Är du som jag så gillar du bananerna bäst i stadiet före de egentligen är riktigt mogna; när de fortfarande bär spår av grönt. Men så en dag ser du vad som börjat hända bananerna i fruktskålen: de har börjat få bruna fläckar.
Åh nej, tiden är ute. Det är kört. Bananernas godaste tid är förbi.
Trodde du ja!
Det är nu du kan börja bunkra upp och göra riktigt goda saker med dina brunfläckiga bananer. Typ det här:
1. Gör bananbröd. Det är en typ av matig sockerkaka som blir riktigt god. Baka lagom till kvällsfikat eller som mellanmål. När jag bodde i Whistler i Kanada så kunde man köpa banana bread överallt i alla små caféer på berget. Bananbröd passar perfekt till alla typer av sportlovsäventyr tänker jag!
Jag gör mitt bananbröd på en höft, så angivelserna är på ett ungefär:
> Sätt ugnen på 175 grader och smält 100 gram smör
> Vispa 2 ägg och 2 dl socker poröst
> Mosa 2 bananer och häll i smeten
> Blanda 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 2 nypor vaniljpulver i en separat skål och häll sedan i smeten
> Tillsätt ca 1-1.5 dl creme fraiche (eller mjölk) och smöret och rör runt
> Smöra en form och häll i smeten; skiva upp en tredje banan i tjocka skivor och tryck ner dem lite på toppen
> Grädda i ca 40-45 minuter tills kakan känns klar
Tål du inte gluten? Här har PT-Fia gjort en glutenfri version som är lite mer av ett vanligt bröd!
2. Frys in bananen i skivor och plocka fram när du ska göra smoothie. Smoothieproffsens tips är att använda frusen banan till smoothies eftersom konsistensen blir krämigare. Who would have thought!
Jag har varit en riktig smoothie master i mina dag; spana in alla dessa recept på smoothies till exempel! Med våren kommer även min smoothieinspo och då är det bra att ha banan i frysen! Obs! Ska du göra grön smoothie – läs detta först!
3. Gör glass på fryst banan. Precis som ovan så är det bäst om du skivat bananen innan du fryser in den. Plocka fram bananskivorna och mixa tillsammans med jordnötssmör och lite, lite honung för en god glass. Tillsätt lite kakao så får du chokladglass! Prova att byta ut jordnötssmöret mot lite kokosmjölk istället, och testa att hacka i mörk choklad. Eller mixa den frusna bananen med färsk persika eller andra frukter och bär!
12 kommentarer
Och jag som fick hem leverans från mathem idag (köpa matvaror på nätet är guld, oftast i alla fall) med 10 stora, lite stötta och på gränsen till övermogna bananer. Jag har redan fryst in tre av dem och tänkte göra bananröd på några så tack för recepttipset! 🙂
tur i oturen!
Du är så bra, inspirationskälla som heter duga 🙂 Jag gillar bananbrödet mest, det är fenomenalt!
tack Alexandra vad glad jag blir!!!!
Vilka kanontips!
Frusen banan + avokado + blåbär är också en höjdare! Bunkrade precis upp ett lager på ICA som hade halva priset på ekobananer idag 🙂
härligt god glass låter det som
Jag älskar att ha frusen banan i smoothie, men jag har ännu inte vågat mig på att testa bananbröd. Kanske dags att göra det!
jaaaa du måste testa!!!
Såg riktigt gott ut:)
//Mirella http://www.livetmedhund.se
ja, det VAR gott! 😀
Skrattade lite när jag läste det här, såg i fruktskålen igår kväll att bananerna började bli brunfläckiga så jag skivade två bananer och la i frysen för smoothies och de andra två bakade jag banan bread på 🙂 Glass har jag inte provat än. Får bli nästa gång.
haha, bra tajming!!