Jag har under de senaste 5 veckorna gjort 2 blodprov. Jag gick till en hälsocentral/sjukhus båda gångerna och testade lite olika saker – även om vissa saker också var detsamma. Men man kan minst sagt säga att svaren presenterades på olika sätt.
Anledningen till att jag tog blodprov var en rekommendation från min osteopat. Senaste gången jag gjorde en allmän health check var för typ 5 år sedan.
I september gick jag till Hälsocentralen här i Åre och tog blodprov och efter drygt en vecka ringde jag upp dem för att kolla hur svaren var och fick ett “allt ser okej” ut i telefonen. Som den vetgiriga människa jag är bad jag också om att få de faktiska provsvaren eftersom jag hört att vad som anses vara okej skiljer mellan olika länder så det är ju ingen exakt vetenskap direkt och jag ville få mer information om exakt hur okej jag var.
Pappret jag fick hjälpte mig inte så mycket. Det ser ut som en massa förkortningar typ som i periodiska systemet, och så lite siffror. Ingenting som man kan relatera till, och inga snitt- eller jämförande värden alls.
Exakt såhär är de fem första raderna:
GluP 4,3
SR 10
Hb 142
Epk 4,73
EVF 0,414
…och sådär fortsätter det.
Några veckor senare blev jag kontaktad av One Lab, de ville att jag skulle testa deras tjänst. Så jag gick till St Görans sjukhus i Stockholm och gjorde ett blodprov på fredag morgon. 24 timmar senare hade jag provsvaret i min mail.
Såhär ser tre av alla de saker jag analyserade ut:
One Lab vinner fighten när det gäller hur provsvar presenteras och förklaras – och det är en rejäl knockout till och med. One Lab vinner också fighten när det kommer till vad man vill ska analyseras eftersom man kan testa utifrån 3 olika profiler: generell hälsostatus, prestation och kost. I Åre var det läkaren som bestämde, vilket kan vara bra – men som patient kände jag mig inte alls medverkande annat än att förklarade varför jag ville göra blodprov överhuvudtaget. Hur läkaren tolkade det framgick inte riktigt utan det blev lite som det blev.
Jag har tagit med båda provsvaren till min osteopat. Först var han skeptisk till det moderna sättet – och frågade mig flera gånger om jag tagit blodprov på ett riktigt sjukhus eller vårdcentral. Oavsett vad man väljer att göra så ska aktören vara professionell. Och blodprovet via One Lab gick via ett “riktigt sjukhus” och analyseras på samma lab som andra blodprov. Här är mer information om hur One Lab jobbar.
Tack One Lab för att jag fick testa er tjänst, den var riktigt bra. Vill du också testa dem så ange koden “sara” när du beställer ditt blodprov online så får du 20% rabatt!
Jag tycker att detta exempel från verkligheten är otroligt intressant – om än inte helt enkelt – sett ur ett större perspektiv med patientpåverkan och hela det spektrat. Jag tar med mig mycket intressanta infallsvinklar från diskussioner med framtidsstrategerna på Kairos Future för något år sedan, men det är ett helt annat blogginlägg. One Lab och de tjänster de erbjuder är ett positivt inspel på det stora hela tycker jag – jag fattar hur kroppen mår helt enkelt!
[insert][/insert] Bild från One Lab.
14 kommentarer
Kanske missförstår onelabs webbsida nu, men det ser ut som att dom bara erbjuder hemkit för test?? Har bestämt mig för att testa och vill ta blodprov på riktigt, inte sticka mig själv i fingret 🙂 Har hittat https://medisera.se/ och https://blodkollen. se/sv Någon som testat dessa?
Tack själv – alltid kul med bra och konstruktiva diskussioner! Nu skall jag surfa sköldkörtelvärden! 😀
Henriettae: vilken kul diskussion det blev!! jag har inga bra exempel, vet att det handlade om gränsvärden för sköldkörtel (dock inte exakt vilket värde…). och JA – fram för mer hälsovård. tänk vad vi skulle spara pengar som vi kunde lägga på sjukvård!!! dig skulle man ju vilja sitta ner och prata med känner jag!!! älskar en bra diskussion!!
Och för att fortsätta diskussionen om hälsovård vs sjukvård, så tycker jag det är himla tråkigt att det inte finns bättre resurser för hälsovård, som det ser ut idag (både inom landstingen och privat). Jag tror det finns ett uppdämt behov av hälsovård – att kunna få tillförlitlig information om ens hälsa, och att kunna just ta prover etc – och att det i förlängningen skulle få folkhälsan att bli betydligt bättre. Jag tror generellt att människor av idag är betydligt mer villiga att själva ta ansvar för sin friskhet, mycket mer än vad vi gemene läkare tror.
Absolut, det är bra att det finns båda två.
Och liksom inom alla andra jobbkategorier fins det absolut folk som borde lära sig kommunicera bättre, speciellt inom de yrken där man har mycket människokontakt.
Jag menar också som du, till exempel då med D-vitamin, där man nu upptäckt att det är betydligt högre doser som krävs för att hamna inom normalintervallet. Vissa länder uppdaterar sina referensvärden betydligt snabbare än andra. Men jag vet inte om några fall där länder skiljer sig åt på något signifikant sätt, där det inte handlar om uppdaterad forskning. Har du exempel? Det låter spännande tycker jag!
Henriettae: det är väl perfekt då, att sjukvård kan ägna sig åt sjukvård men att det faktiskt också kan vara som så att de som ägnar sig bättre åt hälsovård gör just det. jag menar inte att analyserande värden skiljer sig åt, men att det som anses som sjukt/friskt skiljer sig åt beroende på land. jag tror inte att sjukvården gör så mycket fel i sig – men man är inte särskilt bra på kommunikation. 🙂
(Och sedan kan jag absolut hålla med om att vi läkare skall ge oss vinn om att förklara så att patienterna känner att de förstår, oavsett vilken nivå detta är. Klart man skall känna att man skall kunna lita på min läkare!)
Och jag som läkare känner att jag också måste komma med en kommentar. 🙂
Jag, som då förstår de där förkortningarna och vet referensintervallerna, litar ju såklart så otroligt mycket mer på testresultaten från Vårdcentralen, än de från OneLab. Det går säkert att läsa sig till vet de betyder, men “mineraler”, liksom? Vilka då? “Muskelnedbrytning”? I den sekund man tagit provet?
Som en hälsocheck kanske den är bra, men där kommer vi till en av de sprintade punkterna just med sjukvården idag. För det är ju just precis det som vårdcentralerna koncentrerar sig på nu, med den personalbrist, tidsbrist och pengabrist som finns. Sjukvård. Inte hälsovård, som jag anser att OneLab är. Missförstå mig rätt just nu – helst hade jag önskat att hälsa- och sjukvården hade haft resurser nog att ägna sig åt både hälsovård och sjukvård, men det går inte inom de allra flesta landsting idag. Och de flesta som är sjuka, bryr sig faktiskt inte om exakta värden och referensintervall, så länge de kan bli hjälpta. Baserat på de patienter jag träffat. Däremot de, som du och jag, som är friska och nyfikna, VI bryr oss om värden och referensintervall. Och då är OneLab ju bra (om jag hade fattat vad som gömmer sig bakom de kryptiska rubrikerna…)
En annan sak: de lab som sjukvården vänder sig till är otroligt välkontrollerade vad gäller olika sorters prover och dess referensintervall. Att de skiljer sig lite åt mellan labben i Sverige beror på att de använder olika metoder för att analysera proven. De är marginella skillnader. Däremot kan det ju skilja mellan olika länder, beroende på att man tar till sig ny forskning olika snabbt. D-vitamin är ett utmärkt exempel på detta.
Dessi: känns som nära. allting är nära i södern! 😉
Jag vill också testa! Närmaste mottagning är i Nyköping. Hmm.. Tåls att tänka på 🙂
Jeanna: exakt så känner jag med, jag vill liksom ha facit i hand och kunna fundera på det själv ett tag!
Spännande! Och snyggt. Personligen känner jag ibland att jag inte litar på läkaren av t.ex. skäl du beskriver när de säger att allt är bra. Det kan faktiskt vara lite godtyckligt. Bra att göra flera av det skälet! Vissa värden ändrar sig ju över dagen.
Anna: testa nästa gång du får möjlighet!
Jag fick också erbjudandet att prova ONE LAB. Tyvärr hade de inga mottagningar söder om Göteborg så det blev lite väl komplicerat för en skåning. Meeen, nästa gång jag ska till storstan tänker jag minsann testa, det verkar jätteintressant!