Överallt hör jag frågorna. Ge mig ditt bästa tips på hotell, kaffe, löparskor, diverse… ”och billigt ska det vara också”. Jag pratade om coffice på min instastory när jag var i Stockholm och vad som var ett bra coffice (ett coffice är alltså ett café man öppnar upp sin laptop på och jobbar från). Elkontakt och mysig stämning är på min priolista. Gott kaffe, fick jag till svar från andra. Och det är ju självklart – att jag inte tänkte på det. Men sedan trillade det in en drös kommentarer som sa ”billigt kaffe” och då började jag fundera.
Vi var till Sebastien på Söder i torsdags, det är Sebastien Boudets bageri och café i Söderhallarna. En kaffe kostar runt 25 kronor (mittemot kan man få en kaffe betydligt billigare) och min kille – som är bekant med Sebastien – frågade om påtår. Han fick sig en uppläxning (med glimten i ögat). Bra hantverk kostar pengar; från hur kaffet odlas och framställs till själva rostningen. Påtår halverar den summan – och vari ligger drivkraften att köpa in ett hantverksmässigt framställt kaffe då? Som att någon skulle be dig om en avlönad arbetstimma och sedan be om en till, utan betalning.
Igår var jag till Fröå Gruva och hälsade på min kompis Helena som är bagare. Hon har jobbat på Fäviken och en del andra toppställen och vill nu bemästra hantverket tunnbröd. Vi satt en lång stund och pratade och såg på hur de gjorde – och räknade ut förtjänsten i att baka tunnbröd utifrån olika prismodeller och det slog mig att jävlar vad man måste ta betalt per påse för att det ska löna sig att ens elda upp ugnen.
Tunnbröd är ett fantastiskt hantverk och vi diskuterade mjölsorter och egenskaper och såg på hur de kavlade och gräddade och hur ett dagsverke resulterade i ungefär 80 kakor. Räkna ut priset på det om du vill ha en skälig lön. Och hur mycket du är villig att betala för hantverksbakat bröd.
Jag fattar att vi värdesätter saker olika. I förra veckans knäppaste internetfluga – bingobrickan – skrev jag att jag sällan kollar prislapp i butik. Just mat är en sådan grej jag är noga med. Jag handlar ofta lokalt. Jag stannar helst till vid Kossans mjölk utanför Svenstavik för att köpa mjölk i glasflaska från den lokala gården och eftersom jag inte är där jätteofta köper jag istället lokal mjölk från Jämtland när jag är här i Åre. Det kostar 2 kronor mer och jag litar på att det går på bönderna (enligt lappen från ICA Åre är det så i alla fall).
Detta handlande gör mig inte till en bättre människa och jag har långt ifrån full koll på allt och dessutom ska jag ut och flyga i maj, men, ett av mina medvetna val är att “handla mat från människor”, något jag skrev första gången för några år sedan.
Jag tror att det som kan bli hållbart för allas våra samveten med hela den här klimatdebatten som finns just nu är att hitta sin grej. Jag fattar att inte alla känner samma kring val av mat och råvaror som jag gör. Vissa hittar sin motivation i att till exempel köpa second hand istället. Och det är ju jättebra!
Det viktiga i allt det här är att vi fattar att inget är svart eller vitt. Alla val vi gör bidrar med positiva och negativa konsekvenser (så också att sluta flyga).
Tillbaks till maten. Jag tycker att det är mysigt med den där lokala touchen. I alla hjärtans dag-present köpte jag kola från Feldts bageri till min kille. Just My som driver Feldts skriver ofta om det där med att bra grejer kostar pengar. Att bra grejer förmodligen sällan kommer att vara det billigaste valet.
Jag har hittar min favoritchoklad i Malmö Chokladfabrik och jag myser när jag maler kaffebönor som kommer från ett rosteri som medvetet köpt in kaffebönor som framställts på ett schysst sätt. I frysen ligger flera kilo renkött från ett gäng mil norr om Åre.
Jag jobbar på Åres största hotell och det är en skön känsla att jag vet att vi knäcker alla äggen till frukostens äggröra för hand. Nu under sportlovet serverar vi ändå frukost till runt 700 personer. Många tror att vi kör ”industriäggröra” för att vi är stora men vi tänker tvärtom – eftersom vi är ett stort hotell måste vi tänka hållbart. Den mat som blir över säljer vi genom appen Karma och det läggs ner ett enormt arbete på att minska matsvinnet. Vi friterar morotsskal istället för att slänga det, till exempel. I somras köpte vi många lådor jordgubbar från Rödön här i Jämtland för att spara till vintern.
Jag lockas inte av argumentet ”billigt”. Min drivkraft till köp ligger inte i priset utan i värdet bakom siffrorna. Det är mitt medvetna val. Du har säkert något annat du känner motivation inför, men som jag inte ens reflekterat över!
Läs det här inlägget också:
Framtiden handlar om medvetna val
17 kommentarer
Håller med dig om att pris inte är allt. Det är en utav flera parametrar som jag värderar när jag köper något. Högre pris och bättre kvalitét har nästan alltid vunnit för mig om det är något som jag vill ha, dock inte om jag ska köpa en maskerad outfit för en kväll t.ex men skidutrustning t.ex där ger de där extra 1000 lapparna verkligen skillnad.Men så kan jag ju titulera mig proffs handlare också 🙂 hehe (jobbar som inköpare och även där är det faktiskt ofta som inte billigt vinner upphandlingar).
ja. man har ju sina preferenser. billigt är som du säger ofta sämst i upphandlingar, det är ju rätt ofta billigt av en anledning
Väldigt tänkvärt inlägg. Man gör ju det man kan och man går igång på olika saker. Så länge man bryr sig och åtminstone väljer vad man satsar på tror jag man är på rätt väg. Om man sedan inte kan välja det bästa och kanske dyraste alla gånger har man i alla fall gjort vad man kunnat för att skapa en lite bättre värld för någon.
absolut. jag tror inte att det bästa alltid är det dyraste, men att alltid välja det billigaste tror jag däremot ofta är fel väg att gå. mer medvetenhet helt enkelt. och att hitta sin grej. för det går inte att hålla koll på precis allt.
Du måste läsa det här inlägget från Kammebornia: http://www.kammebornia.se/priset-pa-ett-par-vantar/#.XG0US42WzyQ
Det här ämnet… Det är så stort och ger en så många tankar och dåligt samvete! Men jag tror att det blir lättare om man delar ner det i små delar, som är viktiga för mig personligen. Just nu äter jag mera dyrare, bättre (på så många sätt som möjligt) choklad. Det blir kanske inte lika ofta… Men jag kommer ihåg smaken betydligt längre och kan längta till nästa gång.
Vad är viktigt för en själv? Råvarorna? Arbetsförhållandet? Lokalt?
Också att man faktiskt börjar smaka på det man stoppar i munnen. Vad är det som gör att jag tycker om just det är kaffet, chokladen, äpplet, biffen?
dåligt samvete gör ingen nytta så det tänker jag vi ska glömma. poängen är att man har sin grej man känner starkare för än annat. 🙂
Det möjligt att du inte ser det här för att jag kommenterar på ett äldre inlägg.
Men jag tänker ungefär likadant. Mitt eget tänk har kommit i små portioner. Det började med frukt, sen har det ökats på. Nu är jag inne i chokladfasen. Jag letar efter en god bra choklad. Kaffet har fått sig en genomgång. Köttet likaså.
Fördelen för mig är att jag aldrig velat ha för mycket saker. Det jag köper är något som jag vill ha och behöver.
Sen har jag alltid gillat kvalitet! Har alltid tyckt att det varit värt att lägga lite mer pengar på något som kommer att hålla. Även på tjänster som gör priset värt att betala. Att få otrevligt bemötande och en dålig tjänst ger så mycket irritation!
Min fördel är att jag bor i Stockholm. Jag kan cykla runt ganska mycket.
Det är ju också betydligt lättare att betala 45.- för en semla när man träffar bagaren i bageriet. När den är riktigt gjord på genomtänkta råvaror och man sen har den i tankarna i flera veckor.
Ett stort ämne, svårt att skriva kort om.
Jodå jag ser 🙂 och jag håller helt med dig om att det är ett ENORMT ämne. och att även “den personliga bagaren” bakar till större försäljningskanaler så det är inte ALL BAD att välja det stora ibland. bara man väljer något. och inte bara gör. typ så.
Vi handlar alltid svenskt och försöker handla så mycket som möjligt närodlat, det känns så mycket bättre och det gynnar bönderna i närområdet och det bör bli betydligt mindre transporter.
det låter fint tycker jag
Jag älskar kvalite då det gäller matvaror. Oftast har vi inte råd att köpa allt det där goa, men det blir desto godare när vi väl slår till 🙂 Det är även en av anledningen till att vi gör mycket från scratch också, och för att vi helt enkelt tycker det är kul. Allt från hemmagjord pasta och sushi till egenodlad gurka som jag sedan lägger in. Här har jag ju förstås ingen trädgård…än. Allt smakar så mycket bättre när man vet hur mycket tid som lagts på det.
ja, man väljer mer selektivt när det finns respekt för det man handlar – eller odlar
Jag tänker som du! För billigt får mig att bli skeptisk snarare än köpsugen!
hallå hade vi många gemensamma rutor i bingot eller? haha
Så sant, och jag tänker att ifall vi verkligen äter upp all mat vi köper, har vi råd att köpa dyrare mat, eller? Jag tycker att det är viktigt att fundera över, vad kan jag bidra med, och hur kan jag göra mitt bästa varje dag? Hur kan jag inspirera andra att hitta drivet att vilja göra något bra för vår planet. Jag tycker att det är väldigt sant att den mesta maten är alldeles för billig, och ifall den vore dyrare, skulle vi respektera den mer. Vet inte riktigt om jag kommer längre, men jag köper helt dit resonemang, och kaffe kan vi vara överens om att är det billigt, så är det dåligt för fler än för den som dricker det.
ja, matsvinn är en stor grej