Förra julen fick min pojkvän boken Vildfångat som är skriven av Lotta Klemming – och att dessutom plocka ostron i Grebbestad på Västkusten. Alla skaldjur är godast när det är kallt så nu när det blev november åkte vi 10 timmar från Åre till Grebbestad för livets helg.
Jag har haft span på Lotta Klemming under lång tid och uppmärksammat när hon varit med i flersidigt reportage i DN eller i intervjuer i Elle och Damernas Värld. Storyn är densamma: snygg tjej som jobbar med mode i utlandet tröttnar på sitt liv och flyttar hem och börjar jobba med något vilt och häftigt. Lotta dyker efter ostron på västkusten. För att göra storyn ännu bättre så har hon ett mörkt och destruktivt förflutet.
Men bortom allt det där som media vill berätta om så fastnade jag för Lotta Klemming som en fantastisk skapare av upplevelser. Vi hade en helt otrolig dag tillsammans som jag kommer minnas länge. Visserligen för att min kille friade precis efteråt, men det ska jag berätta mer om senare!
I fredags eftermiddag kom vi till Grebbestad och checkade in i Everts Sjöbod, ett bed and breakfast som Lotta tipsat om. Det var skandinaviskt stramt och stilrent och låg alldeles intill vattenbrynet. Ett klockrent val om du vill ha en mysig helg i Grebbestad.
Här kan du äta skaldjur till middag, men vi valde att åka in till Fjällbacka och äta middag med mina föräldrar på Matildas istället. Det serverades piggvar som vi alla sa ja till!
På lördagsmorgonen tog vi lagom lång sovmorgon och min kille fixade i ordning frukosten som han dukade upp i vår svit (vi fick som en egen våning med balkong). Bra kille – numer fästman – ändå!
Strax före 11 sågs vi hos Klemmings i sjöboden i Edsvik och tog båten ut till en liten ö med en vacker sandstrand. Här var havet turkost och vinden alldeles stilla. Jag hade min överlevnadsdräkt och mina vadare över, men allt sådant går också att låna hos Klemming. Efter att ha lärt oss lite mer om ostron och den svenska Edulis och den japanska Gigas blev vi utrustade med håv och vattenkikare och fick ge oss ut och plocka ostron.
SOM JAG ÄLSKADE DET! Jag hade kunnat hålla på i timmar. Att gå runt och kika på saker under ytan och se livet där under. Magiskt! Det är som när vi djuphavsfiskar i Norge: då vill jag aldrig åka hem trots att vi varit ute en hel dag.
Vi fyllde håven med både Edulis och Gigas och till slut fick de ropa in oss från land. Då hade Lotta styrt en eld och fyllt glasen med champagne och vi öppnade massor med ostron och testade de båda sorterna. Jag har aldrig ätit så goda ostron i hela mitt liv. Det kommer bli enormt svårt att äta ostron i min vanliga verklighet efter detta: odlade och snabbvuxna…
Höjdpunkten rent ostronmässigt var när hon tillagade dem över eld och rökte dem lite, klämde över citronsaft, brynt smör och riven pepparrot. Alltså!! Det finns ej nog med utropstecken tror jag.
Som om inte det var tillräckligt så lagade hon till musslor – och dukade också fram havskräftor. Nej jag skojar inte. Samtidigt som alltsammans dukades upp framför oss så bjöd hon på kunskap, personliga erfarenheter och diskussion om att vara tjej i en bransch som är rätt mansdominerad i Sverige.
Vi hade tur och fick plats på årets sista ostronplockning som hon arrangerar, även om hennes egna ostrondykning pågår en bit in i vintern. Jag kan verkligen rekommendera denna upplevelse till dig som har ett genuint intresse för matupplevelser och som tycker om ostron. Detta var något utöver det vanliga!
När vi vadade ut till båten igen och åkte in mot land så var vi alla euforiska av upplevelsen. Tänk att naturen kan skapa sådan magi i själen!
Här skulle jag kunnat berätta hur Danny frågade om jag ville dela resten av livet med honom men det skulle bli alldeles för långt. Men jag lovar att den storyn kommer den med.
På kvällen åkte vi in till Fjällbacka igen och åt middag på restaurang Mamsell på Stora Hotellet. Det var enormt bra det också! Det är Årets Kock Thomas Sjögren som styr på Mamsell och det var en fullträff med riktigt bra viner som verkligen kompletterade maten!
Västkusten levererade verkligen en panghelg och när vi satt i bilen på väg hem så konstaterade jag att sist jag var på Västkusten så var det för att fiska hummer. Min killes första present till mig precis innan vi blev tillsammans på riktig.
5 kommentarer
Ostron alltså, jag har aldrig testat men gillar fisk och skaldjur i övrigt, men detta såg så lyxigt ut att jag måste verkligen testa snart! Sist men inte minst; stort grattis till er och er förlovning! Det finns fasiken ingenting finare än kärleken.
testa när du får chansen! 🙂
Underbara bilder och stort Grattis till dig och Danny!
Gällande ostron så har jag ett lite kul minne: vi åt skaldjursjulbord med familjen och den son som är rätt kinkig med mat och ogärna provar nya smaker kommer med ostron på sin tallrik! Jag frågar lite försiktigt om han vet vad det är och han svarar att han såklart vill prova Klemmingostron! Dessa var inte från Klemmings men Lottas lillebror är ju en influencers som mina barn både följt och träffat, så han fick dem att vilja prova ostron 🙂
haha! bra påverkan!