Världens bästa whisky görs i Sverige. Världens bästa gin görs i Sverige. Världens mest prisbelönta gin är Hernö Gin, beläget i området Höga Kusten. Och inte långt därifrån ligger High Coast Whisky i Bjärtrå en bit från Kramfors i Höga Kusten, vars whisky fått många internationella medaljer och nu i vår 2025 blivit utsedd till världens bästa whisky.
Vilken skatt av dryck och hantverk som finns här i Höga Kusten! Långt bort från storstadslivet ligger dessa destillerier som båda tar emot besök så att du kan få en visning och prova produkterna. Jag provade absolut den där whiskyn som är världsbäst och det var som att springa med en löparsko som inte känns. En liknelse som du som löpare förstår. Min andra bästa whisky från High Coast Whisky är Älv, som ingår i serien Origins som tillhör standardsortimentet. Den är riktigt bra för personer som “inte dricker whisky”, vilket är en grupp som inkluderar mig själv men är en sanning jag behöver omvärdera eftersom jag sedan några år tillbaka äger ett fat whisky som lagras där i Bjärtrå.





Det var tidigare i veckan som jag var till Höga Kusten eftersom jag jobbar med High Coast Whisky. Inte som influencer, ska tilläggas.
Hernö Gin Hotell – upplevelsehotell i Härnösand
Jag körde mot kusten redan dagen innan, för att jag hade Hazel med mig och för att jag ville bo på nya Hernö Gin Hotell i Härnösand. Har aldrig tänkt att en hotellnatt i Härnösand kunde locka tidigare, så det nya hotellet – av dem själva beskrivet som upplevelsehotell – påverkade mig absolut.
Att boka ett hundrum är alltid en risktagning eftersom många hotell som inte förstår bättre erbjuder sina sämsta rum som hotellrum, ofta med ett tilläggspris. Jag hade lätt uppgraderat mig till ett annat rum med min hund, så jag tror att man revenuemässigt gör ett misstag när det bara finns en rumskategori tillgänglig för personer med hund. Standardrummen, det rum jag checkade in på, är trevliga men ingen upplevelse i sig.








“Hos oss på Hernö Gin Hotell njuter du av en häpnadsväckande vacker utsikt över hav och stad från vilket rum du än bokar” står det på hemsidan och på tredje våningen hade jag utsikt över taket på simhallen men såg också hus i bakgrunden. Jag rekommenderar dig att uppgradera ditt rum om du ändå ska hit, det är värt pengarna.
Det är en trevlig lobbymiljö som Hernö Gin Hotell erbjuder. Det känns levande och ombonat både när det är nästan tomt på gäster – eller vid en tidpunkt med mer fart. Färgskalan är nedtonad utan att bli tråkig och det finns olika miljöer att slå sig ner i. Jag äter frukost vid en eld, och det gör en annan gäst också men inredning är uttänkt så att vi inte stör varandra. Vi ser knappt varandra ens.


Hotellfrukosten på Hernö Gin Hotell är den stora behållningen utan att den är svulstig. Hotell Fratelli är ett annat exempel på upplevelsehotell i en mindre svensk småstad, med en av Sveriges bästa hotellfrukostar med anledning av det breda utbudet. På Hernö Gin är frukostutbudet lagom och man vinner stort på egenrökt chark, en fantastisk chiapudding med topping som känns riktigt lyxig, hemmagjort fröknäcke, vispat smör och en god majobaserad röra med ägg och kalkon. Man lyckas nästan med sin äggröra som ser lovande ut i krämighet och med gräslök – men snabbt anas tonerna av äggröra på dunk och besvikelsen sätter sig i knäna. När så många människor mäter en hotellfrukost i hur äggröran är, varför är man inte bättre i hotellsverige? Alla bör ta sig i kragen tack. Tills det är gjort hyllar jag Hotel Franz och Hotel Ruth i Stockholm som verkligen gjort frukost till sin grej – äggröran inkluderad – och som röner framgång tack vare satsningarna.
SPA-upplevelsen på Hernö Gin Hotell får vänta till nästa gång, och den gången ser jag fram emot redan nu. Det här är ett hotell att återkomma till, det är gemytligt och med två av världens bästa destillerier i sin närhet.
High Coast Whisky – besök destilleriet som tillverkar världens bästa whisky
En timma bort ligger High Coast Whisky, vackert beläget vid Ångermanälven. Det är mitt tredje eller fjärde besök och jag har fortfarande aldrig upplevt denna vik i spöregn. Just i veckan var det lite för kallt för en kaffe i solen på den stora uteserveringen, men när våren och sommaren värmer kan man sitta här riktigt länge medan whiskyn mognar i de många tusen faten i lagerhallarna intill.


För två år sedan bodde jag i glampingtält vid destilleriet i Höga Kusten och förra sommaren bodde jag här i husbil när det var whiskyfestival.







Precis innan jag styrde mot Höga Kusten avslutade jag Cassandra Brunstedts roman “mellan himmel och här” där Höga Kusten har en vacker plats både i boken och i hjärtat. Det är fin påskläsning till dig som söker något lågmält men fint om livet.