Igår kväll fick jag min födelsedagspresent av min sambo – han hade bokat bord på restaurangen Sixteen i The trump tower i Chicago. Sixteen har två stjärnor i Guide Michelin och och är känd för sin utsikt över Chicago eftersom restaurangen ligger högt uppe i skyskrapan.
Vi valde en tiorätters avsmakningsmeny där man fick välja ut fyra av rätterna själva. Det är alltid kul när det kommer ut överraskningar på tallrikarna – den absoluta favoriträtten var “roast lobster with pine, succulents and nora pepper romesco”. När vi fick en av de tidigare rätterna utbrast jag att det här är som att äta moln – det var en helt gudomlig konsistens. På den tallriken låg “lightly cured sea trott and roe, aragula and sea lettuce”.
Jag gillade också en rätt som köket kallade för “the green revolution” och som bestod av “heritage heat, veal sweetbreads, artichoke barigoule, celery root”. För att inte tala om en av efterrätterna: “Seedling farms’ caramelized apple, bourbon sabayon mousse and tobacco ice cream”.
Det är inte bara maten som är en upplevelse på en sådan här restaurang, utan även allt runt omkring. Hur rätterna presenteras, små finurligheter i porslinet – allting blir till en show i de små detaljerna. Sådant är kul tycker jag.
Restaurangen Sixteen ligger på 16:e våningen i Trump tower i Chicago, det är en skyskrapa som är rätt ny – den byggdes runt 2008-2009. Sixteen har haft lite olika antal stjärnor i Guide Michelin genom åren men de senaste två åren har den två stjärnor och de senaste tre åren är det kocken Thomas Lents som är köksmästare. Han har bland annat jobbat på flertalet trestjärniga krogar i Europa och USA.
Restaurang Sixteen är en av fem restauranger i Chicago som har två stjärnor i Guide Michelin. Totalt i Sverige finns tre restauranger med två stjärnor: Mathias Dahlgren Matsalen, Frantzén och Oaxen krog. Det finns desto fler restauranger med en stjärna, bland annat har jag varit på Ekstedt, Mathias Dahlgren Matbaren och Operakällaren (julbordet rekommenderas).
Jag tycker att mat är kul på en massa olika plan; framförallt är det kontrasterna som gör mat roligt. Jag kan älska en old school diner som Lou Mitchell’s – och jag kan verkligen uppskatta en high end restaurang som Sixteen. Det är blandningen som gör det!
> Här kan du läsa om min födelsedag som avslutades på Mathias Dahlgren Matbaren
Entrée till Sixteen på 16:e våningen i Trump tower, Chicago
Vi satt vid ett sådant här bord med uppsikt över restaurangen och panoramafönstren mot Chicago
“Matsutake mushroom, green apple and cured fluke”
En av mina favoriträtter: “heritage wheat, veal sweetbreads, artichoke bariguole, celery root”
Ostar före efterrätterna
“Seedling farms’ caramelised apple, bourbon sabayon mousse and tobacco ice cream” – med kanadensiskt ice wine till
“Grapes from Klug farm, pickled ginger with oat and rye brown butter cake”
Avslutande sötsaker till notan…
10 kommentarer
Det ser fantastiskt ut! Jag håller med dig, det är i detaljerna som man ser att de har tänkt till. Personalens proffsighet och yrkesstolthet.
Stort grattis i efterskott!
Tack Mia!
Men vilken fantastisk upplevelse och omgivning! Gillar precis som du blandningen av enklare ruffa ställen och lite mer välpolerade restauranger. Har dock aldrig ätit på något ställe med Michelinstjärnor, det måste minsann upp på bucketlistan 🙂
Ja det är kontrasterna som gör det!!
Lät ju himmelskt! Vilken överraskning! 🙂
Men vänta lite… tobacco ice cream ….?? Hm… 😉
Kram M
Ja jag vet, det låter inte alls gott men var riktigt fräscht. Kände ingen tobakssmak…
ååååååh jag dör så mycket gott! Älskar avsmakningsmenyer just för jag annars alltid tenderar välja samma slags mat. Och ofta är det i överraskningarna man hittar guldkornen! Sixteen måste jag prova om jag råkar ha vägarna förbi !
Haha ja men precis!! Och ja, du kanske ska ta och springa maran till och med?
Hej Sara!
Wow. Vilken matupplevelse!
Själv drömmer jag om ett besök på Fäviken där jag förstått att smakkombinationer också är en stor del i själva upplevelsen.
Vilken resa ni verkar ha, träning, shopping, strosande och massor av god mat.
Älskar hur ni kombinerar sånt som jag gillar;)
Hälsa mannen din och så njuter ni fullt ut av era dagar!
Ja, Fäviken står på min lista också. En av servitörerna igår pratade om Fäviken och ville verkligen åka dit – han pratade lika mycket om att landskapet verkade fantastiskt också. Och tänk att vi BOR där!