I stolt annonssamarbete med Widforss.se
Jämtlandsfjällen bjuder på magiska dagar just nu och jag vill helst fånga dem alla på burk och öppna en kall vinterdag. Förra veckan gick vi en långtur på Åreskutan i magiskt kvällsmotljus och igår gick vi upp på Middagsvalen i Vålådalen och lagade middag. Det är återigen en sådan där grej som har stått på min längtanslista länge; att packa med god mat i ryggsäcken och gå upp på en fjälltopp och njuta av världens finaste restaurang med bästa bordet och evigheten som utsikt.
Just igår packade vi ner souvasburgare från Lapplands Viltprodukter som vi köpte en av alla de gånger vi passerade Vilhelmina och talleggio som är sjukt gott på burgare. Varsågod – nu fick du precis mitt allra bästa burgartips på en gång! Låt burgaren precis bli färdigtstekt på ditt Primuskök och låt osten ligga på någon minut innan du tar av burgaren och dressar den med andra toppings.
Jag hade med en silverlök (bästa löken för burgare enligt min mening), tryffelaioli, salladsblad, tomat och lite ketchup och senap som var helt onödigt eftersom allt det andra var mer än tillräckligt.
Vi har två olika kök från Primus; ett Primus OmniLite och ett vanligt gaskök liknande detta Primus Prime Tech Stove. Här är tallrikarna från Primus vi använder och här är besticken (båda är på kampanjpris just nu!)!
Alla länkarna går till Widforss.se som har det mesta av den utrustning jag använt de senaste åren. Kampanjkoden SARARONNE20 ger dig 20% rabatt veckan ut (men gäller ej på redan nedsatta varor eller varor där det står i text att rabattkod ej gäller). Mycket av de jag länkar till här i texten har redan kampanjpriser så håll utkik! Kan tipsa om att Widforss.se säljer Osprey ryggsäckar också – alla mina ryggsäckar som jag haft i flera år kommer från Osprey.
Middagsvalen är en av mina nyblivna favorittoppar här i Åre tillsammans med bland annat Välliste och Suljätten. De bjuder alla på fantastiskt fin utsikt och med kort (men ibland brant) led uppför. Du får rätt så snabb belöning alltså! En topp jag verkligen vill upp på nu under hösten innan snön kommer är Getryggen i Storulvån.
En sådan där kväll som igår vill jag kombinera fjäll och riktigt god mat och då spelar det ingen roll vad en flaska ketchup och senap väger. Är du ute på längre turer vill du förmodligen ta med mat som är praktisk för just den turen och minimera vikt och plats. Du som läser det här vet redan att jag älskar god mat och lyxig känsla och när vi tältade i Skäckerfjällen så tog vi med både vin, chips, Smetana och löjrom till exempel – men när vi fiskade i storm i fjällen på 1000 meters höjd var det väldigt praktiskt och jättegott med frystorkad mat från Real Turmat.
Jag vet att ni är många som vill ha mer matinspiration till vad man kan laga utomhus och jag lovar mer av det på bloggen, men redan här kommer en liten lista på sådant vi har lagat – och vad vi kommer laga framöver:
Outdoor ramen är en favorit som vi lagade när vi taktältade alldeles i början av sommaren. Kolla här för hur vi gjorde!
En typisk outdoor food hack-rätt som vi lagade i den där stormen som jag skrev om ovan är ris och köttbullar i tomatsås. Vi köpte en påse frysta köttbullar och hällde över en god färdigsås (vi valde tomat med ricotta). Ris är smidigt för att det går att koka i påse vilket är smart när man är ute på en helgtur och måste kompromissa lite. Vad man inte kompromissar med är smaken så därför tar du med dig en bit parmesan som du toppar rätten med!
Vill du minimera packning så kan du köpa raggmunk som pulver – toppa med blåbär eller lingon från skogen. Och havregrynsgröt kan kokas med blåbärssoppspulver så blir det godare! Min egna favorit är att göra chiapudding och ta med ut. Blandar du chiafrön med chokladmjölk blir det riktigt gott. Blanda den i en mattermos så håller kylan länge. Här finns mattermos från Hydroflask som är det märke jag alltid använder när jag är ute!
Varken jag eller min kille är särskilt hungriga på morgonen så frukost är ofta nedprioriterat men har du inte kyl så är det smart att ta med Finncrisp (eller något annat bröd) och en tub mjukost!
Efter middagen igår fick vi se solen gå ner bortanför fjällen och den var alldeles stor och blodröd och såklart omöjligt att fånga på bild med mitt vidvinkelobjektiv. Men det var en rackarns fin kväll och vi gick nedför fjället i det begynnande mörkret och när vi körde hem klockan 22 var det becksvart ute.
Tänk så fort det går. För två månader sedan sprang jag på fjället vid midnatt och det var ljust. Jag älskar årstider och ser fram emot allt som kommer. Även stormarna!
Tack för att du klickar på hjärtat till detta inlägg om du gillar det. Här är mitt inlägg om tips på utrustning när man tältar som fått väldigt många hjärt-klick. Ställ gärna en fråga i kommentarsfältet om du undrar över något!
2 kommentarer
Ha! Jag tror baskemig att ni äter lyxigare på fjället än vad vi gör i villan på eftermiddagen! Får bli skärpning på det minsann!
Tack för inspirationen!!
En tur i naturen ska ju inte ge några hinder för go mat uppenbarligen…
Haha vilken härlig kommentar! Ut och njut!