Det märks att allt fler vill cykla mtb i fjällen och framförallt i Åre. I Åre Björnen har på kort tid en helt ny mtb-arena byggts upp och jag var där och cyklade senast förra veckan. Klockan 07.30 träffade jag min kompis Helena på parkeringen och så cyklade vi ett varv på Kopparn som är 6,5 km blå led. Till sommaren 2020 har man förlängt cyklingen och det går att fortsätta cykla på bland annat Stubinen som är ytterligare 1,5 km blå led med alternativa utmaningar längs vägen.
Det går att kombinera mtb-lederna i Björnen och göra dem kortare (välj Mineralen istället för Kopparn) eller längre (välj att cykla Graniten när du är på Kopparn). Här är en karta på mtb-lederna i Åre Björnen. Det finns också några gröna leder att välja bland och i sommar påbörjas bygget av fler och mer tekniska leder som står klara till nästa år. Hurra!
För att cykla på lederna så köper du såklart ett trailpass. Mer info om det här!
2025 ska Åre vara Skandinaviens ledande destination för cykling (och topp 5 i Europa) och till förfogande har Åre 16,5 miljoner kronor från olika aktörer varav 12 miljoner kronor går till cykelrelaterade investeringar (och kringmiljöer).
Ju fler människor som vistas i naturen desto mer slits naturen. Framförallt så är vi fler som samsas på lederna idag; cyklister, löpare och vandrare – bland annat. Allemansrätten ger oss rätt att vistas i naturen men den outdoorboom som pågår just nu belyser en utmaning. Vem ska ta hand om lederna? Naturen tar ingen entréavgift, men vi förväntar oss att ”någon” ska ta hand om den och rusta upp och fixa till det slitage som breder ut sig allt mer ju fler vi blir som vill ut.
De flesta av oss (mig själv inkluderad) kan väldigt lite om mark och växtlighet. Vad händer när vi är för många som trampar och cyklar på samma ställe. Och hur påverkas marken när det till exempel är blött och lerigt?
Många vill skapa sig en inkomst genom naturen; från läger till produkter som används ute. Men vems är ansvaret att bidra till att naturen inte förstörs och förgörs utan istället kan fortsätta vara den friska plats som vi vill vara en del av?
Välkommen till dagens filosofilektion. Ta med dig den funderingen ut när du cyklar eller springer!
Jag har cyklat en hel del av lederna i Åre Björnen och tycker att de är bra för konditionsträning och ser fram emot tekniska utmaningar i de nya lederna som ska byggas.
Du kan också cykla Pilgrimsleden som i sin helhet går från Selånger (Sundsvall) till norska Trondheim och en del av sträckningen passerar Åre och är fin att cykla.
Jag skulle vilja cykla från Ottsjö till Nordbottnen på min cyclocross (mtb går också bra) eftersom utsikten sägs vara fin.
Kan man cykla på andra ställen och leder? Ja det kan man, men man ska vara aktsam på hur vädret varit den senaste tiden och hur många som cyklar och hur den tänkta ledens skick är. Om alla cyklar Bäverkroken och om alla cyklar till Kyrksten och på andra ställen kommer det inte att bli jättebra. Men ju bättre vi blir på att rusta naturen för de äventyr vi vill ut på genom den, desto mer kommer vi kunna cykla på. Om du vill veta var i Åre jag tidigare cyklat och hur det sett ut där så klicka på min kategori “cykling” och scrolla till inläggen som är från Åre så finns det mer där!
5 kommentarer
Vilka fina bilder du tagit!
Känner du till några grupper (på t.ex. facebook) som cyklar mtb ihop i Åre-området?
Har precis flyttat upp till Åre med min mtb och söker cykelkompisar 🙂
Min facebook: https://www.facebook.com/kjellstrom.felix
Hej så länge!
Ja Cykelklubben i Åre är bra! Åre Bergscykelklubb heter de mer korrekt – finns på fb!
Wow. Looks amazing.
Thanks Paul!