Jag ska ju ägna mig åt att släppa kontrollen lite mer under 2022. Jag smygstartade redan till jul och sa därför inget när min kille deklarerade att han skulle landa på Östersunds flygplats kl 13.15 den 23 december. Han ville därefter hem till Åre för att packa innan vi skulle köra vidare söderut till Hälsingland. I min värld är det helt bakvänt att åka fram och tillbaka och om mitt ultraeffektiva jag fått styra så skulle han landat på Arlanda på förmiddagen och sedan tagit tåget till Hälsingland så skulle jag kunna ha kört till Hälsingland och så kunde vi ha mötts där. Eller så kunde jag ha packat bil och allt och hämtat honom i Östersund kl 13.15 så kunde vi ha kört direkt.
Men nej. Med lite lugn i själen, och lite stress över att vara ute i julkaoset och köa till nybakt bröd på Krus Bageri och skaldjur på Atlantfisk – som jag beställt i god tid innan men ändå hamnade i kö för när de skulle hämtas – så körde jag de 8 milen till Östersund för att hämta Honom, och sedan 8 mil hem för att packa. Hans väskor hade såklart försvunnit någonstans längs vägen så han fick vara utan men kl 18 så var vi klara med allt och satte oss i bilen och körde på lugna, mörka vägar hem till Hälsingland för julfirande.
Jag älskar att vara iväg på roadtrips långt bortom E4:an så utav bara farten bokade vi in nyår i Abisko. Hur bra! Det går inte att köra längre nordväst än så.
Hur som helst. På juldagsmorgonen vaknade vi tidigt och åt gröt för sedan skulle vi iväg på min mammas sista kyrkliga handling i sin roll som församlingsherde i Järvsö. 2022 så blir hon kyrkoherde i Söderhamn så då kommer du få se mer hav och skärgård här. Fler besök på Stene Gård. Men det är i framtiden. Efter besöket i kyrkan åkte vi till stranden i Sanna och grillade pizzabullar på vår stekhäll från Dalum.
Pizzabullar är enkelt att göra! Köp färdig pizzadeg och fyll med pesto och riven ost. Stek i olja, så att det blir lite friterat typ. Rulla ihop och skär tunt. Vi toppade med en bit mozza. Jag fick tipset om att det blir lika gott att fylla degen med smör, socker och kanel. Och minus mozza.
Det var satan-i-gatan-kallt med nordliga vindar så vi förfrös nästippen av oss och skyndade därifrån så snart vi kunde. Kanske min minst harmoniska grillning ever. Men det var fint ändå. När vi kom hem gjorde vi varma glöggdrinkar, kollade lite på TV och bestämde oss för att dela ut julklapparna på juldagen.
Vi hade tänkt äta skaldjur på julaftonskvällen men det blev inget av det för vi åt lunch för sent och julafton slutade med en målstolpe-ut-känsla – diskmaskinen slutade också att fungera!! – men juldagen kom och tog över tronen. Då hade vi sovmorgon, lång julfrukost och sedan julklappsutdelning.
Från Honom, min fantastiska fästman som är utomordentligt dålig på att planera men som har massa andra fina egenskaper, fick jag fantastiskt hantverk som han specialdesignat från samiska Zarah Matti. En pälsmössa och vantar med fantastiska detaljer som jag blev otroligt glad över. Och så en helg tillsammans med toppfågeljakt. Jag fick varma Fubukistövlar och linneservetter från Växbo lin från mina föräldrar och en presentkartong med produkter från Aésop från min bror.
Till kvällen dukade vi upp skaldjuren jag längtat efter! Vi drack Sherry till hummersoppan som Danny gjorde och skar upp surdegsbrödet från Krus. Nej men denna middag får hundra av hundra!!
Och så blev det annandag och vi gick promenad i skogen och sedan vet jag inte var timmarna tog vägen för snart nog var det eftermiddag och vi åt lutfisk och dukade fram en av de bästa jultraditionerna vi har i vår familj: ost- och vinprovningen. I år hade vi tema “dyrt och billigt” och testade viner gjorda på samma druva fast i olika prisklasser. Ostarna kommer i vanlig ordning från Androuet.
Och efter allt det där blev det måndag och vi påbörjade vår resa norrut.
2 kommentarer
Åh!! Var i Abisko i slutet av november och det var magi! Ser mycket fram emot att här och på insta få se Abisko igen, med dina ögon!
Gott Nytt År!!
jaa följ mig på stories så får du se det mesta!! 😀