Det är en vecka kvar till öppning när vi besöker Holma Market i Forsa utanför Hudiksvall. Josefine Mörk och Johanna Prim som står bakom idén: ett stort torg med hållbar handel. Second hand, vintage, remake, cirkulärt och återbrukat. Ja allt som handlar om att inte köpa det som är nyproducerat. 1100 kvm yta – dessutom med café – som är fyllt med kläder, inredning, möbler och konst.
Det går att skapa starka varumärken inom hållbart mode och hållbar inredning och det tror jag allt fler kommer göra. Jag har sedan tidigare snappat upp trenden med att skräddarsy sina plagg, istället för att köpa något som sitter dåligt och ständigt byta ut det. När jag gick runt på Holma market, där det är slutspurt på all uppbyggnation inför öppning, stannade jag instinktivt vid varumärket Tini. Otroligt snygga linneplagg – gjort på återbrukat linne – och mer. Plaggen sys on demand i Sverige, och det går därför att göra personliga justeringar. Inte bara det: Tini är skapat för corporate fashion. Det är vad som attraherar mig som konsument, som tycker att second hand kan vara svårt för att det inte presenteras lika ”stiligt” som old fashion. Tini motbevisar allt det där, precis som t.ex. OnePan som är en cirkulär produkt som är alldeles självklar hemma hos oss.
Holma market är början på något stort, men med framtida tankar om något ännu mycket större. Josefine berättade engagerat om alla planer men att det ska få växa med tiden. Hållbart även för driftiga själar som med stor passion gör något alldeles fantastiskt här i Holmas gamla fabrikslokaler. Här har det tidigare producerats linneväv och garn, en viktig del av Sveriges textilindustri. Den totala golvytan för detta enorma ställe är 24 000 kvadratmeter. När fabriken var som störst hade den 650 anställda – en grundpelare för hela bygden med barnomsorg för arbetarnas barn, ungdomsgård och badhus. En del produktion finns fortfarande kvar, med ett fåtal anställda.
Duon har lagt stor omsorg på den enorma ytan. Även inredningen är återbrukad och den dovt vinröda kulören går som en röd tråd i all butiksinredning som är både fyndad, hittad och donerad. Caféborden hämtades från Örebro och står mitt i butiken som en symbol för att det här är en samlingspunkt. En destination där man kan tillbringa timmar för att gå runt och kolla på grejer och bli inspirerad. Att så mycket snyggt går att skapa genom återbruk. Inte minst möbler som klätts om. Så mycket egen fantasi att förstå vad som går att göra besitter jag inte själv, därför behöver jag ett sådant här ställe – som blir ett självklart besöksmål.
Vi passar på att äta lunch på Ystegårn också, här finns café och bistro. En Hälsingegård i byn Hillsta. Johanna Mörk är en av drivkrafterna bakom detta ställe som samlar mat, kultur och hållbart företagande. Jag köpte med mig några saker i Systeryster, gårdsbutiken som ligger bredvid cafét och bistron, och så köpte jag absolut fem ostkakor från Forsa mejeri som gör otrolig hälsingeostkaka. Det är som ett eget besöksmål, särskilt sommartid och med sina kända julbord.
Det blev två sista stopp: i Delsbo finns Farmhouse med sin delikatessbutik och champagnebar (och mycket annat), och Janssons bageri där jag köpte några kilo kulturspannmål. Mjöl jag ska baka bröd på!
Hälsingland är underskattat. Jag skrev om det mycket, och tänkte det desto oftare, när jag hade kvar lägenheten i Järvsö. Pärlorna ligger utspridda, men de är många. Systrarna Söderström i Söderhamn, och Månses design såklart. Och Gästis i Alfta. Lilla K i Bollnäs. Behöver vara här lite mer känner jag. Uppleva, berätta och framförallt: dela vidare!
2 kommentarer
Tack för massa bra tips!!
Hurra och varsågod!