilket är ett krav för en riktigt bra co-driver. “Det finns något som heter Grillat i Imnäs” utbrast hon och vi kollade Google maps. En halvtimme bort. Bra, det tar vi!
Och inte visste väl vi då att Imnäs BBQ är ett riktigt höjdarställe som lockar folk 20 mil bort. Det var fullbokat. Har alltid varit fullbokat hur mycket man än bygger ut. Detta är ingen vanlig grill. BBQ är kult och matnörderi på högsta nivå och min kille, som just nu jobbar i Norge, frågade mig genast vilken rök de använde. “Inte vet väl jag” svarade jag som gärna äter riktigt god mat men inte har det där nörderiet i mig. Här bokar du bord förresten!
Jag valde brisket. Katta käkade burgare. Och eftersom det var fullt så tog vi takeaway och satte oss i bilen med en sjukt nöjd känsla av att ha hittat hit.
Sedan skulle vi enligt planen egentligen fortsatt till Sorsele och slå upp taktältet på vettigt ställe men det fortsatte ösregna och jag var lite för trött för det så jag övertalade Katta att vi skulle ta in på närmsta campingstuga istället. Så vi hamnade i Meselefors och packade in oss själva i stugan med en flaska rödvin och en påse Sombreros. Och så var det med den lördagen: vår första dag på Norrlandsresan som kommer bli lång!
3 kommentarer
Roadtrip – love it! Och med era näsor för platser och upplevelser lär det ju kunna bli magiskt bra.
ja, en bra research är guld värd!
BRA scouting, tur att du kommer ihåg att spara alla bra grejer på insta 😛
Men, jag vill höra mer om Meselefors?