Om det är någonting som den svenska matdebatten saknar ur ett hälsoperspektiv, så är det en endokrinolog! Vi diskuterar ofta utifrån priser, ekologi, närodlat och miljö – men så himla sällan om den direkta effekten i våra egna kroppar.
Det talas skrämmande lite om hur till exempel bekämpningsmedel och “dåligt” kött påverkar våra inre system – men desto mer om hur farligt det är för miljön och att det är synd om djuren. Det senare är absolut inte fel – men det har möjligtvis för dålig effekt. Det finns fler skäl att inte bry sig om vår omvärld än att inte bry oss om oss själva och om man ska få folk att ändra sina beteenden så måste man visa på en effekt som ligger så nära en själv som möjligt. Att man själv ska drabbas av rubbat hormonsystem och vilka konsekvenser det innebär ligger mycket närmre oss själva än övergödning av Östersjön. Varför är den svenska debatten så oengagerad i detta?
Jag är medveten om att jag kan låta lite väl mycket påverkad av Jillian Michaels ibland men jag tycker hon är otroligt duktig på att peka på hur man påverkas av det man äter. Inte hur miljön påverkas, inte hur annat påverkas – utan hur vi i våra egna kroppar påverkas. Hon tar ofta upp det och det är så jäkla bra. Riktiga eye openers och konkreta exempel!
En himla tänkvärd sak är något som jag har för mig att jag och MarathonMia pratade om under en midnattsjogg för ett tag sedan: det är skillnad på att unna sig och unna sig. Och det är faktiskt skillnad på chokladkaka och chokladkaka. Jillian poängterade samma sak och kallar det chemicals vs. calories.
Vill du “unna” dig något så gör det rätt. Köp en chokladkaka som är gjord på bra grejer – eller än bättre, baka själv från scratch! Men att unna sig grejer som innehåller e-nummer och allt möjligt annat skit är inte bra någonstans, inte ens för själen. Mia och jag pratade just om chokladkakor när vi sprang den där gången – det känns himla mycket bättre att äta en chokladkaka som är gjort på riktiga ingredienser – än att äta den som är gjord på sådant som inte är det minsta naturligt. Så ska man äta sådant som innehåller både socker, fett och kolhydrater (vilket man absolut bör tillåta sig ibland!) – så är det värt att göra det “på riktigt”.
23 kommentarer
Ulrika: men du, det vet väl jag också att det finns naturliga e-nummer. MEN, det finns mycket skitnummer som börjar på E som vi inte behöver. jag tror att vi generellt har ett större problem med dåliga e-nummer som vi får i oss för mycket av, än naturliga e-nummer som vi får i oss för lite av.
Är bara så trött på alla som pratar om dessa E-nummer utan att faktiskt ha researchat något alls. Jag menar seriöst, googla e-nummer! Se vad det faktiskt är! ALLT har E-nummer i sig! Vet du varför? För att alla tillsatser i mat (naturliga, syntetiska, nya, gamla, ekologiska…) kategoriseras, ofta i form av ett E-nummer. Som någon nämnde i en kommentar tidigare, C-vitamin, låter ju huuur bra som helst! Men sen läser man askorbinsyra och blir lite osäker, är det verkligen så bra? Om det ännu värre står E300, som just är exakt samma sak, så blir man helt stirrig och vägrar äta det. Visst att det finns många grejer som stoppas i mat (antibiotika!! framförallt!! frukta allt som heter antibiotika, såvida ni inte har någon jättefarlig infektion som ert eget immunförsvar inte klarar, men det borde det ju om ni äter så nyttigt och varierat?) som inte är särskilt bra för varken människa eller miljö, men att fördöma allt som kategoriseras GÅR inte. Här är en länk till en bild som kanske förklarar det hela lite bättre för er; http://cdn.stureplan.se/blogs/linda/uploads/2014/01/apple1.jpg
ÅH vad jag älskar det här inlägget!! Sanning i snygg förpackning – och helt utan e-nummer också. 😀
Bra tänk! 🙂 Jag äter kolhydrater i perioder men konstigheter som modifierad stärkelse och glutamat undviker jag alltid.
Andréa: mkt sant, lite för brett generaliserande från min sida
Fummelfot: alla är lika bra, fast på olika sätt! nästan bäst att gå in på itunes och välja utifrån de ämnen som intresserar dig mest. jillian kan vara väldigt flamsig men man vänjer sig snart, och när hon börjar prata är hon så grymt övertygande!
Verkar som du lyssnat dig igenom många många av Jillians podcasts – har du några som du rekommenderar lite extra mycket? Tack för tips! 🙂
*Gilla* på det 🙂
Japp, så är det!
Jag håller absolut med dig! Men sedan är ju inte att alla e-nummer något konstigt utan faktiskt helt naturliga grejer som tex askorbinsyra (c-vitamin) eller mjölksyra. Men det känns verkligen som att mycket innehåller en hel del onödigt och det är förmodligen bra att hålla nere på e-nummeringredienserna.
Och det är ju faktiskt mycket godare med en hembakad kladdkaka än en marabou från affären 🙂
Så klokt, och så rätt! Har tänkt mer och mer på de senaste tiden, ja måste få unna mig godsaker men ja mår inte bra av massa e nummer. Men de är en sak att inse de, en annan sak att ändra sitt beteende
Halleluja säger jag. Speciellt efter helgens marängswissmulning.. 🙂 Nu behövs det lite naturföda.
Riktigt bra skrivet! Så mycket godare att unna sig om man dessutom varit tvungen att anstränga sig lite för att få det. Och hemlagad chokladkaka är ju så mycket godare än vilken djupfryst köptis e-nummerfylld som helst!
Ja om folk fattade att se både hjälpte miljön o sin fertilitet o cancermotstånd genom att kräva hormonfritt!! O precis- hur mår man efter en påse Karamellkungen-e-nummer kontra hemmagjorda chokladbollar? Bra rutet!
Bra inlägg! Verkligen tänkvärt!
Lyssnade på den där Jillian igår på min PW. Klok kvinna (om än väldigt amerikaniserad kan man som svenne tycka) och tack för lyssnartipsen från dig.
Åååh kloka du! AMEN säger jag! <3