Vi skulle egentligen levt lajt på en flytande svit på en norsk fjord just nu. Men det blåste för mycket så det blev inställt. Jag fick en lyxmacka på fjället istället. Inte dåligt det heller. Eftersom jag är en sådan som håller koll på väderprognosen så visste jag var det fanns soliga luckor. Praktisk tillämpning i livsoptimering osv.
Enkel lyxlunch var temat på lunchen, så med utsikt över höstfjäll och en mörk älv skulle det snart serveras smörstekt surdegstoast med kantarell och Kalixlöjrom. Vem vill inte ha det såhär en onsdag tidigt i oktober mitt i livet? Jag vill!




Råvaror vi packade med för enkel lyxlunch utomhus
✅ Surdegsbröd från Majas, hon har sitt bageri på ICA Strandbergs i Undersåker.
✅ Kantareller och Kalixlöjrom ofc. Man behöver ofta hänga löjromen numer, vilket inte är optimalt men så är det. Ta med det i beaktning (står med på listan över utrustning nedan).
✅ Generöst med smör att steka i. Röd lök eller silverlök och citron. Citronen ska användas dels för att syra löken, men också som citronjuice på toppen på alltsammans. Dill ska du också ta med som topping.
✅ Flingsalt och pepparkvarn.

Utomhuskök och utrustning vi använde
Jag kommer att tipsa om utrustning från Primus, dels för att det är prylarna jag kan bäst – men jag har också jobbat på Primus tidigare och är stolt ambassadör för dem. All utrustning som jag listar nedan har jag haft länge, sedan innan mitt nuvarande ambassadörskap.
✅ Jag har ett Spider Express från Primus. Haft länge, använder ofta. Det är lätt att bära och okomplicerat. Fäll upp benen, skruva på gasbehållaren, klart. Sedan kan man använda både kastruller och stekpannor. Att använda Piezo-tändare kan vara smart om man inte vill hålla på med tändstickor. Piezo-tändare fungerar bra i blåst och kyla.

✅ Eftersom vi lagade mat på ett fjäll totalt exponerad för vind så hade vi ett vindskydd också. Brukar alltid ha med det oavsett var jag ska eftersom det blir mer effektivt.
✅ Stekpanna och stekspade var det enda som egentligen behövdes. Jag har stekpannor och kastruller för eld (funkar även för gas) men också för gas (som inte funkar för eld). Litech är för gas och är enkel att använda pga saker fastnar inte. Eftersom vi preppade maten på plats där på fjället så hade vi ett prep set och ett cutting set också. Primus egna knivar är bra vid dessa tillfällen eftersom de har tunt blad = perfekt att skära löken tunt, och skydd så att man kan packa ner dem säkert i ryggsäcken.







✅ Tallrikar och bestick. Icke att förglömma! Och några prep-skålar för sådant behövs alltid när man är ute och gör mat för matens skull. Dvs platser att lägga grejer på, inte bara servera på. Jag har camp fire-grejerna även om det finns annat också. Råkade förlägga en hel påse med bestick i somras vilket fortfarande irriterar mig..




Det är verkligen livets liv att kunna ta en sväng till en otrolig plats på fjället och laga lunch mitt i veckan. Jag hade en lucka på några timmar, och det hade finvädret också. Lagom till att molnen drog in packade vi ihop alltsammans och när jag satte mig på skrivbordsstolen en timma senare haglade det.
Spara tipset med smörstekt surdegsbröd med kantarell och Kalixlöjrom till bra tillfälle inom snar framtid. Älskar kontrasterna i enkla men lyxiga råvaror på en enkel men lyxig plats. Ett fjäll, en skog, ett vindskydd.