Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
sök
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
sök
  • Livet med mera

Vingårdar vi besökte i Stellenbosch, Franschhoek, Swartland och Tulbagh

  • 13 november, 2025
  • Inga kommentater
Total
0
Shares
0
0
0

Vi har precis avslutat drygt en vecka med wine tastings och besök på vingårdar i Sydafrika. Det är – hittills – den längsta vinresan jag gjort. Både räknat i antal dagar på rad, och i avstånd från den vinkällare vi just nu bygger. Den stora behållningen kommer när vi landat på svensk mark och jag fått dagar, ja kanske veckor, för att smälta alla upplevelser. Men här kommer ändå en liten recap med alla de ställen vi varit till och mina intryck från dem.

Tidigare vinresor, alltså den sorten som varit dedikerade till vin och vinprovningar, har vi gjort till bland annat Champagne (flera gånger), Moseldalen, Chablis, Rioja och en liten avstickare runt området Valpolicella i Italien. Jag har varit till Sydafrika en gång tidigare och var ett dygn i Franschhoek, men nu såhär 8 år senare har vinintresset vuxit starkare.

Våra första dagar i Kapstaden på Dorp Hotell kan du läsa om här – då vi även besökte två vingårdar i Constantia. Efter 2 dygn på Dorp Hotel lämnade vi Kapstaden och det jag tar med mig mest från Dorp är utsikten och shaksukan till frukosten. Här nedan är några av de vingårdar vi besökte och viner vi provade. Vi började med Stellenbosch och förflyttade oss senare till Franschhoek och till sist Swartland och Tulbagh.

Jordan Wine Estate & Luxury Suites

Från Kapstaden tog vi sikte mot Jordan Wine Estate i Stellenbosch där vi bodde i 3 nätter. Här var det riktigt bra: lugnt läge, vackra omgivningar, riktigt bra middag (avsmakningsmeny, rekommenderar verkligen) och väldigt bra provningar.

Vi gjorde två olika varianter på provningar: dels en vineyards tour där vi åkte runt vinfälten i en stor Jeep (tänk dig en safaribil, fast rentvättad) och provade deras enklare range på olika platser bland vinrankorna. Och en annan provning utanför deras cellar, där vi provade det övriga sortimentet.

Vi har därför provat oss igenom det mesta de har och sammanfattar det som exceptionellt bra och lärorika provningar med sommelier som verkligen ville berätta storyn om vinerna och bakgrunden om deras filosofi. Plus: alla viner var riktigt bra, med särskilt fyndläge på deras Estate range som är den enklare av dem alla. Jordan finns på Systembolaget med (när detta skrivs) 2 av deras enklare viner som jag tycker är riktigt bra.

Ett litet, litet minus med Jordan var poolområdet som inte var särskilt inbjudande. Här finns det potential att skapa en helt annan miljö. Frukosten var väldigt stor (beställdes från meny) och kan inte räknas som minus även om jag gärna provat både omelett och en liten portion yoghurt och granola.

Läget, vid vägs ändå, är egentligen inte heller så mycket att orda om. Förutom att det blir en del åkande fram och tillbaka för att besöka andra vingårdar eller Stellenbosch. Men det blir det alldeles oavsett.

De Morgenzon i Stellenbosch

Granne med Jordan ligger De Morgenzon. Kända för sina viner förstås, men framförallt för sin trädgård och för att de spelar klassisk musik för både vinrankorna och i vinkällaren. Vi satt på deras altan, under ett grönskande tak av vinrankor, och provade vin och lyssnade till musik och blickade ut över den sluttande trädgården och allén som skuggar, och allt som snart ska skugga. En trevlig stund, med en provning som mestadels gjordes på egen hand. Köpte med några DMZ syrah, dvs deras lägre linje men som var fantastiskt trevlig. Dessa ligger just nu i en resväska och ska förhoppningsvis klara sig hela vägen hem!

Kanonkopf – kända för sitt vin på pinotage

När jag var i Sydafrika 2016 minns jag trevliga vinupplevelser som involverade pinotage men denna resa har jag uppskattat denna sydafrikanska druva mest som inslag i en cape blend.

En Cape blend är ett sydafrikanskt rödvin som blandar just pinotage med andra druvsorter som cabernet sauvignon, merlot eller shiraz. Pinotage måste utgöra mellan 30% och 70% av vinet för att det ska få kallas Cape blend, men det finns inga andra fasta regler för druvblenden. 

Vi besökte vingården, som varit pedagogiska och gjort en tidslinje med flaskor från respektive år och stjärnor utifrån kvalitet på vintage och en förklaring till varför det var till exempel en 3:a eller 5:a. Övriga provningen var inte så personlig, så varken vinerna eller upplevelsen kommer leva kvar i minnet särskilt länge. Däremot är jag övertygad om att när vi öppnar en Kanonkopf pinotage hemma vid lämpligt tillfälle, så kommer jag uppskatta den mer.

Vi köpte faktiskt en Kanonkopf pinotage 2014 i en vinbutik i Franschhoek några dagar senare, på vinhandlarens inrådan. Jag hoppas att den levererar. Och klarar sig hem till Sverige i obruten flaska. Bäst antal år för lagring är runt 15, och beroende på när man öppnar vinet så kommer den bli en fin pairing till olika slags mat. Asiatisk hetta när den är något yngre, eller lamm när den fått åldras ett tag. Vin är inte svårt bara kul, säger folk. Det stämmer. Men om man vill kan man göra det hur svårt som helst.

Det finns en hel del Kanonkop på Systemet idag när jag kollar. Och Kanonkop har hyllats många gånger för sin pinotage av experter. Testa, om du är nyfiken!

Simonsig vingård

Vi var en vända till Simmonsig också. Här mötte vi en stor uteservering, många tjejgäng som firade saker och mer fokus på härligt umgänge än exceptionella viner. Kunskapen som delades med oss var inte wow, och inte något annat heller i upplevelsen. Förutom att alla var trevliga. Men det var inte vår kopp med vin helt enkelt.

Vinprovning hemma hos Lukas van Loggerenberg

En eftermiddag, när vi precis besökt en av de större vingårdarna som har asfalterad väg hela vägen fram till entrén, åkte vi en dirt road upp mot en höjd och möttes av leksaker i en trädgård där man lagt fokus på annat än bedårande växtlighet (jag syftar på De Morgenzon). Här gör man istället riktigt bra vin. Lukas tog emot hemma hos sig själv, och vi fick sitta på hans privata patio och dela bord med 3 andra vinnördar från Tyskland och Holland.

Några dagar senare skulle han få pris för världens bästa shiraz med The Graft (i en av de många listor som rankar viner) som tvåa.

Allt vi provade hemma hos Lukas var otroligt. Flaska efter flaska, och det ena var inte bättre än det andra. Detta var helt min stil av vin och kommande dagar beställde vi in både Comraderie och Graft när vi var på restaurang och hittade van Loggerenberg på vinlistan. Lukas viner finns, ibland, på beställningssortimentet och jag gjorde genast en order där, och hittade några andra flaskor i en vinbutik. Inte alls synliga på hyllan, för det är inte så Lukas vill ha det. Han har en bestämd åsikt (“I don’t do sauvignon blanc, I hate it” och “I took away the L in Cinsault because there is no need for it there”) och särdeles torr humor. Men vänligheten märks tydligt, och hans känsla för vin är uppenbar.

Meerlust Wine Estate

Meerlust viner håller hög kvalitet, ingen snack om saken, och vi fick en privat provning i ett elegant rum tillsammans med Deirdre som är deras säljchef. Bra viner, men inget som direkt fastnade. Uppskattade deras äldre cab, men köpte inget från själva provningen. Lutar nog lite mer åt “hipsterviner” (hennes uttryck) som jag tycker får mer karaktär. Men, en äldre Meerlust är som att flyga med Emirates. Jag förstår storheten.

Meerlust finns också på Systemet med utvalda viner, bland annat en cab från 2014.

Såg detta skåp hos dem som jag tyckte var smart. Någonstans skulle jag vilja göra en liknande lösning:

La Maison

Från Stellenbosch åkte vi till Franschhoek vilket inte är särskilt långt men ändå lite annorlunda. Vi checkade in på ett hotell nära huvudvägen och började med lunch på Cafe du Vin. Bra vinlista! Till kvällen åkte vi till La Maison för att både prova vin och äta middag. Jag var här också 2018 och deras Chenin var lika bra nu som då. Deras produktion är liten, runt 30 000 flaskor, så de finns inte att få tag på här hemma så det är väl värt att linda in några flaskor i jeans och lägga i resväskan.

Mullineux & Leeu

I Franschhoek ligger pampiga Mullineux & Leeu som välkomnade oss med tigerstayer och en provning med både crostini och vatten – och utskrivna blad om vinerna som vi kunde anteckna på. Jag tänkte flera gånger under mina dagar här att jag verkligen hade velat ha med mig en påse med torra kex. Jämfört med min upplevelse i Rioja, där vinerna i stort sett alltid provades med bröd och olja, så har det varit på ett annat sätt i Sydafrika där vinerna nästan alltid provas ur samma glas (undantaget var Jordan som dessutom ställde fram olika Riedelglas beroende på druva).

Det jag uppskattade hos Mullineux var att de fokuserade på terroir. En Syrah på granite, iron eller schist smakar väldigt olika – trots samma årgång.

Kloof street på Systemet är ett fynd, men deras range som ligger runt 700-900 är också riktigt intressant. Dessutom, kommer du över deras straw wine så KÖP! Här är länk till Systembolaget.

Babylonstoren

En kväll åkte vi till Babylonstoren för middag på Babel. Detta är mer än en vingård och under en timma gick vi runt i trädgården. Kan inte säga så mycket om vinerna men Babylonstoren och Babel är ett tips och en upplevelse.

Hett hos Porseleinberg

De sista vingårdarna utgår från Swartland som vuxit i populäritet de senaste åren. Här i Swartland är det hett och extremt. Färgskalan utanför bilfönstret går mot röda och brända toner. Allt ser väldigt varmt ut. Förutom de blommande Jakarandaträden som är fantastiska med sin intensiva kulör och mängd blommor. Tidigt i november arrangeras en vinfestival här i Swartland, som vi missade med typ två dagar denna resa.

Den dammiga och dåligt underhållna grusvägen upp mot Porseleinberg tar aldrig slut. Bilen skakar. Kommer de kunna ta sig hela vägen fram? Vi passerar stängda grindar och kommer inte genom, men ett WhatsApp-meddelande senare och Eben öppnar för oss från högre upp på kullen några kilometer bort. Han har tagit över som ansvarig efter att Porseleinbergs tidigare stjärna valt att starta eget, vilket är den största snackisen i Sydafrika (när det kommer till vin) i höst.

Efter en stund i hettan går vi in i den svala lilla byggnaden där tastings äger rum, och tar plats på knarrande stolar. Vi pratar fiske och surf med Eben, och provar fantastiska viner. Goldmine släpps på Systembolaget den 17 november och jag ska hänga på låset. Ikonen Chocolate Block brukar också finnas, men min favorit är Boekenhoutskloof Syrah från 2022.

Kloovenberg

Vi bor på ett guesthouse på Kloovenberg, som funkar fint men kanske att vi skulle bott på The Royal ändå, som ligger mitt i den lilla staden Riebeck Kasteel. Och i provar också vinerna på Kloovenberg. Jag köper med mig två flaskor Merlot eftersom de är fyndviner, och det verkar vara sådana viner jag samlar på denna resa. Efter att Lukas (van Loggenberg) säger att han dricker Merlot till pizza så ser jag framför mig en vinter där jag också äter pizza och dricker Merlot.

Han jag delar livet med väljer annorlunda och köper de dyraste han kan hitta. Det är väl så man blir ett bra team till vinkällaren, antar jag? Roligast på provningen är en katt med leopardmönstrad päls som hoppar upp på borde och gör oss sällskap.

David & Nadia gör vin utan bevattning

Den sista dagen som är tillägnad vinprovningar börjar hos David & Nadia som jag vet är en favorit hos många svenska vinnördar. De började som en hipster wine farm (för att använda uttrycket från Meerlust) men är för stora för det begreppet nu. Det fascinerar mig att de inte vattnar alls. Allt är upp till mother earth. Dock inte besprutning för “när man odlar på en såhär extrem plats behöver vi ibland vidta åtgärder”. Den där fastnade hos mig och jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. På något sätt krockar det i filosofin tycker jag. Och just filosofin blir tydlig när man lever efter den. Som på Jordan som utgår från “soul and soil” och som tror på bra energi för bra skörd.

Hos David & Nadia är det hektiska tider och mycket görs för hand. Flaskor buteljeras när vi är där. De ligger efter i tidsschemat och alla jobbar metodiskt och fokuserat. På Porseleinberg som jag nämnt tidigare gör man alla etiketter för hand. Det kommer jag att registrera varje gång jag vidrör en flaska framöver. Vin är verkligen hantverk!

Danny är begeistrad i David & Nadias viner och jag gillar dem, men håller dem inte högst. Ingen av oss har rätt eller fel, vin handlar inte om det. Men vi lämnar dem med två magnumflaskor. För det är ändå bevisat att vin blir bättre på magnum (obs ej ironisk), så här gäller rätt och fel-principen!

Saronsberg – riktigt bra

Till sist checkar vi in hos Saronsberg, en vingård i Tulbagh. Vi är ganska trötta vid det här laget, även om ingen av oss vill erkänna det. Vi beställer in en ost- och charkbricka och provar vin och varenda tasting är wow. Det här är vin som faller mig i smaken. Det är charmerande och tillgängligt och inte alls likt t.ex. Lukas van Loggerenberg som jag också tycker mest om. Det är två olika stilar, men som båda landar njutbart och balanserat. Även Saronsberg MCC är bra, även om jag i 99% av alla tillfällen skulle välja en champagne över sydafrikanskt bubbel som är gjort enligt champagnemetoden. För 179, respektive 189, kronor på Systemet är Saronsberg Provenance riktigt bra. Vi köper även med oss några flaskor på plats som inte finns att köpa hemma, till fyndpriser.

Nu har mina föräldrar checkat in 4 väskor som alla väger 32 kilo styck och påbörjat resan hem till Sverige. De flesta viner i deras väskor är våra. Men vi har också ett gäng flaskor som vi själva ska lyckas checka in på våra 23 kg-limit. Det kommer garanterat inte att lyckas. Jag har i tillägg till det också gjort ett antal beställningar på systemet under resans gång.

Och apropå vin: många av vinlistorna på restauranger är riktigt bra. Har druckit två viner från the Sadie family till högst överkomligt pris här i Sydafrika, jämfört med vad det skulle kosta hemma.

Att ha med sig kex är ett hack till vinprovningar oavsett slag. När vi haft inbokade vinprovningar strax efter 10 och jag nyss ätit frukost och borstat tänderna så är smaken helt kontaminerad och inget smakar som det egentligen smakar.

En annan grej jag tänkt på ända sedan förra resan är att ha ett fysiskt anteckningsblock för att göra noteringar. Man kommer ihåg en vinprovning rätt så bra. Men inte femton vinprovningar, eller ens två. Denna gång använde jag Dagbok i min telefon, men det är så trist att sitta med näsan i en telefon och anteckna. Ge mig en penna. Lite mänsklig känsla. Det är ju ändå vin jag vill anteckna!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Livet med mera

Dorp Hotel i Kapstaden, vinbarer, kafé och vingårdar

  • 7 november, 2025
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Livet med mera

Dorp Hotel i Kapstaden, vinbarer, kafé och vingårdar

  • 7 november, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Debrief från veckan

  • 1 november, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Stöket i köket

  • 28 oktober, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Att bo i hus är som att plugga inför prov?

  • 20 oktober, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Så märkligt att fem dagar kan passera med så mycket olika liv i livet.

  • 17 oktober, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Hänt sedan sist? Ett och annat.

  • 14 oktober, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Unik stuga i Jämtland – bekvämt off grid

  • 7 oktober, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Om att göra saker med mening, eller inte alls

  • 29 september, 2025

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA