Jag fick en fråga om att skriva mer om ekonomi. Jag har nosat på ämnet en hel del förut och för att förstå mitt liv så ska man ha med sig vetskapen om att jag har en drivkraft i att skapa pengar. Det låter kanske flummigt men det är lite som att vissa har förmåga att koka soppa på en spik.
Jag tycker att det är tråkigt att så få vågar prata om pengar i Sverige. Jag tror att många skulle ha högre kunskap och mer tillit till sig själva och sin ekonomiska situation om pengar inte var ett så känsloladdat ämne.
Min inkomst är inte särskilt statisk. Jag har alltså inget heltidsjobb som jag går till och från varje dag och så kommer lönen som den ska och det är alltid samma summa varje månad.
Med det som bakgrund så har jag skrivit en del om att investera mina pengar för att pengar är bäst på att tjäna pengar. Klicka här till exempel:
Jag vill få mina pengar att växa (tjäna pengar på pengar)
Frihetskapital – mina investeringar och min livsdesign
Min pengavardag och det inflöde jag har i min kassa ser ut såhär:
Jag får lön från ett jobb där jag är deltidsanställd. Jag jobbar lika mycket deltid oavsett månad på året.
Jag får lön från mitt egna bolag. ”Mitt egna” är egentligen fel benämning. Vi har ett familjeföretag där jag är ansvarig för alla intäkter och utgifter i mitt ”ben” av företaget. Jag hade en enskild firma för några år sedan i kombination med familjeföretaget som är ett aktiebolag. Tanken var att ha bloggintäkterna i min enskilda firma och mina konsultuppdrag i aktiebolaget men det blev för rörigt så jag avvecklade min enskilda firma och tar upp allt i aktiebolaget sedan några år tillbaka.
Jag har inte haft någon vidare löneutveckling i mitt egna bolag, jag är dålig på att förhandla det med chefen helt enkelt. Jag har däremot leasingbil och jag maximerar tjänstepensionen utifrån de avdrag man får göra. Jag är också noga med att ha en omfattande sjukvårdsförsäkring. Min prioritet är inte att ta ut en hög lön från aktiebolaget, däremot vill jag ta ut mycket av allt det andra.
Min sambo får lön var sjätte vecka. Typ. Det beror på att han har ett lite annorlunda jobb där han jobbar 2 veckor och är ledig 4 och han får lön någon vecka efter varje rotationsrunda. Den lönen kan variera runt 100% beroende på om hans arbetspass ligger på röda dagar, om det är mycket övertid och om vädret ställer till det så att han inte kan komma hem från sitt jobb. Det gör vår ekonomi lite stökig och ibland svår att förutsäga och det kräver en del ekonomisk projektledning för att hålla koll på cashflow och sådant.
Min sambo får också lön från familjeföretaget, han har ett eget ben och jobbar hårt för sin del. Det är väl så det är att leva med mig antar jag…
Jag har också ett positivt inflöde i kassan genom uthyrning av lägenhet i Järvsö och försäljning av saker jag inte använder (mitt mål är att sälja saker för 2000 kr per månad! Heja bidrag till den cirkulära ekonomin!) och utfall från investerade kronor på börsen (men de återinvesterar jag igen).
Inom kort kommer vi också börja hyra ut den sommarstuga som vi renoverar just nu (och som ännu bara resulterat i minus på kontot).
Ovan sammanfattar alltså alla pengar som tillfaller mina (våra) konton.
Men utgifterna då?
Utgifterna är väldigt ryckiga, så som jag tror att det är för de flesta. I januari har vi lagt ovanligt lite pengar på mat från matbutik. Jag tror att vi bara handlat mat för runt 3000 kr faktiskt. Vi brukar handla för betydligt med eftersom mat är vår grej i livet och vi gärna lägger många extra kronor på mathantverk.
Vi har lagt kanske 10000 kr på restaurangbesök i januari. Den siffran varierar stort mellan månaderna men det är en kostnad vi prioriterar både när vi är hemma i Åre och “hemma” i Stockholm. Återigen, mat är vår grej. Jag skulle aldrig lägga pengar på “dåliga” restaurangbesök så ska det vara så ska det vara bra.
Och senaste helgen i Borgafjäll kostade för övrigt runt 5000 kr totalt sett inklusive boende, mat och drivmedel från fredag till söndag inklusive en lite bättre champagne och tryffelprosciutto och så. Jag tycker att det var prisvärt för den upplevelse jag tog med mig därifrån.
Då var det betydligt dyrare att åka till Bergen en weekend för där kostar det liksom hela tiden att göra saker. Gå in i en butik och hitta en snygg mössa kan kosta pengar, slå sig ner på en uteservering och kolla på folk kan kosta pengar, ta en sightseeingtur…
I helgen åker vi norrut igen och återigen tror jag att boendet kostar några hundralappar per person (det är inte så fancy) och att vi kommer lägga rätt lite pengar på mat men att drivmedel kommer vara största utgiften.
Jag köper sällan inredning. Och kläder köper jag väldigt sporadiskt vilket innebär att när jag köper kläder så blir det dyrt (pga gillar inte att köpa från kedjor) men liten mängd.
Jag har för övrigt inga barn att lägga pengar på och jag har inga lån förutom bostadslån.
Däremot har jag intressen som består av höga kostnader initialt. Skidutrustning är dyrt när man köper – men billigt i användning. Skoterlivet är ungefär detsamma. Cyklingen följer samma mönster.
Mycket av det jag gillar att göra i mitt liv går alltså ut på att göra saker som vid själva aktivitetstillfället har låg kostnad. Men med hög initial kostnad.
Jag tänker att man lever utifrån sin egna livsfilosofi och ekonomiska snurrhjul. Man kan ha 5000 kr kvar på kontot när månaden är slut oavsett om man tjänar 20 000 eller 100 000.
Jag och min kille tjänar båda bra och har en hög omsättning på pengar. Jag gör de flesta av mina köp med kreditkort för att komma åt bonusen från kreditkortet. Förut hade jag ett kreditkort som gav mig bonus i fonder, men idag har jag ett kreditkort som ger mig bonus på drivmedel. Jag drar extra nytta av mina pengar.
När jag får in pengar på kontot är min första reaktion att jag vill investera dem. För jag vet – återigen – att pengar är bäst på att tjäna pengar. Jag sätter över pengar till Lysa (fondrobot) och jag investerar regelbundet (och automatiskt) i några fonder genom Avanza. Aktieköpen gör jag manuellt.
2019 var ett investeringstungt år och jag har inte sparat lika mycket som jag brukar och min sparbuffert har minskat i värde. Det är ju det som är grejen med en investering! Jag ser ljust på 2020 och vill återuppbygga min buffert på sparkontot.
Att dra ner på mina kostnader har jag ingen som helst lust med, så det har jag därför ingen stor plan för. Jag vill fortsätta lägga pengar på tjänster (restaurangbesök och upplevelser) för jag får väldigt mycket värde av det och jag väljer de utgifterna med omsorg.
Min ekonomi handlar om att ha kapital att leva stort sedan, men också om att leva härligt precis just nu.
TACK för att du skriver en kommentar eller klickar på hjärtat. Det betyder mycket för mig.
27 kommentarer
Bra inlägg. Dock utlämnar du era egna faktiska inkomster, det hjälper inte direkt i debatten att vi svenskar borde vara mer transperanta om siffror och vad vi spenderar och sparar 🙂
Sant!
Tack, bästa inlägget!! 🙂
Går budget ihop för uthyrning av lägenheten i Järvsö och sommarstugan? När jag “snabbräknar” i huvudet så känns det som att det skulle ta mååånga år innan investeringen blir återbetald?
Inte den totala investeringen, men däremot löpande driftskostnader. Har skrivit det några gånger förut att första målet är att efter att den initiala investeringen är gjord (handpenning typ, och möbelinköp) så vill jag inte att Järvsö ska kosta oss något löpande. Så 1:a målet var att uthyrningen skulle täcka driften. Det målet är nått nu. Och 2:a mål är att det ska täcka möbelinköpen (sådant som inte har värde över tid). För själva fastigheten i sig stiger ju i värde så det är en investering i sig.
Just det, fastigheten stiger ju i värde. Sant. Fint. =) Tack för ditt svar. Nu ska jag räkna vidare på mina egna fastighetsdrömmar.
Berätta gärna hur det går! 🙂
Hur/via vilken sajt säljer du det du inte längre behöver? Min upplevelse är att folk inte är beredda att betala särskilt mycket för andrahands saker och jag har därför svårt att motivera för mig själv att lägga tiden.
jag kör via instastories (min egen alltså), facebook marketplace och blocket – lite beroende på vad det är för grej. sålde en rätt dyr skoteroverall på blocket, för sådana grejer passar bäst där (hade säkert funkat via marketplace också). har en cykel jag vill sälja och tänker att marketplace eller blocket funkar för det med. men är det billigare saker kör jag stories.
Verkligen generöst och bjussigt med detta inlägg. Pengar är så privat så jag tycker det är modigt, schysst och inspirerande att du skriver om det!
TACK SARA
Hej! Tack för ett mycket bra och inspirerande inlägg kring pengar, inkomster, utgifter och prioriteringar.
Det låter som att du har en jättebra approach till pengar överlag – prioriterar både investeringar och att göra kul grejer i livet, heja!
Jag har också kreditkort som jag har för att få tillbaka poäng på det. Har inte bil, så har valt att ha SJ Prios kreditkort, vilket då ger mig poäng till resor med tåg. Rekommenderas! (men förstås bara om man betalar räkningen varje månad så det inte blir ränta :))
Liksom du tycker jag att det är viktigt att vi pratar om pengar, att det inte är ett tabu. Det är så viktigt att ha koll på det (extra mkt för kvinnor som ibland har dåligt självförtroende kring sparande och investeringar), så heja dig för inspirationen! <3
Är det någon som vill läsa mer om investeringar, tips, tricks och sparande får ni gärna kolla in min blogg, hannafranck.com 🙂
Tack för input Hanna – jag ska kolla in din blogg nu!!!
KUL!
ps. SJ:s prio-kort, hur bra ju!!
Tack för prat och inspiration! Går det att på något sätt uppskatta hur stor del av dina/era utgifter som finansieras av dina/era investeringar på börsen? Hur mycket extra guldkant blir det liksom? Jag har ett begynnande intresse, och har börjat placera lite försiktigt, mycket tack vare inspiration från det du skriver om pengar och ekonomi!
oj, det vet jag inte. eller såhär: jag har tagit en del av mitt investerade kapital i år, men inte till guldkantsliv utan till andra investeringar. så guldkanten finansierar vi till 90% av våra inkomster, men de lite större investeringarna har hjälpts av redan investerade pengar. jag förstår din fråga men den är lite för svår att svara på helt enkelt…
Härligt att läsa om att investera och spendera. Så mkt hysch att prata om det.
Inspirerande att använda sina pengar!
Tack Madeleine!
Nufiken!
Var för tror du att just din blogg blivit så stor!?
Hej Isabella, jag tror det beror på både uthållighet och strategi
Sälja saker för 2000:- i veckan? Hur mycket prylar har du som har sådant andra-hands-värde!?
Jag har en hel del, Jane
Just nu skulle jag kunna tänka mig att sälja några par skidor faktiskt. Jag tror många har rätt mycket prylar man inte behöver. Och så skrev jag att målet var 2000 men att det inte händer alltid.
Blir mer kär i dig för varje inlägg
Gärna mer sånt här!! Inspirerande och intressanta
Jag varken kan eller vill leva som du
Men jag vill lämna mig lika nöjd och fri och lycklig
så jag inspireras!!skulle gärna läsa mer om dina framtidsplaner drömmar visioner
Vad kan de stå i ett inlägg som heter ”nuläge januari 2025” typ!?
Hej Maja, sådana tankar har jag inte. Jag brukar ofta skriva att jag lever utifrån en kompass med ledord, därför har jag faktiskt inget som helst intresse av att sätta mig in i en fast bild om 5 år. Jag skulle lika gärna kunna bo i Singapore som i Karlstad. Typ.
Spännande och inspirerande! Skönt att du vågar prata ekonomi. Vi har också ojämna inkomster så det kräver lite extra tänk och planering.
Ja. Fram för mer prat!