Det är kvartalsrapportstider i mitt företag. Jag är ju inte börsnoterad så det är mest för min egen skull, och jag ska ge dig det snabba svaret: under mitt första kvartal (mitt budgetår börjar den 1 september) har jag omsatt 508 000 kr. Förra årets Q1 låg på 578 000 kr så jag ligger back 70 000 om man ska jämföra. Och det gör jag ju.
Jag hade ett *riktigt bra* företagsår 2023-2024 som jag skrivit om tidigare (klicka om du vill läsa om det).
Vi får se hur detta år blir. Ett ljusare läge sägs det apropå konjunkturen och det ser jag fram emot, så behöver inte jag vara så tvärtom i vanlig ordning. Det har varit svårt att uppskatta det rekordår jag lade bakom mig när oron varit så stor hos alla andra. Kul för mig men tråkigt för andra är inte min approach. Det har blivit så tydligt att jag trivs när det går bra för alla.
Fast helst inte jättemycket bra för någon – det säger i alla fall lyckoforskningen. Förlåt för sidospår nu. Men vi kan vara jättenöjda med både resultat och lön eller bil eller till och med sexliv – men när vi får veta att någon annan har lite bättre resultat eller lite bättre lön (eller mer sex) ja då blir vi missnöjda, trots vår ursprungliga känsla. Vi människor är inte kloka alltså. Kom och hjälp oss, någon!
Hur som helst: detta företagsår som alltså började 1 september 2024 och som avslutas den sista augusti 2025 fortsätter jag jobba både strategiskt och operativt med frågor som framförallt rör marknadsföring som ska leda till sälj eller annan framgång (gillar att följa upp och mäta saker).
Framförallt gör jag planer som andra jobbar utifrån, men jag sitter också och jobbar operativt med dem. Just nu jobbar jag till exempel en del med sociala medier hör och häpna. Jag hanterar as we speak två externa sociala medieflöden och vet du vad: det är KUL för det ger mig klokhet och insikt som gör att jag blir bättre på att skapa de där planerna som sätter ramar och riktlinjer.
Jag skriver en hel del. Framförallt i syfte att påverka. Det är det roligaste med mitt jobb: att jag får jobba med påverkan. Gäller allt jag gör.
Jag coachar företagsidéer, framförallt genom att bollplanka med människorna som står bakom dem. Mycket kul! Framförallt är det fantastiskt att få följa hela resan på min sida skärmen (ses ofta digitalt, men ibland även på riktigt). Nej men det händer så mycket, och ofta är personen i fråga inte ens medveten om den otroliga resa hon gör. Japp hon. Det är till 99% en hon. En gång coachade jag en man och då var det mer actionstyrt. Väldigt spännande det där.
Vi går över till privatekonomin tycker jag. Fun fact: när jag ska logga in på Avanza händer det ofta att jag klickar igång Spotify istället. Tycker de är för lika?
Det var länge sedan jag skrev om min börsaktivitet och det beror på att jag inte hängt där så ofta. Inte heller satt in särskilt mycket pengar pga faktiskt glömt av det lite. Men, minus insättningarna, är mitt beteende så som man ska bete sig, sägs det. Bara det att jag inte håller med riktigt. Jag tycker det är kul med mina småpengar som jag handlar för och skapar tillväxt i form av tillräckligt med pengar för en drink eller ett par skor. Det är mina aktiviteter i den lilla plånboken som gör att jag också engagerar mig och sparar i det stora. På ett år har mina pengar på börsen vuxit 20% och det senaste året runt 10%. Några av mina fonder på tema hållbar energi går riktigt dåligt, mina aktier i Astra Zeneca går desto rejält mycket bättre (ej köpråd).
I vinter vill jag bli mer aktiv på börsen igen. Eller såhär: jag vill vara fortsatt passiv i mitt stora sparande, men jätteaktiv i det lilla. Det hade varit väldigt kul att investera mig till 20 000 kr som ett första mål. Eller helst 100 000. Men jag vill bryta ner det i fler delar.
Och så ska vi ta ett omtag i privatekonomin här i hushållet! Först ut är ett rikt liv-möte jag ska boka in med min fästman. Känner att vi behöver öppna en flaska champagne för att sätta stämningen. Vad är ett rikt liv för oss? Och utifrån det ska vi bestämma hur vi vill leva med våra begränsade tillgångar där pengar är en av delarna, med tid och energi som övriga två delar.
Jag tycker att det är problematiskt när man ska leva sparsamt. Det är inte min filosofi. Fattar inte grejen. Blir till och med provocerad. Jag vill leva rikt; känna att jag lägger pengar på det som ger mig värde. Men det behöver definieras. Och framförallt behöver vi enas om. Och jag fattar att många som är ute och predikar om sina sparsamma liv egentligen lever i rikedom utifrån de prioriteringar de själva värderar. Men alltsammans är felpaketerat enligt mig. De lever ju rikt!
Fler skulle tycka det var kul med privatekonomi om vi inte tråkade ut oss själva med sådant vi känner motstånd inför.
I början av förra året gjorde jag ett cirkulärt race hemma hos mig och sålde av massa saker. Kammade hem runt 20 000 kr på det. Nu vill jag att det ska vara dags igen. Ett tag hade jag som mål att avveckla saker för minst 1000 kr per månad här hemma. Pengarna gick rakt in på börsen. En rolig strategi jag ska ta upp igen. Plus att jag tar provision på en lägenhet i Järvsö som jag förmedlar. Dessa pengar ska också in på börsen.
Ja men vi börjar väl där. Har du några frågor? Tänker att hela rikt liv-approachen behöver fler inlägg till exempel. Mitt arbetsliv med!
17 kommentarer
TACK för att du så bryskt och obrytt pratar ekonomi med faktiska siffror, blir så jävla pepp att spara och investera själv. Verkligen motsatsen till det som dödar den motivationen: när något känns abstrakt, svårt att ta på och tråkigt
Exakt så!
Jag hade 1) velat höra med om hur du väljer vad du ska investera i (så konkret som möjligt; överallt läser jag bara ‘inte lägga alla ägg i samma korg’ och ‘glöm inte att investera’!) – processen är ju MYCKET roligare än så
2) om… känslor? Att pengarna känns extra roliga att använda när du vet att de kommer från ett särskilt lyckat projekt?
3) Om du sparar till något särskilt av värde som kommer att ge dig ännu mer värde senare, när saken/tjänsten väl är köpt.
Det är intressant hur relationen till pengar mycket är ett mindset. För ca 10 år sedan bestämde jag mig för att ha ett rikt förhållningssätt oavsett mängd jag får in. För mig är det köpa lokal ekologisk mat, investera i diverse och vara generös samt att ha tid. Detta gjorde ju också att jag prioriterade bort som inte var lyx för mig men kanske för andra: resor, restaurang/hotell, shopping, self care, två bilar etc. Men ibland behöver jag påminna mig när andra ser på lyx på ett annat sätt än mig, tex resa iväg på semester mot oss som hänger vid den lokala badstranden. Perspektivet på lyx för mig behöver vara allert och aktivt så jag inte jämför mig.
Verkligen ett mindset, men också en relation som vi har sedan barnsben. Jag tycker att det är viktigt att se det som just det. Jag kan bli småsur för mycket i vardagen – om jag går runt med pengaoro. Samma vardagssaker rör mig inte i ryggen, om jag är utan den där oron. Så för mig är förhållningssättet – mindset – viktigt, men jag behöver också förstå min relation till pengar för att skapa ett sunt och bra mindset med driv.
Så sammanfattar: Helt enkelt behöver man aktualisera sin syn på pengar (trygghet/frihet) och skapa förståelse vad som är nedärvt och vad som är ens egna värdeparametrar. Där och då blir det konkreta mål att sträva mot som är tillräckligt motiverande.
Japp, spot on!
Spot on kommentar, Maria! Hear hear
Älskar jeansen jag köpte när du sålde av kläder i vintras!
ÄLSKAR att de fick leva vidare och ge oss båda win!
Blir så inspirerad – rolig läsning! Har också varit väldigt passiv på Avanza senaste året (förutom mitt månadsspar, som tickar på i bakgrunden). Blev inspirerad till ett säljräce nu när jag ändå ska rensa inför flytten. Kanske finns nån liten extraslant där bland kartongerna 🙂
*race ska det naturligtvis stå. Mvh språknörd
Och kanske kanske kan du logga in och kolla och se att det är ett plusresultat, eftersom jag kan ha hört orden sägas att det inte går så bra på börsen. Vet inte om orden är sagda medvetet. Men ibland kan det vara skönt att sätta punkt för en gammal sanning så att den inte får leva vidare. Förutsatt att det går bra på börsen dvs.
Plus på vissa delar, minus på andra – men överlag ändå 13% plus i år så det får bli godkänt! Tack för påminnelsen 🙂
13% plus är ett jätteplus Katta!
Du inspirerar!
Du skriver “Jag tycker att det är problematiskt när man ska leva sparsamt”
Det här tänket skulle jag vilja ha en rejäl dos av. Jag har en programmering kring pengar som jag fick från min pappa (smålänning). Det är en tanke om att jag alltid ska kolla efter bästa pris och få en så bra deal som möjligt.
Jag gillar det inte alls. Jag har en stabil ekonomi, jag har råd att köpa lite dyrare. Jag behöver inte vända på varje krona.
Jag ska försöka inspireras av dig och oftare tänka “Hur hade Sara Rönne gjort?”
😉😄
ja men precis, spendera på det som är värt – och rejält! (så mycket som ekonomin klarar av) och spendera inte på det som är ovärt. enkelt! 😀