Vi åkte på roadtrip till Champagne för att prova Champagne och köpa hem Champagne. Det finns över 5000 producenter av Champagne, och över 300 byar i Champagne. Vissa producenter är stora Champagnehus som du känner igen från Systembolaget, typ Moët & Chandon. Vissa av de stora Champagnehusen kan du besöka, men det som är allra roligast är att besöka de mindre Champagnebönderna som bara producerar några fåtal tusen flaskor per år.
Jag kan inte säga vilka Champagneproducenter som är bäst att besöka; dels är det en personlig preferens – men framförallt har jag inte besökt alla 5000 producenter. Jag har besökt 9. I det här inlägget berättar jag om dem, och några andra personliga observationer jag gjorde under vår resa till Champagne som jag hade velat veta innan jag själv reste dit. Så ska du åka till Champagne: läs och spara! Har du varit till Champagne? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet!
Roadtrip till Champagne
Vi gjorde en roadtrip till Champagne som vi längtat efter sedan i höstas när min kille fyllde 40. Jag älskar vin, min kille älskar vin – och det gör även mina föräldrar. Så vi var 4 personer som åkte dit. Vi körde från Hälsingland till Champagne på 3 dagar och hem på 2 dagar. På nervägen gjorde vi en avstickare till Moseldalen i Tyskland. Det låg nästgårds så lika bra att passa på.
Det är typ 250 mil enkel resa från vår del av Sverige till Champagne, och väl på plats så körde vi runt 20 mil per dag också. Många mil i bil blev det – och det var väldigt värda mil.
Vi hade 4 heldagar på plats i Champagne vilket var alldeles perfekt. 3 dagar hade känts lite för kort, men efter fjärde dagen var jag fullständigt nöjd med att packa väskorna och lasta bilen och åka hem. Vi checkade in sent på lördag kväll och tillbringade söndag-onsdag i Champagne. På torsdagen checkade vi ut och började köra norrut.
Vårt boende var på ett slott, och varje dag ställde vi av alla våra Champagnelådor i ett eget vinförråd. Det var en klart bra grej som vi faktiskt inte kollat upp innan men som var en viktig detalj för oss. Plus ytterst bra med säker parkering förstås!
Champagneproducenterna vi besökte
Dag 1
På söndagen åkte vi till Reims, som är den största staden i Champagne. Vi besökte den gotiska katedralen och gick sedan en guidad tur på Mumm som är ett väldigt stort hus. Det var också det enda stora Champagnehuset vi besökte.
Ett Champagnehus är en producent av Champagne som köper druvor av andra odlare för att framställa den Champagne man säljer. Mumm odlar egna druvor, men behöver köpa in från andra också. En ”odlarchampagne” är en Champagne som bara innehåller druvor från den egna odlare, dvs inget har köpts in från någon utomstående odlare.
Bara 10% av odlarchampagnerna går på export. Som kontrast till det så står de 10 största Champagnehusen för över hälften av all Champagne som konsumeras. Just Moët & Chandon som jag nämnde tidigare, säljer över 30 miljoner flaskor per år. När du dricker deras Champagne så märker du att den ofta kommer smaka ungefär likadant alltid. Det är för att det är en cuvée dvs en blandning av olika årgångar så att blandningen alltid justeras så att den uppfattas ungefär lika i smak. Det är lite av en grej att man alltid ska kunna förvänta sig samma smak av en Champagne från ett visst ställe. En millésime däremot, är en årgångschampagne. Dvs Champagne från det specifika året 2008 till exempel – eller andra år som är erkänt bra år utifrån att vädret varit gynnsamt för att det ska bli en bra Champagne från det året. Cuvée och Millésime – bra begrepp att lägga på minnet eftersom det brukar stå på flaskan.
Cuvée är också namnet på den första juicen från de pressade druvorna. En Champagneodlare vi träffade (en producent som alltså gör Champagne under eget namn) berättade att ofta så används den första pressen till den egna Champagnen – medan den juice som kommer sedan som inte anses lika bra säljs vidare till de stora husen. Om detta stämmer för alla låter jag vara osagt.
Hur som helst, vi besökte Mumm vilket var en bra start för att få en stor guidad tur. Det kan vara både skönt och trist att gå i stor grupp: mer anonymt tycker vissa. Lite tråkigt och opersonligt tycker jag. Men det var hur som helst en bra start med en bra guide. Går man på de stora husen så kan man ofta välja vilken typ av provning man vill ha efteråt, antingen ett glas av en standardchampagne eller något mer extraordinärt.
Dag 2
Vår andra dag, en måndag, började vi med att besöka Champagne Tornay vilket är en producent vi ofta uppskattar här hemma. Jag kontaktade dem via mail eftersom vi kände till dem sedan innan. Vi hade också kontakt med den svenska importören, Conveija, som förmedlade kontakt även om det inte behövdes. Alla producenter vi besökte är aktiva på Instagram vilket också kan vara ett sätt att ta kontakt på.
Det roliga med de små producenterna är att de som berättar om vinerna också är de som är ansvarig, ibland till och med själva champagnebonden själv. Tornays styrka var inte direkt att berätta om vinerna eller sin historia, men däremot var hon väldigt generös med hur många olika av deras Champagner vi fick prova. Det kändes som vi fick 12 glas på stående fot, men riktigt så många var det kanske inte i slutändan. Det hade varit fint med någon form av storytelling för att addera till känslan men alla producenter är olika och visar sina produkter på olika sätt, det i sig är något jag tar med mig och som faktiskt adderar till hela upplevelsen.
Tornay ligger i byn Bouzy som är en grand cru-by. Grand cru ansågs länge som den mest exklusiva klassificieringen av Champagne men sedan några år tillbaka är den klassificieringen ingen regel längre. Grand cru ansågs finast pga saker som läge och jordmån, men också för att man hade närmst till pressen. Man vill att just den delen ska gå snabbt. Men idag har alla egen press, så det där med Grand cru och Premier cru (näst finast) spelar mindre roll. De som har Grand Cru kommer förstås att fortsatt påtala att det står för en alldeles särskild kvalitet, det vore ju dumt annars.
I Bouzy så hittade vi en real size staty av Dom Perignon som idag är en Champagne från Moët men som för några hundra år sedan var en benediktmunk som gjorde stort avtryck för utvecklingen av just champagnevinerna. Bredvid munken såg vi skylten ”ouvert” vilket betyder öppet. Vi gick dit, lite trevande, och det var en Champagneodlare. Perfekt, tänkte vi. Och perfekt blev det eftersom det var otroliga viner och ett trevligt ödmjukt besök hos Champagne Herbert Beaufort.
Vi fick sitta ner till bords och blev presenterade några viner som hälldes upp i glas. Hos alla mindre producenter som vi besökte köpte vi också några flaskor Champagne. Eller, några lådor blev det faktiskt. Det är lite olika hur det funkar rent generellt. Vissa producenter är listade på en bokningssajt och då kostar besöket pengar. Då hade inte jag känt något behov av att också köpa Champagne därifrån – även om vi faktiskt gjorde det från alla ställen med undantag från ett enda vilket inte hade något med att göra att Champagnen var dålig.
På eftermiddagen besökte vi Rochet Bocart som jag läst om hos Champagnebonden, vilket för övrigt är ett mycket bra tips för att läsa på och förstå mer om Champagne – men också för att börja läsa på om olika producenter. Champagne Rochet Bocart leds av en kvinnlig champagnemakare vilket lockade. Hon är enmansföretagare stora delar av året, vilket väldigt många producenter är. Det innebär att samma person ska ta emot kunder som oss, men också styra upp allt annat som behövs styras upp under året: från administration till försäljning. Bara under skörden anlitas fler personer eftersom mycket ska göra under en hektisk period. Produktionen av Champagne är väldigt styrd och till exempel plockas alla druvor för hand, och det är reglerat hur mycket druvjuice man får pressa per kilo druvor.
Efter tre producenter var vi ganska nöjda. Vi hade ändå provat runt 15 olika Champagner. Under hela resan blev det nog ett 40-tal tror jag.
Dag 3
Sedan blev det tisdag och jag hade bokat in ett besök hos Champagne Mangin et fils på en bokningssajt. Jag hade noll koll på dem sedan tidigare men scrollade den där sajten och valde besöket utifrån andras betyg och känsla från bilderna. Det blev ett timmeslångt besök där vi fick gå runt bland produktionen och se hur allt gick till. Superpersonligt och fint, och som avslutades med provning kl 09.30. Vi köpte givetvis några lådor med ”vanliga” flaskor, men också Magnumflaskor. Under hela resan köpte vi också en eller två Jeroboams – vilket är en dubbel magnum.
En tidigare favoritproducent här hemma är Champagne Bergeronneau Marion vilket blev vårt andra besök på tisdagen. De är en så kallad ”Clos”-producent och det finns bara 30 av dem i Champagne. Det innebär rent konkret att de har en inhägnad vingård. Ofta består inhägnaden av en ljus mur, vilket skapar ett mikroklimat. Jag hade bokat en Clos-visning vilket innebar att vi var ute bland vinstockarna och fick lära oss massor. Vi betalade 20 euro per person för hela visningen och när jag betalar pengar för en visning så har jag också en förväntansbild av vad jag ska få som kund – till skillnad från när vi besökte Tornay till exempel där vi inte betalade något alls men inte heller fick en uppstyrd visning av vare sig vinkällare eller produktionsenhet. Hos Bergeronneau Marion så blev provningen väldigt utdragen eftersom det kom ett annat besök och störde upplevelsen och skapade väntetid – och här blir det en flaskhals när bara en person jobbar och ska ta hand om allt. Bergeronneau Marion gör fantastisk Champagne, men sisådär provning. De bästa provningarna hade små informationsblad om Champagnen som är bra att ha för minnets skull när fjärde flaskan hälls upp. Inte pga alkoholförvirring, men för att det blir väldigt mycket information att hålla koll på.
Information om vadå? Till exempel millésime, men också om det är en blanc de blancs eller en blanc de noirs till exempel.
All Champagne smakar olika. Blanc de blancs har en lätt och frisk smak. Blanc de blancs betyder vitt från vita druvor och det är Champagne gjord på Chardonnay. Blanc de noirs betyder vitt från svarta druvor och avser att Champagnen är gjord på Pinot noir eller Pinot meunier. Det är med just denna kunskap som allt det roliga börjar på riktigt! För när du börjar förstå vad du gillar mest – så kan du börja förstå vilken Champagne du ska köpa. I området Champagne så finns det olika distrikt, i dessa olika distrikt så odlas olika mycket av druvorna (vilket beror på jordmån etc).
Personligen så gillar jag blanc de noirs mest, och framförallt Champagne som är gjord på Pinot meunier. Det behöver inte vara 100% pinot meunier nödvändigtvis, men gärna en bas av Pinot noir eller Pinot meunier och en mindre andel Chardonnay. Testa att köpa två sorters Champagne nästa gång du får feeling, och utgå från Blanc de blancs och Blanc de noirs, och känn skillnaden.
Här nedan är en bild som tydligt förklarar smaktonerna för de olika stilarna, och hur de förändras över tid:
Sista provningen på tisdagen var i Epernay, vilket är lite av Champagnens huvudstad, även om Epernay är långt mycket mindre än Reims. Vi gick till Champagne Eloie D och provade vintagechampagner. Allt var rosa och kitshigt och det var mer av en Champagnebar än en producent med en mottagning i hallen. Det var vår absolut dyraste provning (45 euro per person) men en av de upplevelser jag ändå minns mest pga allt som var rosa (till och med toalettpappret). Vi fick tre generösa glas Champagne var, och väldigt fin service. Efter en stund dök producenten själv upp och småpratade, fast mer i största allmänhet än om de specifika vinerna.
Dag 4
På onsdagen hade vi bara 2 provningar, men det kändes fullt lagom eftersom vi redan provat så mycket Champagne så vi var till bredden fyllda med upplevelser.
Det första huset var Champagne Météyer Père et fils som verkligen lagt krut på berättarupplevelsen. De har gjort om hela källaren till ett museum och vi fick verkligen ett maxat besök, som vi visserligen också betalade för eftersom besöket kostade pengar (kanske 30 euro, om jag minns rätt). Om du inte vill besöka ett stort Champagnehus, men ändå vill få med dig uppstyrd kunskap, så är det här ett bra ställe för det.
Det andra besöket var till Champagne Guy Michel som enligt många vinskribenter är legendariska eftersom de har sina viner på jäsning väldigt länge. Vi drack en Guy Michel från 1982 när jag och Danny förlovade oss, och från besöket köpte vi en hel del guldkorn från tidiga årgångar – men också andra superår som t.ex. 2008, för vad vi tycker är ganska lite pengar för en årgångschampagne (millésime). Men, besöket var ett rent inköpsbesök. Det var inget uppstyrt berättande och ingen visning – men besöket i sig kostade oss inte heller några pengar.
Vi fick prova fem olika Champagner, bland annat en från 1989, och vi köpte många lådor med våra sista sparpengar (kändes det som). Nu hade vi blivit varmare i kläderna och ställde smartare frågor och fyllde vant i orderblocket – och den där vanan gjorde också att besöket blev fyllt med kunskap ändå, eftersom vi dels var pålästa på producenten men också kunde mer om Champagne i ren allmänhet.
Mina tips till dig som ska åka till Champagne
Överlag planerade vi våra besök utifrån producenter vi sedan tidigare visste att vi gillade – och så några spontanare som ”lät” kul. Uppdelningen var ungefär 50/50. Vad som ”lät” kul inhämtade jag främst hos Champagnebonden. Det gäller ju att ta tips från dem vars stil eller smak man själv delar – vilket gäller för ALLA tips oavsett ämne.
Vårt mål med resan var att köpa hem Champagne, så därför var det mest roligt att besöka de mindre producenterna som både odlar och producerar sin egen Champagne. Och även om vi köpte från producenter vi hade koll på sedan tidigare så var det absolut bästa att hitta nya favoriter.
Det var en bra idé att blanda besök hos producenter vi ”köpte” in oss på, men också de där spontana besöken som inte kostade oss något och som inte heller inkluderade en guidad tur – men som var generösa provningar vilket ju också är kunskap. Vi ställde mycket frågor och det är ofta hela grejen när det kommer till de mindre producenterna. De bjuder gärna på kunskap men har inte ett färdigt manus för det.
Om du ska resa till Champagne: åk förberedd! Poddar är ett utmärkt sätt att skaffa sig kunskap på. Vi uppskattade verkligen podden ”Hemmasomelieren” som har ett avsnitt om Champagne och så podden ”Allt du velat veta” som har ett avsnitt med proffset Richard Juhlin.
Det första intrycket av Champagne är att ”Champagne är Champagne” men ju mer du lär dig desto fler lager skapas. Champagne är personligt tycke och smak. Och mitt personliga tycke och smak säger mig att jag absolut inte vill köpa Champagner från stora hus. Jag älskar att köpa mat från människor och det tar jag med mig till Champagnevärlden också. Jag blir glad av tanken att jag öppnar en flaska Rochert Bocart som Mathilde omsorgsfullt framställt på det allra bästa sätt hon kan. Eller en magnum Mangine et Fils för jag vet att det är en vänlig Cédric som stolt står bakom produkten. Hans familj levererade tidigare sin skörd till Champagnehuset Krug, men gör nu sin egen istället.
Och bakom alla dessa småskaliga Champagnebönderna finns en enkelhet och en stolthet: Champagne är gott, inte pompöst. Utanför deras vingårdar rullar traktorer, inte blanka lyxbilar. De tar emot sina gäster i fleecetröjor, inte i kostym. Champagne är en produkt som kommer från stolta bönder, och någonstans längs vägen ju närmre flaskan kommer konsumenten så adderas lyx som ibland blir smaklös.
Jag tycker väldigt mycket om Champagne och jag tycker om att dricka Champagne till mat. En Blanc de blancs är en festlig start på ett firande, men framförallt gillar jag att korka upp en djupare Bland de noirs och hälla upp ett glas medan maten lagas – eller till nötter och ost inför att maten ska serveras. Eller varför inte låta enkelheten ta över och ha en riktigt bra baguette och en god ost och så får det vara middagen.
Vill du läsa mer? Här är mitt första inlägg om resan till Champagne.
9 kommentarer
Hej !
Jag och min pojkvän tänker bila ner till Champagne efter att vi har läst din blogg, men undrar? Vilket slott bodde ni på och hur upplevde ni det?
Tack för återkoppling
Helena
Vad roligt, ni kommer få så trevligt! Vi bodde i ett slott i Etoges, så googla på det. Tyckte om det väldigt mycket, folkligt och trevligt men ändå slottsligt liksom
Hej Sara!
Din pappa berättade allt för mig häromdagen när jag träffade honom på stan. Otroligt kul att även se och läsa om dina erfarenheter från regionen där jag och min fru spenderar en hel del tid emellanåt (Svärmor bor i Hautvillers strax norr om Epernay). Hoppas att ni hittar tillbaka någon gång, det är ofta väldigt uppskattat av bygdens producenter att svenska konnässörer kommer på besök och avnjuter (samt inhandlar) vinerna.
Tips inför nästa besök: lär dig/er mer franska, då öppnas nya dörrar och möjligheter. J’espère que vous appréciez vraiment les vins de Champagne!
Tack för härligt inlägg! Hur funkade det med språket? Pratar ni franska eller går det med engelska? Jag tänker mig att det går utmärkt på de stora husen, men kanske är svårare hos de mindre odlarna? Eller är det bara mina fördomar om fransmän?
De som vi besökte pratade engelska, vissa bättre än andra. Bokningssajten jag nämnde finns på både engelska och franska, och de spontana besök vi gjorde så pratade de knagglig engelska men ändå så att vi kunde kommunicera. Dvs inte flytande engelska men ändå så att vi förstod varandra. På Mètèyer och Elodied så pratade de så pass flytande engelska att det helt plötsligt inte kändes autentiskt längre, vilket var en lustig reflektion ändå.
Vilket underbart nördigt inlägg 😉
Känner att jag behöver utforska vilken typ av champagne jag egentligen gillar bäst nu efter att ha läst det 😀
Jaaaaa. Det i sig är en kul resa!!