I min hall hänger flera olika pannlampor. Min kille har i princip alltid pannlampa på jobbet eftersom han jobbar med vvs på olika sätt. Jag har alltid pannlampa på mig mellan september och mars (ish). Jag använder pannlampa när jag går ut med hunden, när jag springer, när jag hämtar ved, när jag skottar, kör skoter, cyklar, när jag gör allt möjligt.
Vilken pannlampa som är bäst beror på vad du ska göra. Och angående * i rubriken så innebär den: vilken pannlampa är bäst enligt mig.
Kortast möjligaste kunskap om pannlampor och ljus: ju högre hastighet du håller i mörker – desto mer ljus vill du ha. Mer ljus kräver mer batteri.
Folk jag pratar med säger oftast “jag vill ha en ljusstark och lätt pannlampa“. Vilket är viktigast för dig och det du ska göra?
Det finns eget tycke och smak: jag gillar mycket ljus. Jag var ute med min hund Hazewing tidigare i veckan och såg ögon i skogen. Det stod en älgko med kalv tio meter bort från mig. Jag hade en väldigt stark lampa på mig, mycket starkare än vad som rekommenderas för en promenad, men tack vare ljuset kunde jag se mycket – och såg därför älgarna. Men jag får ”betala” för det med tyngre batteri. Ska förklara det lite mer längre ner i texten, och varför det inte heller är riktigt sant.
Lite längre kunskap om pannlampor och ljus kommer här. Läs och briljera med kunskapen i nästa diskussion om pannlampor!
Vad är lumen?
Lumen är en måttenhet som används för att beskriva hur mycket synligt ljus en ljuskälla avger. Till skillnad från watt, som mäter energiåtgången, anger lumen hur starkt ljuset upplevs av det mänskliga ögat.
Det finns också olika kvalitet på ljus. En pannlampa med högre lumen kan fortfarande vara sämre än en lampa med lägre lumen men som har bättre kvalitet på ljuset. Kanske känner du igen att vissa dåliga pannlampor har en ljusbild som en kägla med en prick i. Skippa dessa skräplampor.
Ljuset räcker olika länge beroende på batteriet i pannlampan, detta benämns som brinntid.
Vad är brinntid?
Brinntid är detsamma som batteritid, och anger hur länge pannlampan lyser. Brinntiden påverkas av flera faktorer och här är tre av dem:
1 – Ljusstyrkan (antalet lumen) på lampan. Mer ljus kräver mer batteri.
2 – Vilken ljusnivå på lampan du använder. När du använder lampan på dess högsta ljusläge (dvs med maximal lumen) kommer brinntiden att vara kortare, medan ett lägre ljusläge förlänger hur länge lampan kan lysa. Använd lampan smart och kör den inte på max hela tiden, utan anpassa ljuset utifrån det du behöver. Ofta finns tre eller fyra ljuslägen.
3 – När det är kallt ute så är brinntiden kortare. Kyla äter batteri, kan man säga. Detta kan du påverka genom att ha batteriet i fickan.
Är pannlamporna från Silva bra?
Jag använder bara pannlampor från Silva och har gjort de senaste tre åren – eftersom jag jobbat med Silva. Det finns förstås andra lampor från andra märken, som jag inte använt. Silva ses som ett av de bästa varumärkena inom pannlampor i världen, så ärligt talat är jag inte så nyfiken på att testa andra lampor just nu. Detta kan ändras om någon av de andra skulle presentera en revolutionerande nyhet.
Det finns ett undantag och det är LedX som är duktiga på riktigt starka pannlampor, dessa har jag gillat väldigt mycket – tills Spectra kom. Mer om Spectra 10 000 lumen nedan.
Mina bästa pannlampor från Silva
Pannlampan Silva Free
Silva Free är en serie pannlampor med 1200, 2000 och 3000 lumen och olika storlek på batteri. Detta är THE ONE när det kommer till pannlampor om du frågar mig eftersom man kan knäppa av och knäppa på och alltså byta ut både lampor och batteri.
Dvs ska jag springa 5 km trail i bäckmörker så tar jag stort lamphuvud och lätt batteri. Ska jag springa en mil i skymning tar jag lätt lamphuvud och lätt batteri. Ska jag cykla gravel tre timmar tar jag stort lamphuvud och stort batteri. Och kanske ett extra batteri som backup.
Detta är genialiskt. Kräver lite mer i inköp, för poängen är ju att köpa på sig kanske 2 lamphuvuden och 2 batterier för en helhetssetup. Helt klart värt om du använder pannlampa mycket.
Här kan du läsa mer om Silva Free!
Pannlampan Explore
Explore är den pannlampa jag har i bilen, eller som jag sätter på mig när jag ska hämta ved. Eller om jag taktältar och det blir mörkt och jag ska laga mat utanför tältet eller har som backup den sista kilometer på vandringen och det börjar skymma. Eller när jag kallbadar höstiga och tunga morgnar. Den tål mycket; både att ”kastas runt med” och så tål den mycket vatten. Typiskt bra gå ut med hunden-pannlampa för de allra flesta. Den är uppladdningsbar vilket jag föredrar, orkar inte hålla på med batterier.
Det finns också en liknande lampa som heter Discover som är billigare – som går på AAA-batterier. Kanske är du mer tålmodig än mig!
Här finns alla färger och mer info om Silva Explore och Discover!
Pannlampan Spectra
10 000 lumen ska man inte använda till hundpromenader men däremot till nattorientering och actionsport. Jag tillhör den sista kategorin. Spectra är skatten i min pannlampsgarderob. Skulle jag cykla snabb, teknisk stig i mörker så är detta den ultimata lampan. Jag använder Spectra till när jag friåker på snöskoter, och när jag kör led på snöskoter. Den används både i mörkerkörning men också när det är flatljus för att få kontrast. Det innebär att den sitter på min hjälm i stort sett hela tiden hela den tidiga säsongen från december till februari. I mars brukar det bli ett ljusare ljus även när det är grått och kontrastdött. Spectra kostar mer, men håller man på med snöskoter så är detta en ”billig” lampa eftersom allt annat i snöskotersporten ändå är dyrare. Allting är relativt.
Det är 25% rabatt på Spectra just nu så det finns pengar att spara om du funderat på en högpresterande lampa.
Bra att veta om lampor med mycket ljus är att de kräver fart eftersom fartvinden fungerar som kylning. Detta är alltså ingen hundpromenadslampa. Den kommer att dimma ner sig själv om den inte får tillräckligt med fartvind.
Jag kör alltid med dubbla batterier kopplade till min Spectra, det finns en dual connector-sladd. Jag har batterierna i den väst som tillhör Spectra, och så går sladden över hjälmen ner längs nacken och in i västen. Väldigt smidigt.
Här är mer info om Silva Spectra (med 25% rabatt)!
Pannlampan Smini
Smini är Silvas nyaste pannlampa, och den allra minsta. Kanske också den snyggaste? Om jag hade bott kvar på Kungsholmen i Stockholm, och sprungit mina tidiga morgnar längs Norr Mälarstrand eller bott på Östermalm och sprungit förbi Gärdet, ja då hade Smini eller Smini Fly varit min absoluta go to.
Smart grej med Smini är att den bakre lampan med det röda ljuset går att ta av och sätta på en löparväst eller sadelstolpe på cykel eller annat, som en säkerhetslampa för synlighet.
Smini är den favoritlampa jag använder minst, men vill inte vara utan den. Har svårt att bestämma mig för vilken färg jag gillar bäst: rose, frost eller svart?
Just ja: denna pannlampa är billig – dvs du får snygg och bra pannlampa för relativt “lite” pengar.
Till sist: ska du köpa pannlampa från Silva så kan du signa upp på nyhetsbrevet och få 15% rabatt.
I detta inlägg så tjänar jag inga pengar på vad du klickar på eller vad du köper. Så gör vad du vill, men om du ska köpa pannlampa så se till att köpa en bra pannlampa.
2 kommentarer
Perfekt, jag som googlat pannlampor senaste veckorna. Nu blev det en spectra beställd, ser fram emot mycket rolig nattorientering och andra äventyr.
Kul, berätta vad du tycker när du fått hem den!