Vi lever vecka 4 på skoterkollo och vårt liv som digitala nomader. Det är sista veckan, och ärligt talat så tar det lite på krafterna. De isolerade beståndsdelarna av skoterkollo är kul: det är kul med skoterkörningen, det är kul med gemensamma frukostar, det är kul med after skoter, det är kul med middagshäng och det är kul med jobbet. Men utmaningen är att dygnet bara har 24 timmar och det går inte att prestera på alla tårtbitar över tid. Jag har gått undan för att jobba en hel del och ligger säkert back på diskuppgifterna och plocka-fram-frukost-jobbet.
Igår kväll satt jag på rummet och skrev färdigt en strategi medan jag hörde de övriga skratta högt och överrösta varandra med stories och stoj. Jag trivs i ytterkanten och tycker det är mysigt att vara med på ett hörn, men inte alltid fullt ut, och satt med strategin till klockan 01. Då hade alla andra redan gått och lagt sig.
Jag har gjort massor med roligt jobb under mina fyra veckor på skoterkollo, och eftersom jag också haft mycket tid att tänka på skotern så blir det också en liten avstamp inför framtiden.
Det här har varit särskilt kul att jobba med:
Namnstrategi för en helt ny produktserie
Go to market konceptstrategi
Omstrukturera och förfina en strategi i destinationsmarknadsföringssyfte
Fotografera content
Skribentjobb som är avgränsat med tydligt syfte (t.ex. kundcases, SEO eller säljdrivande innehåll)
Jag tror att duktiga strateger kommer med olika styrkor. Min styrka i allt strategiskt tänkande handlar om mina förmåga att bidra med omvärldsanalys och förvandla det jag ser i omvärlden till en tydlig plan framåt.
Framåt i mitt arbetsliv vill jag jobba mindre med att räkna timmar och mer med att räkna värde. Att skapa planer och sätt att tänka kring sin affärsutveckling handlar inte om tiden jag sitter framför datorn och skriver orden eller fixar med en presentation så att alla ska förstå. Det handlar om erfarenhet, förmåga och att hela tiden vara närvarande och plocka upp samtiden. Det är inte mätbart i timmar. För att jag ska vara säljbar behöver jag ofta paketera det som tid till viss del, men jag fakturerar sällan löpande timmar utan nästan alltid en fast summa per månad för året med en ungefärlig tim-insats. Är det för så pass lång tid som ett år så funkar det rätt bra ändå tycker jag.
Jag jobbar med både sälj och marknadsföring, och har aldrig fattat grejen med att det ska vara en konflikt mellan dessa två intressen. Sälj är kul, särskilt när det är mätbart. E-handel är därför rätt så optimalt eftersom det finns så många olika parametrar att tweaka och mäta omedelbar effekt, men allra roligast är B2B eftersom det mer ofta handlar om stora ordrar. Jag gillar mycket pengar!
Allt ovan bidrar till min ambition att engagera mig i styrelsearbete. Bolag, inte föreningsverksamhet.
Att älska att utföra saker (skriva! fota!) bidrar till min styrka att tänka fem steg högre upp bland allt det strategiska. Det vill jag aldrig tappa. Min grej är att göra det lite annorlunda. Se bilden på ett annat sätt. Skapa känsla mellan raderna.
Redan för två år sedan så identifierade jag min o-längtan efter projektlederi och att hålla många bollar i luften. Jag vill sälja min hjärna, inte min jonglering. Just nu finns det många andra som har mycket roligare medan de projektleder, så då ska de projektleda med större engagemang än vad jag gör. Däremot tycker jag att det är väldigt kul att bryta ner mina mål och uppdrag i beståndsdelar, actions och deadlines.
Jag har fått några frågor om mitt jobb och en del av svaren vävde jag in i ovan. Två av frågorna är mer specifika:
1.
Hur gör du för att må bra i själen när du jobbar? Med tanke på självförtroende och prestationsångest
I mina jobb och uppdrag så är människorna viktigast. Det spelar ingen roll vilken produkt eller företag jag jobbar med om inte de personer jag dagligen jobbar med är människor jag uppskattar. Vi ska inte vara lika. Det är bättre att vara olika. Men vi ska förstå hur våra olikheter bidrar till ett starkt team. Då blir det på riktigt roligt att ta sig an utmaningar, kämpa i uppförsbacke och ägna all sin tankekraft och engagemang åt att nå mål.
Jag har märkt att jag mår som bäst i själen när tempot i mitt uppdrag går upp och ner. Hellre 120% och 80% i perioder, än 100% hela tiden.
Att förstå sig själv och förstå varför man ibland vill reagera på vissa sätt när något uppstår är intressant. Varför blev jag arg när någon chef eller medarbetare sa X? Det har nog inte med chefen att göra, det beror på vad jag själv har med mig i bagaget.
2.
Hur lägger du upp din dag när du jobbar med uppgifter som kräver fokus lång tid i sträck? Hur pausar du mitt på dagen utan att tappa flowet? Ibland är startsträckan för att komma igång igen LÅNG.
Ha! Det händer mer ofta än sällan att jag sitter vid datorn en hel dag eftersom jag har flow. Om jag har flow så avbryter jag inte för att gå ut bara för att jag ska. Däremot vill jag gå ut om jag haft många möten på rad och behöver en reset. Eller om jag fastnar i tankearbete.
4 kommentarer
Människor Mod och STOR Meningsfullhet. Att få vara den en är fullt ut och bidra utifrån det. Det är grejer det. Faran är att jag kan jobba hur mycket som helst när jag befinner mig i sådana välmående sammanhang… 😀
ja. man får påminna sig själv. och även känna efter: ibland är sådana situationer också något som tillför. inte alltid fel. att jobba mycket kan vara jätterätt och bidra till allt möjligt som är bra. det är inte kategoriskt svart eller vitt.
”Redan för två år sedan så identifierade jag min o-längtan efter projektlederi och att hålla många bollar i luften. Jag vill sälja min hjärna, inte min jonglering.”
Huvudet på spiken. Det där har jag också identifierat. Mår så bra som copy, inte som konsult/projektledare. Trivs bättre i en levererande/producerande tjänst, där jag får jobba i flow istället för att jaga runt efter andra människor.
Hur undviker du att hamna där dock?
Jag upplever inom bredare sammanhang av kommunikation & marknadsföring att man till slut hamnar där ändå. För att man är den driftiga med myror i brallorna som får kli när alla sitter tysta och passiva – så man tar tag i saker, styr upp saker – får beröm – och blir sen satt på liknande uppgifter igen för att man ”var så duktig på det”.
Jo jo, men vad man ÄR bra på är ju inte samma sak som vad man MÅR bra av.
Ska man delta i det tysta, passiva beteendet hos andra? Vänta, och hoppas att nån annan tar tag i projektledandet så man själv bara kan bli delegerad att leverera t.ex. text eller layout?
Eller uttalat avgränsa sig, säga högt vad man är bra på (mår bra av) och önskar göra, kontra vad man inte är bra på (inte mår bra av) och ej önskar göra?
Haha nu blev det väldigt branschspecifikt här men jag hoppas du förstår frågorna. Hur har du gått till väga för att sälja din hjärna istället för jonglering? Intressant att höra.
jag har tänkt mycket på din kommentar jenny. kom på att ett sätt för mig är att träna på det hela tiden trots att det känns obekvämt. och framförallt också i det privata livet. att inte ta ansvar för allt eller rädda upp allt, trots att det känns lite jobbigt och framförallt lite obekvämt. att låta bli de små sakerna på jobbet, delegera bort uppgiften “mötesanteckningar” och annat. våga vara den som inte har koll på allt. aktivt vara en sådan där oduktig flicka.