I stolt annonssamarbete med Widforss.se. Med koden SARARONNE20 får du 20% rabatt på ett köp (gäller ej nedsatta varor).
”Kan du snälla skriva ett inlägg om vilka outdoorprylar som är nödvändiga när man ska ut och tälta”, frågade en läsare. Det kan jag inte, tänkte jag. På det stora hela är begreppet “nödvändigt” väldigt subjektivt och vilka varumärken och modeller man använder är en smaksak. Jag läser i många Facebookgrupper att många vill ha tips på sådant som är billigt. Men när det kommer till outdoor och utomhusliv tycker jag att du ska välja sådant som är bra. Det ska givetvis vara prisvärt, men det är stor skillnad gentemot det som är billigast!
Vad du ska använda din utrustning till avgör priset. Ska du tälta i din trädgård en lugn och stilla sommardag kan du komma undan med det rätt mycket. Ska du tälta på fjället under flera dagar kan det både regna och blåsa och du vill ha grejer som dels håller för väder men framförallt också håller dig varm.
Just outdoor är det övergripande temat på det senaste avsnittet av podden Oförnuft & Känsla med mig och Jessica. Vi pratar glamping, bekväma liggunderlag, hur jag gör när jag kissar i naturen och en hel del om vad som kan uppstå när väldigt många vill ut i naturen och trängs på samma stigar. Oförnuft & Känsla hittar du bland annat på Spotify!
I det här blogginlägget kommer jag inte att skriva vad som är bäst att använda eftersom det är subjektivt. Däremot skriver jag om vad jag och min kille använder. Vi tältar i minusgrader på vintern och vi tältar i regn på sommaren och jag sover riktigt gott när vi är ute. Jag tycker inte om att bära tungt men jag vill heller inte heller behöva välja frystorkad mat när jag är ute. Jag vill ha det bra, helt enkelt!
Utrustning vi har när vi tältar:
Vårt tält är ett Hilleberg Nallo 2 GT (GT betyder att det är stor absid vilket är en praktisk yta för ryggsäckar och sådant). Detta är min killes tält som kom på köpet när jag träffade honom. Det har några år på nacken och börjar bli slitet men Hilleberg är ikoniskt och erkänt svårslaget. Det finns olika modeller av tält men detta har funkat fint för oss två. När min hund Hazel är med så brukar hon sova i absiden på ett liggunderlag men nu har hon fått en Hurtta sovsäck för hund. Jag ser fram emot att prova den på riktigt!
Liggunderlag är det många som frågar mig om och vi har två stycken Therm-a-rest NeoAir (R-värde 4,9 vilket innebär att det är tillräckligt isolerande för att sova direkt på snö). Vi blåser upp dem med en Therm-a-rest pumppåse vilket är extremt enkelt. Jag tycker de är bekväma att ligga på och det går att få ihop dem till ett dubbelunderlag men det har vi aldrig lyckats med. Därför vill vi köpa ett nytt dubbelunderlag som både Exped och Therm-a-rest har.
Vi har två uppsättningar sovsäckar: Marmot Angelfire och Marmot Sawtooth fyrsäsongssäck med dunfyllning och Junglebag Snugpack för varmare nätter. Vintersäckarna är betdligt dyrare än sommarsäckarna, men de behöver tåla desto mer! Båda går att kedja ihop till en stor sovsäck vilket verkligen är ett guldtips när du tältar med din partner (tänk på att köpa vänster- och högersäck). Det är det mysigt att kedja ihop dem men framförallt håller du värmen bättre! Jag sover sällan med underställ när vi tältar tillsammans och har kopplat ihop sovsäckarna, det behövs inte ens i minusgrader. Viktigt: sov aldrig med bomullskläder. Bomull drar åt sig fukt och kyler ner dig.
Uppblåsbar kudde är bekvämt att ha men det går också att klara sig utan och istället vika ihop en tröja eller något. Det där beror lite på hur känslig man är och hur man gillar att sova. Kudden tar extremt liten plats i ryggsäcken så jag tycker att det är värt!
Tarp. Jag fick en Hilleberg tarp i födelsedagspresent för något år sedan och om man inte har en så förstår man inte hur genialiskt det är som skydd mot vind och sol. Att jag har klarat mig i alla år utan tarp säger inte så mycket eftersom jag inte har så rackarns många års erfarenhet av outdoor ändå men att min kille klarat sig säger desto mer. Att ha en tarp är alltså inte livsnödvändigt. Med det sagt är jag så nöjd att vi hade tarpen när vi firade min födelsedag i Skäckerfjällen för några år sedan. Det skyddar effektivt mot vind och gör att det blir härligt och bekvämt (och varmare) att sitta på fjället och njuta av en middag trots vind i ryggen. I midsommar spände vi tarpen över tältet viket gjorde att det inte blev så fasligt varmt på morgonen trots att solen gassade. Tarp är ovärderligt när man ska laga mat och det blåser, hälsar min kille.
Ryggsäck. Det säger sig självt. Jag har olika storlekar från Osprey och min kille kör Fjällräven och en stor med aluminiumram från Haglöfs. Det är superpraktiskt med riktigt stora säckar men man ska orka bära dem också… Att välja en ryggsäck som passar är viktigt och vad man gillar är väldigt olika, men ryggsäcken är din bästa kompis så se till att vara nöjd med den!
Utrustning vi har när vi lagar mat utomhus:
Det finns risk för att detta kan bli ett gigantiskt inlägg utan slut. Den korta versionen är att välja frystorkad mat, då behöver du bara varmt vatten. Frystorkat är inte min favorit – men går du upp ett snäpp kan du välja mjukkonserv och det är MYCKET godare. Vi väljer denna slags mat när vi fiskar i Norge och 24 Hour Meals har varit riktig goda! Det är god mat på riktigt och du behöver bara något att värma på eller använda kemiskt aktiverade värmepåsar från exempelvis 24-hour meals (flameless heater).
Jag har ett gäng olika termosar hemma. En minitermos från Primus som rymmer en liten kopp kaffe. Jag brukar använda denna till mjölk. Sedan har jag en hel drös med termosar från Hydroflask i olika storlekar. Hydroflask är min favorit och jag lyfter dem gärna om och om igen. Jag har också några riktigt stora modeller från Hydroflask vilket är suveränt när vi tältar nära bilen. Man vill inte offra vattnet! Jag har också några mattermosar från Hydroflask vilket du förmodligen inte behöver när du tältar första gångerna men ju mer du är ute desto mer kommer du förstå storheten. Mattermos är perfekt för alla slags picknickar. Lägg i varm mat hemma och maten kommer vara varm på fjället, stranden eller var som – precis som med kaffet! Eller tvärtom: när det är varmt ute kommer innehållet i mattermosen att förbli kallt.
Vi har två kök från Primus. Min killes är dyrare och lite mer komplext, ett Primus Omnifuel 2 som är fjäderlätt och kan användas med alla möjliga bränslen; kemiskt ren bensin/diesel/fotogen (till och med flygbränsle) och såklart även gas. Han säger alltid att det går att laga mat på Mt Everest med det och det kanske stämmer. På vintern och på hög höjd är det mycket mer effektivt att använda flytande bränsle (helst kemiskt ren bensin typ Primus Powerfuel) istället för gas eftersom gas fungerar sämre i kyla. Med bensinen kan man fortfarande få ut 3000w trots kyla. Han rekommenderar även snöfoten i tillverkad i titan för att köket inte ska sjunka ned i snön under vintermatlagning. Men är det nödvändigt? Nja.
Till köket har vi några smarta set med kastruller och stekpannor som inte väger så mycket dels lite enklare grejor från Trangia och även Primus men det som används allra mest med riktigt bra nonstick-yta kommer från GSI outdoors och heter Pinnacle Base Camper Small med funktionellt uttänkt och snygg design. Vi har även köpt till GSI hopfällbara stekspade och slev som ryms inuti kastrullkitet när man packar ihop det. Och så har vi en smart ihopfällbar diskbalja som knappt väger något eller tar plats men som rymmer 10 liter vatten, den kommer från Sea to Summit. Smart grej man kanske inte skaffar till sin första tälttur men som är nice att ha om man ska flerdagarstälta ofta.
Om man inte vill bära med sig ett kök utan förlitar sig på en eld så är det effektivt med en liten pinnspis som ser ut såhär. Vi har en och den tar ingen som helst plats (på riktigt blir den typ lika stor som ett kuvert) och det blir snabbt varmt. Perfekt att koka vatten på om inte annat!
Med ett av köken, kastrullsetet, en eller två termosar och några av våra Primustallrikar och bestick kommer man långt och kan laga riktigt god mat. Men såklart har vi fler grejer eftersom vi gillar att leva ett härligt liv.
Vi har till exempel mackjärn av en större modell så att vi kan göra fler saker i det (och använda godare bröd), Muurikka, jägarpanna (som en stekpanna typ) och förmodligen någon annan pryl. När vi ska tälta tar vi oftast med Primusköket men den mindre versionen av mackjärnet går att haka på en ryggsäck och får man plats att packa mackor är det en härlig grej för en middag.
Vårt senaste tillskott är en Cafflano. Ett smart och lätt pour over coffee kit för kaffenördar som inte är större än en termos så kan man mala bönor och brygga gott kaffe. Annars kan man göra kokkaffe också. Vi har två kokkaffepannor i våra ägor och de används för jämnan.
Outdoor – prylar du inte får glömma:
Det finns en kategori utrustning som vi alltid har med oss oavsett vad. En liten vildmarksyxa från Gränfors på 500g och så några knivar. Min kille älskar sin F1 från Fällkniven som är ett svenskt legendariskt märke. Jag gillar mina knivar från Victorinox. Vilken typ av kniv man gillar bäst beror på vem man är; jag gillar till exempel inte gammeldags trubbiga knivar. Jag vill ha modernt med vass egg. Så vi slipar våra knivar ofta!
Min kille går ingenstans utan eldstål till sin kniv och vi har alltid med oss stormstickor som backup. En tampong är bästa firestartern men jag har också en Tinder som jag gillar!
Ut och njut
Våra sommarplaner för juli och augusti är helt oplanerade. Mycket beror på min killes jobb och jag gissar att det kommer bli en hel del långhelger här och var och framförallt i Norrland. Jag vill åka till Dalarna och Härjedalen och cykla mtb och jag vill upp mot Lappland och fiska. Här i Åre kommer det också bli en och annan tältnatt, gärna bredvid någon fin stig så att jag kan springa trail.
Det här inlägget tog cirka en halv evighet att skriva och då har jag säkert ändå glömt något. Jag är imponerad om du orkat läsa hela vägen. Applåder till dig. TACK för att du klickar i hjärtat!
13 kommentarer
”Orkar” läsa? Sånt här nörderi LEVER jag för, du hade kunnat dubbla inlägget utan att jag märkt haha
haha älskar det! och det faktum att ämnet för detta inlägg liksom aldrig tar slut!
Härlig och intressant läsning!
Tack Maria!
Glamping ar nice nar man kan ta med vad man behover! Vi har nu Exped MegaMat Duo 10 – dubbel liggunderlag, testade forsta gangen forra helgen, supernice! Riley har ocksa en sovsack for hund, hon gillade den!
Åh, du måste skicka bild på Riley och sovsäcken!!!
Ja jag far gora det nasta gang. Hon var SA gullig I den! och verkade mysa I den 🙂
🙂
Hej,
Jag undrar… alltså.. jag och min man ska åka till Åre i Juli, några nätter. Bo på Granen och ha det gott. Men vi ska också vara ute och vi är ju två otroligt ovana naturmänniskor. Vi tänker lite vandringsled, gå är inga problem! Men också att äta och dricka gott!
Jag tänkte gå i träningskläder och skor med lite mer greppvänliga sulor. Det är väl ändå leder, eller? Och så undrar jag lite hur vädret kan vara. Förlåt men jag är en korkad stockholmare här!
Om det skulle vara så att du vill ge mig några simpla tips så skulle jag bli glad!
Jag vet att hela din blogg är som en stor guide för uteliv i fjäll, men det är en annan nivå. Tack på förhand om du skulle vilja svara.
Det låter supermysigt. Och ja, det funkar fint med löparskor/bättre gympadojjor. Jag går alltid i mina Icebugs (som jag också springer med). Vädret kan verkligen vara växlande. Ta alltid med förstärkningsplagg (typ vindjacka) och gärna tunn mössa. Det kan blåsa ovan trädgränsen även om det är lugnt i byn! Vad roligt att du gillar bloggen, det gör mig superglad!!
Tack för att du delar med dig av grymma tips!!
Det är kul att dela med sig 🙂