För några veckor sedan fick jag en förfrågan om jag ville åka på kurs i flugfiske för tjejer. Eh JA, klart jag ville. Att lära mig flugfiska har stått på min bucket list länge. Det finns inget elegantare fiske och det är klart att man vill stå vid ett vatten i en solnedgång och meditativt fångas upp av närvaron och allt som sker i naturen.
Therese Lundin, “Flicksländan fishing” på Instagram, är en fiskeprofil och fiskeguide som vid utvalda tillfällen håller flugfiskekurser för tjejer och jag var en av fyra som fick plats på årets upplaga. Vi möttes upp i Sorsele och började med en kastkurs innan vi körde vidare till ensligheten där vi skulle tillbringa helgen. Vi fick fiska från båt, från flytring, i sjö och i strömmande vatten. Flytring var roligast men fisket i strömmande vatten var mest rogivande. Och där gick tiden som allra snabbast. Jag hade aldrig hållt i ett flugfiskespö förut, än mindre kastat, men det är lite som att lära sig åka skidor. Visst kan de flesta komma nedför en skidbacke, men att göra det med flowigt och effortless är ju det man vill få till. Det blev många kast under helgen. Vissa snygga. Andra inte alls.
Vi bodde i en liten stuga utan el eller vatten men med precis den rätta känslan man vill ha. Utanför fönstret glittrade vattnet och där surrade också myggen. Vid ytterdörren hängde vi vadarna på tork och vid köksbordet samlades vi för frukost med kokkaffe och här pysslade vi ihop våra halsband med plats för alla de prylar man vill ha nära när man flugfiskar. Och så fanns där bastun som låg inbäddad i löv och med den svarta bäcken utanför där vi bastubadade i sommarnatten.
Helgens program kändes perfekt i både innehåll och tempo med utrymme att fiska konstant – om man ville – men också att slå sig ner på en sten och vila sinnet en stund. Jag uppskattade verkligen Thereses sätt att pedagogiskt och okomplicerat lära ut både det tekniska men också det filosofiska kring fisket.
Och så var det maten. Herregud maten. Inte nog med att den lagades över öppen eld. Den var fantastiskt uttänkt och lagad med både tid och kärlek. Såhär var helgens meny:
Middagen på fredag:
Rödingsashimi med sesamsoya
Kåtarökt älgsouvas på gahkku med syltade rallarrosskott och lingonsås.
Lunchen på lördag:
Baguette med Sorselerödingröra och kvannepesto.
Middagen på lördag:
Granskottsgravad tjäder på hembakt tunnbröd med inlagda granskott.
Rostbiff på älg, sommarpotatissallad med björklövsvinaigrette, syltad trumpetsvamp, nässelchips och blåbärssås.
Cheesecake med skogens bär, maskrossirap och kanderat vinbärsblad
Lunchen på söndag:
Älgfärsburgare med picklad rödlök och Västerbottenostcréme
Det var en riktigt fin helg. Alla stunderna vid elden, att känna flowet i kasten när det inträffade, att känna sig trött i huvudet från att ha lärt sig något nytt och det fina i att få umgås med människor man annars aldrig skulle träffa.
2 kommentarer