“Vad får din dag för betyg?” frågade två av mina vänner mig igår, helt utan vetskapen att de båda precis ställt samma fråga. “En 10:a” svarade jag! Jag hade en bra söndag helt enkelt, som började hos mina föräldrar i Hälsingland och avslutades i Stockholm. Jag hann med mycket: långfrukost, bra cykling på Vikebergsleden utanför Alfta med min kille och min traildog Hazelwing. Tårtkalas hos morfar som fyllde år och sedan körde jag och min kille ner till Stockholm och jag var inte ens irriterad på trafiken!
Vi funderade över vad vi skulle äta till middag och konstaterade att vi hade dålig tajming med restauranger eftersom vi skulle vara framme vid 21 vilket är lite sent för många semesterstängda ställen. Så vi parkerade, packade in grejer i lägenheten och så gick vi till ICA Esplanad som precis skyltat upp med kräftor och så kom det sig att vi åt kräftor, västerbottenpaj, surdegsbröd med franskt opastöriserat smör. Och vi behövde inte ens laga något själv!
Den pangmiddagen inledde min Stockholmsvecka som sedan något år tillbaka alltid innebär kulinariska utflykter som väljs ut med stor noggrannhet. Nu när jag inte är i Stockholm så ofta så vilja jag inte slösa en endaste dag på medelmåttiga upplevelser. Vissa ställen på mina Stockholmslistor blir såklart besvikelser både i smak och service men det som står, och har stått, på min lista har ändå lockat med något utöver det vanliga.
Hur som helst, här är min Stockholmslista för denna vända till sommarstockholm i månadsskiftet juli/augusti:
Fosch Artisan Pâtisserie. Under många år trodde jag att jag inte gillade croissanter och sådant tills jag insåg att det finns alltför många dåliga croissanter i världen och att jag bara provsmakat just dessa. Men de som är bra, ja de är riktigt bra!
Adam & Albins sommarrestaurang på Ön. Jag älskar Adam & Albins Misshumasshu på Östermalm och tror att deras sommarställe kan vara en hit. Eventuellt åker vi dit och tar en drop in-plats eftersom de bokningsbara platserna är fulla. Vi får se!
Naturvinsbaren på Reimersholmes hotell.
Caput Mundi glass på söder. Jens & Victor glass på Kungsholmen. Och Mjuk Mjuk på Hagagatan. Och kanske mest av allt King Scoopa på Hornsgatan. Jag har skrivit en lista på hantverksglass i Sverige här för övrigt.
Phở & Bún, vietnameisk mat på Tegnérgatan och i Gamla Stan. Jag har hört lite olika om detta ställe men vill testa det ändå, det är inte särskilt pricey så gissar att det är värt pengarna ändå.
Omnipollos Flora i Humlegården. Kanske mitt bästa sommarställe ändå eftersom det ligger ett halvt stenkast från där jag bor och eftersom jag älskar Omnipollos öl med sorbet och annat galet på och eftersom jag ätit världens godaste knasigaste pizza på Omnipollos Hatt med vanilj och aprikos (och sedan försökt mig på samma smakkombo hemma). Här trivs jag verkligen och jag ser fram emot när jag snart ska dit och beställa en Cherry Pulp Sour. De har för övrigt glass också pga glass är det nya svarta?
Robin Delselius bageri vinnare av Gulddraken Årets Kafe 2020. De har bland annat ett ställe på Kvarnholmen vilket är rätt nära vår Stockholmslägenhet som vi hyrt ut i två år men som just nu renoveras för försäljning. Hur det går kommer bli enormt nervkittlande…
Thongwiset thai på söder. Min kille är enormt duktig på mat i allmänhet men thailändsk mat i synnerhet. Han synar alla ställen vi äter på i sömmarna och avslöjar både fusk och tekniker som gör att maten serveras snabbt men inte blir så himla bra om jag ska vara ärlig. Asian fusion har varit hett länge och kan vara kul men just nu är vi inne på mer autentisk mat och vill gärna testa både koreanskt och vietnamesiskt som liksom är på riktigt. Och thailändskt såklart.
Här är min Stockholmslista i november 2019
Här är min Stockholmslista före midsommar 2019
Och här är många fler inlägg från Stockholm och alla ställen jag varit på
5 kommentarer
Hej! Jag gillar verkligen dessa inlägg där du tipsar om mat och särskilt specifika restauranger. We think alike när det gäller kryddor och smak och även om jag inte har möjlighet att besöka restauranger lika ofta som jag skulle vilja inspireras jag av dina tips. Jag bor i Sthlmsområdet så tycker det är särskilt kul med mattips i dessa trakter. Tack för att du delar med dig av högt och lågt. Genom att läsa din blogg har jag tagit steget till att våga följa min väg och mitt sätt att leva, älskar tanken på att man inte behöver välja ”fack” utan att det är mer än okej att älska både gym och landsvägscykel, fluffiga hotellkuddar och tält, läppstift och Haglöfs, hummer och havregrynsgröt! Helt enkelt mer oförnuft och känsla- tack Sara för denna insikt! Att våga lägga till saker till livet jag mår genuint bra av istället för att försöka ta bort saker är nog mitt bästa life hack. Ha en fin dag!
Tack vad himla glad jag blir!!! Och det där life hacket, så bra!!
Många spännande tips här, tack! Ser fram emot att äta mycket ute det här året, en av fördelarna (sådana finns också!) med att jobba inne i city.
jaaa!!