I min filterbubbla pågår diskussionerna om AI och om vi medvetet ska stoppa utvecklingen. I en annan av mina filterbubblor kretsar diskussionerna om hur man kan maximera jag:et. Valen vi gör är ofta för mitt vårt egna bästa. Jag tycker att frågan behöver bli större. Alla skulle må bra av att inse att samhället behöver inkludera oss själva. Att vi behöver förstå att vi är samhället. Det är såklart inte en ny världstanke jag tänker, men för många är den bortglömd.
Det handlar inte om vänster- eller högerpolitik. Det handlar inte om skattesatser eller om vem som ska äga sjukvården eller skolan eller något av det där.
Det finns ett ord i det engelska språket som jag upplever saknas både i svenskan och hos oss i Sverige. Community. Kolla på vilken amerikansk eller engelsk nyhetssändning som helst och det förekommer ofta en intervju med någon som bor någonstans som hänvisar till ”our community”. Det kan vara i NYC eller en liten stad i södern, var exakt spelar inte så stor roll.
Såhär beskriver ChatGPT vad ett community är:
A community is a group of people who share a common interest, location, or identity. This group can be united by various factors such as shared culture, language, values, or beliefs. Communities can be found in various settings such as neighborhoods, schools, workplaces, online platforms, and social clubs.
Communities play an important role in people’s lives as they provide a sense of belonging, support, and social interaction. They can offer opportunities for people to connect with others who share similar experiences, interests, and backgrounds. Communities can also provide resources, such as information, services, and social support, to their members.
The concept of community is often associated with the idea of collaboration and mutual aid. Members of a community may work together to achieve common goals, address challenges, or solve problems. They may also participate in community events, celebrations, or traditions, which can strengthen their sense of identity and social cohesion.
Är det frånvaron av staten, och beroendet mellan människor, som skapar känsla av community och gemenskap? När man tjänar pengar i USA, så är det fint att ge. Det ses som självklart. (Och det ger också upphov till problem så som beroendeställning och mutor)
I Sverige ger man inte. Man behåller för sig själv. Man startar kanske bolag och köper in fler tjänster, vilket såklart bidrar till samhället. Men man bygger inte en park för rekreation i sitt namn. Man köper ett större hus och anlägger parken hemma hos sig istället.
Jag känner mig som 107 år gammal när jag allt oftare funderar över mina handlingar och vad jag bidrar med dem.
Jag vill agera för min skull, men också för samhället och de människor som jag delar det med.
Ibland har jag använt ordet principer för att rama in min ståndpunkt och vad jag väljer att göra. För ju friare jag är som människa, ju mer jag kan göra precis som jag vill. Ju friare jag är som människa, desto större ansvar behöver jag ta som människa. Desto större ansvar VILL jag ta, som nybliven 107-åring. Eller ja, 41.
Som bekant bor jag i fjällen och vi står mitt i den tid som det pratas intensivt om cirka varje år, men särskilt mycket de senaste åren. Renkalvningen. Eftersom jag vill fortsätta vistas i fjällen så vill jag visa min respekt för dem som behöver fjällen mer än mig just nu. Jag vill ta mitt ansvar och vistas i fjäll som är mer okänsliga för människor, så jag avstår alla turer till Storulvån och liknande ställen och väljer istället fjäll och aktiviteter i samförstånd med min omgivning. En gemensam förståelse.
Många av oss gör saker i gemensamt samförstånd med andra som vi inte direkt känner. Som människor vill de flesta av oss göra ”rätt”. Ibland vet vi inte bättre och då blir det fel. Men ibland – kanske mer och mer nuförtiden – så agerar vi för jag:et på ett sätt som hämmar välmåendet hos omgivningen och därmed inte bidrar till the greater good.
Vi behöver bestämma, var och en för sig, var gränsen går. För vi gör alla saker som hämmar the greater good. Det är del av att vara människa.
4 kommentarer
Ordet community associerar jag till amerikanska filmer där de antingen talar om viktiga samhällsmedborgare eller en mer avgränsad grupp som tex the Jewish community. Jag har aldrig känt att jag saknar ordet på svenska men tycker att tanken är intressant. Jag tycker också att ordet solidaritet, som blivit väldigt vänster, väl beskriver den hänsyn, omtanke och respekt som du beskriver, tex gällande nyttjande av fjällens natur.
ja, solidaritet hänger lite i samma hörn som community – men har lite av en annan betydelse än i politiken, tänker jag
Bra reflektion, saknar också det där ordet. I den yrkesvardag jag har som rör platsutveckling snackar vi ibland svengelska och använder “community” men oftast blir det formuleringar som “att vilja vara en del av ett sammanhang” och “att vilja bidra till en plats” och ord som samhälle och gemenskap etc. Men just det där slagkraftiga som engelskan producerar i sitt community – det hade varit bra att ha.
Kanske får community duga, helt enkelt…