Seasons of You pågår just nu. Vårt 31 dagars program för tydligare riktning i livet. Vi har valt temat Ignite & Empower denna gång och fokus är att på ett tydligare sätt ta plats i förarsätet. Mycket handlar om relationer. Relationer med de runt omkring oss, relationen till sig själv och – relationen till pengar.
Vi har alla en historia i relation till pengar som påverkar oss i våra liv. Din historia kan hindra dig från att skapa en sund relation till pengar. Men oavsett hur vår relation till pengar ser ut, så kan vi enbart vinna på att den blir bättre.
Det är obekvämt att prata om pengar eftersom du känner att du blottar dig när du gör det. Du visar dig sårbar eftersom du pratar om sådant som ligger nära dina värderingar och din syn på världen.
Den syn vi har på pengar idag kommer ofta från vår uppväxt. Kanske har du också hört att pengar inte växer på träd eller andra negativa uppmaningar om pengar. Allt du hört som barn tar du med dig som vuxen. En vanlig känsla är att det är jobbigt att spendera pengar.
Även om du har en stabil inkomst idag så kan det mycket väl vara så att din känsla kring pengar är att de kommer ta slut och att du inte kommer att tjäna mer. Att pengar är svårt att få tag på, att du måste spara allt till den dagen du behöver det för den dagen, ja den kommer att komma. Att det inte finns något skyddsnät som går att lita på och att du måste ta hand om dig själv.
Men vad skulle hända om du såg pengar som en möjlighet istället. Att se på relationen till pengar som en kärleksfull relation. Det du tycker om vill du hålla nära, eller hur! Pengar är ett oändligt flöde, de finns över allt och de sinar aldrig. Pengar passerar dig hela tiden i sin omloppsbana.
Oavsett om du tror att du kan, eller tror att du inte kan, så kommer du få rätt. Det stämmer också med pengar. Om du tränar din hjärna med att tro på att du kommer att lyckas fullt ut och att du kan hantera pengar och framgång så kommer möjligheter att öppnas.
Det vi tänker om oss själva är det som blir och därför är dina tankar en envis bromskloss – eller en stark övertygelse. Du väljer.
Vilka ord använder du när du tänker på pengar? Kanske är det: jag borde, jag måste, jag kan inte eller kanske? Jämför det med ord som jag vill och jag ska.
Börja öva på känslan av tacksamhet. När du är tacksam för de pengar du har så bjuder du in till att ta emot mer. Det här betyder att du är tacksam att få betala dina räkningar. Tacksam för den faktura som din kund betalade eller lönen du fick förra månaden eller för den där sedeln du hittade i en bortglömd jackficka. Och tacksam för den middag som din vän bjöd dig på.
Reflektera över ditt beteende när du tar emot något. Det behöver vi ofta öva på. Inte skämta bort en gåva som du får eller avvisa när någon bjuder oss på något. Säg tack och mena det i från djupet av ditt hjärta.
Det händer något med oss när vi går in i ett tillstånd av tacksamhet. Att hitta något varje dag att vara tacksam över ger kraftfull effekt.
I Seasons of You fick deltagarna göra en livslinje i relation till pengar. Jag uppmanar dig att göra samma sak.
Vår historia och våra tidigare erfarenheter har format den vi är idag och vår önskan om den vi vill bli. Att titta tillbaka hjälper dig att förstå vilka saker som är viktiga för dig och varför.
Ta fram en skrivbok eller ett papper och rita en vågrät linje mitt på bladet. Linjen representerar tiden från när du föddes fram till nu. Allt på pappret som är ovan linjen är det vi uppfattar som positivt, och allt nedanför linjen är sådant som vi uppfattar som utmanande och negativt. Jag själv är född 1981 och var ganska liten, men ändå mycket väl medveten, om mina föräldrars ekonomiska oro under krisen i början på 90-talet. Så det är en punkt i mitt liv som har påverkat mig enormt. Det skriver jag in på min tidslinje som en punkt långt under linjen. Det var utmanande.
Fyll på med allt som hänt, allt du gjort och allt du erfarit under ditt liv kopplat till ekonomi genom att märka ut dem med punkter och skriva vad de representerar. Gör sedan en linje mellan punkterna. Du har nu din ekonomiska livslinje!
Fundera över vilka händelser och möjligheter du haft och vilka lärdomar du fått. Fundera även på din framtid och vilka drömmar du har inför den.
6 kommentarer
Angående pengar har jag de senaste åren intresserat mig för fenomenet FIRE, följer många bloggar i ämnet. Ointresserad av aktietips etc, men mer hur man resonerar, vad som motiverar och hur man vill leva sitt liv.
Är själv tveksam till hårt sparande, iaf om man känner att man går miste om en massa här och nu. Man vet ju inte hur länge man lever! Men tanken att lägga pengar på det man tycker känns viktigt och hålla igen på slentrianspenderandet gillar jag.
Hur som helst, lyssnade på en podd i veckan i ämnet som ledde till att jag satte mig ner och funderade på vad man faktiskt skulle förändra i livet om man inte behövde jobba för sitt uppehälle. Och om man faktiskt inte kan göra det utan att vara FI, iaf i viss omfattning. Har inte funderat färdigt ännu (ska också få med min man…), men spontant vill jag ju jobba (gillar mitt jobb), men skulle önska mer frihet och flexibilitet. Får fundera på hur jag kan komma dit. I övrigt gör jag i princip det jag vill på min fritid (finns kanske lite man skulle vilja utöka). Andra förändringar jag vill göra kring relationer exempelvis har inget med pengar att göra. Mycket intressant tankeexperiment!
Tycker det är jättespännande att läsa när du skriver om ”livsdesign”, särskilt kopplat till ekonomi, arbetstid och fritid!
spännande tankar susanne!! blir så nyfiken på vad ni kommer landa i! jag finner stor meningsfullhet med att jobba och har inte som mål att sluta jobba, för jag vill vara del av ett sammanhang och få utvecklas och utmanas. men jag vill ha ekonomisk frihet att kunna välja mitt jobb och hur jag jobbar. och som du säger: det finns en begränsning i vad vi kan spara (det går aldrig att spara mer än sin lön) – men inget begränsning i vad vi kan tjäna. 🙂
Boom! Alltså jag bara älskar dina livsråd!!
<3
Trots att jag aldrig haft det fattigt (mer än som student, men livlinor fanns) så känner jag flera gånger i veckan tacksamhet över pengar. Över att jag kan köpa vad jag vill i mataffären, att man kan ha middag och kalas, kan köpa allt barnen behöver. Inte behöva välja mellan jacka eller skor, ost eller skinka, glass eller chips.
Den känslan är fin!