Om vi bortsåg från vad vi anser är rätt och fel och istället fokuserar på att göra medvetna val utifrån där vi är och där vi vill vara, så tror jag att allting skulle bli lite trevligare. Det ligger så mycket fokus i vad vi var och en anser att andra ska göra. Som om vi visste bäst. Det enda vi vet bäst är att göra val utifrån vår egna situation. Och att vara medvetna i våra val.
Diskussioner har en tendens att bli så svartvita. Utifrån mat, utifrån miljö, utifrån det mesta. Men välj medvetet istället, så kommer du att välja bättre.
Några medvetna val som jag gör är:
Att inte läsa kvällspress. Att avfölja personer som ger mig negativ energi. Att så långt som möjligt inte ta bilen korta sträckor. Att börja min morgon med känslan av att ha tid. Att aktivt bestämma vad jag stoppar i munnen. Att inte äta sådant som inte tillför någon som helst näring.
Att just nu välja bort en stor del av gruppträningsklasser då det finns en risk att jag har alltför roligt och vill lite för mycket så att jag drar upp min ryggskada. Att inte ta tunnelbanan när jag är i Stockholm – utan hellre gå.
Att inte öppna min jobbmail i telefonen när jag vet att jag inte har möjlighet att ta action på de väntande mailen ändå, dvs medvetenhet kring när jag jobbar – och när jag inte gör det. Att de dagar då det mesta känns skit påminna mig om att det är en dålig dag, inte ett dåligt liv.
Att välja att laga mat på det som finns i köksskåpen hellre än det som finns i butiken.
Min konsumtion är medveten. Jag har inga totalstopp av principskäl av den anledningen att jag tycker att frågan är mer komplex än så.
Problemet, enligt mig, till varför diskussioner spårar ut är för att vi tänker för ensidigt och att det ekonomiskt finns en krock mellan ekonomisk utveckling och konsumtion. Mellan ekonomisk tillväxt och globalisering. Sedan finns det en massa dåliga grejer också – såklart. Till exempel stora klyftor mellan fattiga och rika i utvecklingsländer för att nämna en av riktigt många. Det är det som är grejen; de bra sakerna kommer med en del dåligt.
Jag väljer till exempel av princip inte bort att resa med flyg till andra länder. Om ingen av oss skulle resa; hur skulle världen utvecklas då? Turism är en viktig del av många länders GDP; minskar den så minskar jobbtillfällen. Fler utan jobb innebär högre fattigdom. Färre går i skolan och så vidare – för att dra mitt resonemang extremt långt. Ja förmodligen provocerande långt!
Jag väljer till exempel av princip inte bort att handla importerad mat. Något av det mest vardagslyxiga jag vet är att köpa specialkaffe från företag som framställer kaffe etiskt och ansvarsfullt. Vad skulle ske om ingen konsumerade kaffe längre? Tänk klart den tanken själv.
Det jag skriver ovan är extremt hårddraget. Exakt lika hårddraget som om vi alla skulle sluta flyga.
Jag tror inte att en realistisk framtid handlar om att säga blankt nej till vissa saker. Jag tror att en realistisk framtid som är hållbar handlar om att fatta medvetna beslut.
Det är ju däremot synd att världen inte funkar precis så. Att det faktiskt krävs ekonomiska och politiska styrmedel för att ändra människors beteenden. Genom sådana styrmedel åstadkommer man en hel del bra; till exempel färre flygresor. Men också en hel del dåligt; till exempel att de med minst pengar slutar flyga och de med mest pengar fortsätter flyga.
Nästa tanke brukar ofta vara att tycka illa om de med mycket pengar eftersom de flyger mer. Men det blir också knasigt; för vad vet du och jag om vilka andra beslut de tar i livet.
Förutom att undersöka statistik för hur andra gör så kan jag se till mina egna val.
Jag konsumerar inte lågpriskläder och lågprisprylar från ”billiga” kedjor och näthandlare. Min fördom är att de framställs på dåligt sätt – men jag ska vara ärlig och säga att jag egentligen inte vet något om det.
Jag och min sambo har en bil var; båda köpte vi nya. Jag är medveten om att bil inte tillför miljön något bra. Men för att vara krass: en cykel eller ett par löparskor tillför inte heller miljön något gott i sig (de har ju trots allt också producerats). Inte heller tillför det miljön något bra att föda barn eller lägga ut sin favoritstig på Instagram för andra att upptäcka. Allt det där belastar miljön. Viktigare – tycker jag – är att se på alternativet.
Och JA, såklart en cykel är bättre än en bil i det valet. Och, enligt mig, klart en ny bil är bättre än en gammal bil.
Med min bil är jag medveten om att jag har använt upp väldigt mycket av min miljöbelastning och det påverkar mina andra val. Jag spenderar till exempel mycket pengar på att välja mat som jag tycker är framställd med mindre miljöpåverkan och etiskt animaliskt protein. Jag äter kött, men från lokala gårdar. Jag väljer gärna råvaror från mitt närområde (jag vill av princip inte skriva Sverige eftersom Norge ligger närmre än Sverige och att fisken från havet utanför Trondheim är mer lokal än fisk från andra delar av Sverige).
Mycket av det jag gör i vardagen är på min bakgård; fjällen utanför mitt hus. Jag vet jag inte om min timme på fjället är mindre miljöbelastande än att träna någon timme på ett gym. Jag är medveten om att när jag eldar så bidrar det till utsläpp som faktiskt är rätt dåligt – till exempel.
Och jag köper som jag nämnde kaffe som enligt den kunskap jag har är ansvarsfullt framställd. Jag köper också gärna både ost och vin från Frankrike men väljer gärna ekologiskt vin. Avokadon, sötpotatisen, ingefäran och citronerna jag köper kommer också från utlandet. Kanske problematiskt, i min strävan att vara ”hållbar” och mitt intresse att äta inspirerad av Ayurveda.
Jag tänker också på det jag jobbar med och uppmanar dig att göra detsamma. Jobbar du med produkter eller tjänster, till exempel. Direkt eller indirekt. Den tanken har slagit mig några gånger de senaste veckorna.
Det blir en krock i mitt huvud när många röster ropar ”köp inget” – och när jag sedan på jobbet absolut vill att det vi gör ska köpas för annars har jag inget jobb och det vore tråkigt. Jag vill hellre uppmana till medvetenhet också här. Jobbar du statligt? Så bra. Då är du beroende av att det kommer in pengar till statskassan. Det maskineriet snurrar för att företagen går bra. Bolagen bidrar – och så gör löntagarna.
Många av oss jobbar med tjänster. Men vilka är våra uppdragsgivare – kanske företag som belastar miljön mycket. Borde vi säga nej till dessa uppdrag?
Kan det också vara så att “värdet” av våra miljöbelastningar “kostar oss” olika mycket. För vissa är inte ett flygstopp en big deal, för andra är det svårare. Men att man istället kan kompensera på sitt sätt. Kanske är det en enorm uppoffring att sluta flyga, men att det är enklare att välja bort bil. Och tvärtom.
Jag tror på att köpa medvetet. Oavsett om det är en tjänst eller en produkt. Fundera på hur pusselbiten passar in i samhället. Jag köper hellre än glasblåst julkula att hänga i granen från en hantverkare på min lokala julmarknad – än på Wish, till exempel. Och jag köper hellre specialkaffe från ett engagerat företag som tar sig råd att framställa sin produkt ansvarsfullt. Men det kostar mer. Och jag fattar att jag kan lägga de extra pengarna på att vara medveten. Jag behöver inte räkna mina kronor lika noggrant som andra.
Jag kan med gott samvete marknadsföra min arbetsgivare produkt inför Black Friday. Vi säljer upplevelser i fjällen. Vi är Svanenmärkta och hela vårt ”varför” har med hållbarhet att göra. Att välja den arbetsplatsen är indirekt ett medvetet val.
Det är svårt att skriva ett begripligt och lagom långt inlägg om ett så komplext ämne som medvetna val och hållbarhet. Mitt främsta budskap är att jag inte säger kategoriskt nej eller ja till något. Men jag fattar att det kan behövas för att få fram en poäng.
Jag tror på medvetna val men jag fattar att det är svårt att reglera med styrmedel. Däremot tror jag att vår medvetenhet ökar i takt med att vi ser hur vår omvärld förändras. Utifrån värme och kyla, stormar och översvämningar. Men också sjukskrivningar på grund av stress och krav. Hållbarhet är ett större ämne än vi ofta tror. Och mer komplext.
Nu är jag nyfiken på dina tankar. Utan att förklara så mycket hur du vill att andra ska göra – för det är ofta där vi fastnar – hur gör du? Hur tänker du?
25 kommentarer
SÅ bra på alla sätt. Det här känns som ett hållbart förhållningssätt vilket vi också borde fokusera på i den här debatten. För vad är syftet med alltihopa? Att ha en planet som är intakt i all oändlighet men full av folk med ångest? Eller kanske något åtminstone mer på gråskalan?
ja, det är inte så svartvitt allting
Kloka du, Så bra. Tack för ännu lite fler pusselbitar och tankesätt i en pågående process i mitt huvud. Skrev detta lite på samma tema, att låta alla göra på sitt sätt, bidra med det som funkar för dem. https://resamedvetet.se/alla-vill-vi-val-och-tror-pa-olika-losningar/
Tycker Sannas kommentar är intressant, jag själv faller i fällan att klappa mig själv på axeln för att jag är så himla medveten, inte för att jag är smartare utan för att jag har råd att betala tåg inrikes istället för flyg. Klassperspektivet är intressant och viktigt.
Fortsättning följer minst sagt
Det är ett komplext ämne och jag tycker det mest förnuftiga vi kan göra är att inte se det som så svartvitt. Ska läsa ditt inlägg på temat!
Tack för ett viktigt (och för mig väldigt provocerande) inlägg! Älskar att du tar dig ann ett så komplext ämne som hållbarhet och försöker göra det både nyanserat och ställningstagande samtidigt!
Dock fick det mig att tänka på det här inlägget av Underbarclara: https://underbaraclaras.se/2018/08/30/fattiga-ar-de-riktiga-miljohjaltarna/
citat: “Man är ingen miljöhjälte för att man kör elbil, köper åtta par kvalitetsskor och inreder med Svenskt Tenn. Man är bara rik. Och medan en rik köper svidande dyra skor på Nathalie Schuterman är det precis lika svidande dyrt för en fattig att handla på Skopunkten.”
Jag tycket nämligen att det finns en stor problematik i att framställa konsumtion över Wish som sämre än att flyga flera gånger om året och jag håller inte alls med om inramningen att det är “medvetenheten” i våra val som är avgörande. Det är inte mindre utsläpp från en medveten flygresa än från ett slentrianmässigt nätshoppande, klimatet bryr sig inte om vår intention (även om den såklart är viktig ur andra perspektiv).
Jag har bland annat valt att sluta flyga, för mig är det en så stark symbol för världens ohållbarhet (både socialt och ekologiskt, majoriteten av världens befolkning kommer aldrig sätta sin fot på ett flygplan) och jag är otroligt glad över samhällsdebatten som nu börjar svänga till att erkänna orimligheten i hur mycket vi i Sverige flyger idag.
TACK SANNA! Uppskattar verkligen din kommentar som jag tycker tillför ytterligare en aspekt på ämnet! Medvetna val gör vi utefter våra förutsättningar och det tycker jag du förmedlar. Och nej, det är klart att en flygresa släpper ut mer än ett nätshoppat klädplagg – det var inte det jag menade utifrån medvetna val. Jag syftade mer på att förstå konsekvenser utifrån de val vi gör. Och att det inte bara finns en konsekvens, utan flera.
Viktigt och tänkvärt inlägg! I väntan på vårt tredje barn som kommer i januari så tänker jag att “skaffa barn” är ungefär som att köpa kaffe eller att flyga som du skrev om, att föröka sig är nog något av det värsta för miljön man kan göra, men vad skulle hända om vi slutade? 🙂 Vi gör de val vi vill, kan och behöver göra, och det gör vi så miljösmart som möjligt även om det inte innebär att vi slutar flyga eller slutar äta importerad mat.
Japp precis!
Så skönt att läsa ett nyanserat inlägg. Det är en komplex fråga och även om vi som konsumenter kan göra mycket så måste även samhället ta ditt ansvar.
För egen del så vet jag att jag flyger för mycket men eftersom jag bor i södra Tyskland och har min familj i Sverige så är det svårt att undvika.(tåg tar för lång tid och är för dyrt)
Ja. Det är en komplex fråga!
Att vara medveten och aktivt välja tror jag är det viktiga som du säger, vara medveten om varför vi väljer som vi gör och känna att det är ok för mig. Inte överkonsumera utan konsumera det som är nödvändigt.
Det är en bra början!
Jag tror verkligen på att individer (särskilt sett i ett övergripande perspektiv) kan göra massor – vår efterfrågan styr vad som produceras och om vi slutar åka till Ullared i drivor och massflyga på rutin så kan vi åstadkomma en del. Men det är ju också som vi pratade om, ett totalt paradigmskifte som krävs. För om tillväxt är nyckeln till att världen går runt, så måste vi ju konsumera. TIll viss del kan vi ju flytta över till tjänster & upplevelser, men det lär inte räcka. Vi behöver ett helt nytt “affärssystem” och så gissar jag att vi alla kommer behöva kliva tillbaks i valöjligheter och utbud, för vi är helt enkelt för många för att alla ska kunna välja mellan 5 sorters meloner och 3500 varianter av vinterkängor.
Bra inlägg som tar upp ett jäääääävligt komplext ämne.
Ja, lite för komplext för att kunna hålla det i huvudet känner jag…
Så galet bra inlägg, Sara! Jag är väldigt mycket med dig i den här komplexa frågan (frågorna). Jag försöker göra medvetna val till största del vad det gäller tex mat och prylar. Men precis som du säger är hållbarhet så mycket mer och betydligt mer komplext än att välja bort tex flyg.
Tack Katrin. Jag tänker att hållbarhet handlar om människor också.
Jag försöker vara medveten i tanke och handling, men när det gäller konsumtion är det många gånger plånboken som styr. I den mån det går handlar jag lokalt, ekologiskt och svenskt i nämnd ordning, men ingenting är hugget i sten ?
Nej, och det är det där beteendet varför vi gör som vi gör som vi måste förstå. Att göra förändring positivt tror jag är nyckeln.
Jag har slutat flyga nu för det är en så stor miljöbov och även om jag älskar att resa så går det bra just nu. Jag har två små barn som visserligen älskade vår resa till gran canaria förra året men vi kan semestra på så många roliga sätt i Sverige eller närliggande länder med tåg istället. När de blir större vill jag gärna visa dem världen men jag hoppas jag kan göra det med mer klimatsmarta färdmedel. Jag försöker leva klimatsmart och handla ekologisk och närproducerad mat, inte shoppa i onödan utan verkligen tänka igenom vad jag behöver. Men det känns ju knappt som någon uppoffring jämfört med att sluta flyga.
Tack Lina för din kommentar och att du delar med dig. Jag tycker att det låter högst medvetet!!
Älskade detta inlägg.
Ja, det är så mycket mer komplext än svart eller vitt. Själv har jag också mkt svårt att tro att man kommer särskilt långt med enbart krav eller förhoppningar på individen, utan jag tror mer på makro. Ekonomiska och politiska styrmedel.
En parentes ang. “billiga kedjor”. Jag har nyss jobbat på en sådan, länge. Har varit otroligt insatt i dessa frågor och så fascinerad och imponerad. Det jobbas med så oerhört mycket, och i många fall – som detta – är det faktiskt de som kan göra skillnad. Många kommer efterfråga, långt bortom Sverige (tänk växande ekonomier + med ändrad kultur tex), så “dra ner konsumtion” i Sverige hjälper inte i detta läge. Då måste bra finnas att erbjuda till en enormt stor massa. Då måste det de efterfrågar tillverkas på ett så bra sätt som möjligt. Flera av de största företagen – ja inklusive de med lägre priser – jobbar mot att hela tillverkningen ska vara helt cirkulär. Det är så coolt! Dessutom så kan dessa stora företag faktiskt också investera i FoU. Små, etiska, fantastiska företag med få dyra produkter är en enkel lösning för “oss (medvetna/rika/etc) svenskar” men skillnaden på stora hela blir… inte tillräcklig.
Detta skulle jag sååå vilja prata mer om men paradoxalt nog har inte det varit ok under tiden jag var anställd. Kommer bli en ännu bättre ambassadör efter att jag slutat, haha. 🙂
(och med det avslutar jag kommentaren pga ska ju inte lägga ett eget inlägg här hehe)
To be continued.
Tack iaf för dagens bästa läsning!
Tack Lisa! Och framförallt tack för din kommentar angående “billiga kedjor” som sätter min fördom om det på sin spets och som belyser att vi tror att vi vet så mycket som vi faktiskt inte alls vet!!
Precis som du kommer jag inte sluta resa av ovan nämnda anledningar plus att det är av egoistiska upptäckarskäl. Hemma överkonsumerar jag inte prylar utan köper efter “behov” / mina behov, slänger ytterst lite mat, köper inte nya plastkassar på ICA varje gång utan brukar försöka tänka på att ta med när jag har hemma då jag slänger soporna i dem. På jobbet där jag jobbar i flygbranschen tänker vi miljö utifrån alla inköp. Jag har tillsammans med vår tvättleverantör under senaste året (allt tar väldigt långt tid i flygbranschen med dess säkerhetskrav) t.ex kämpat hårt för att våra textilier skall tvättas med icke miljöfarliga vätskor vilket de nu gör men det har varit en lång process med textilleverantörer, stolstillverkare, brandtester, tvättfirman men värt det då det rör sig om en väldigt stor mängd textilier. Well, man kan som sagt inte göra allt för att leva hållbart men att tänka på det i sin vardag och försöka få till förbättringar i babystep är gott nog tycker jag.
Jag tror att vi kan påverka supermycket på våra egna arbetsplatser och det är en riktigt bra sak!