Här kommer ett till matinlägg (äta bör man annars dör man). Lunchen fick fixa sig själv i ugnen medan jag jobbade vidare. Det blev himla gott (jag lägger inte upp sådant jag tycker blir äckligt – allt blir som bekant inte bra).
I en ugnsfast form lade jag ett gäng stora brysselkål (svenskodlade och härliga), broccolibuketter (inte svenska…), slarvigt skivad sötpotatis, kycklingfiléer och sparris. Jag drizzlade över olja och kramade saften ur en lime. En nypa salt och många tag med pepparkvarnen. Snabba rörelser med chili (ancho style). In i ugnen på en sisådär 20 minuter.
Det enda problemet jag har med den här maträtten är kycklingen. Kyckling i allmänhet faktiskt. Lika gott som kyckling är – lika svårt tycker jag det är att hitta kyckling som är krav/eko/annan märkning som är bra. Jag är petnoga med att köpa ägg som är krav/eko – och vill även fortsätta göra det när jag ska äta kyckling. Varför verkar det vara så mycket svårare?
15 kommentarer
Den konventionella kycklingindustrin är VIDRIG och jag blir ganska upprörd varje gång jag ser rekommendationer om att vi bör äta kyckling hellre än nötkött. Ju större djur, desto lättare brukar det att få tag på ekologiskt och/eller naturbeteskött. Kvalitet före kvantitet.
Jag som bor i Dalarna kan tipsa om Visthusboden i Stora Skedvi. De säljer kyckling som fötts upp och slaktats i grannbyn Säter. Den är inte ekologisk (man får komma ihåg att en KRAV-certifiering kostar pengar för den som vill ha den på sina produkter, inte alltid en enkel ekvation för de små producenterna) men det är så mycket enklare för mig som konsument att kontrollera varornas ursprung och kvalitet när jag köper närodlat/näruppfött än importerat från långtbortistan. Detta gäller vare sig vi köper ekologiskt eller ej. Bra att du lyfter frågan!
Nä Bjärekyckling är inte ekologiska Anna, men min sambo jobbar där och de har verkligen stenkoll på hur kycklingarna föds upp och mår. Kolla in deras Facebook-sida, den uppdateras med en del intressanta grejer 🙂
Tack för bra tankar om kyckling Sara och för alla tips bland kommentarerna. Jag har inte ätit kyckling på flera år men skulle kunna tänka mig att göra det om jag hittade en bra leverantör.
Testa Bjärekyckling och läs om dem här: http://bjarefagel.com/. 100% kyckling utan tillsatser uppfödda här ute på Bjäre. Absolut bäst enligt mig!
Halloj!
Bjärekyckling är inte ekologisk, men de har ändå ett humant uppfödningssätt vad jag har förstått 🙂
/Anna
Bra samtal här i fältet! Bloggar = bästa kunskapskällan.
Grymma bilder. Man bli så sugen!! Gott!
Ser galet gott ut! 🙂 Ja det är så trist att det är så svårt att få tag på eko kylling….letar med..
Cicci: det är inte lätt att göra alla rätt, men man kan ju försöka. och om jag nu ska äta djur så vill jag göra det på bästa möjliga sätt. så TACK! blir superglad av dina tips – och perfekt om du är Kungsholmsbo tycker jag! 🙂
Varsågod! Jag blir så glad att du tar upp det här. Många som tränar är väldigt proteinfokuserade och då är det lätt att “glömma” att hur det kommer sig att kycklingkött kan vara så osannolikt billigt.
(Känner mig lite som en stalker när jag vet vilken butik som borde passa sig, utan att du vet vem jag är. Men jag är också Kungsholmsbo) 🙂
Cicci: TACK! då ska jag köpa min kyckling där!!
Om man får tro Äkta Vara så är det bara Bosarpskyckling som gäller om du vill ha svensk ekologisk kyckling (utan att ha koll på en specialleverantör) http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=28791 Och det vill en ju! (iaf jag)
Den är dyr, vilket den bör vara, för det går inte att föda upp kyckling som sedan kostar 50kr/kg på ett vettigt sätt.
Bosarpskyckling brukar finnas på Dagslivs om du är i stockholm
Fitnesscoachen: ja, så synd
Anna: köpte majskyckling ett tag tills jag kom på att majskyckling nog inte är så bra? vill man inte ha gräs? blir inte klok i huvudet…
Ja Eko-kyckling är grymt svårt att få tag på! Bosarpskyckling (http://www.bosarpkyckling.se/har-finns-vi/) ska distribuera till ICA/COOP/Axfood så de ska kunna ta in om du ber dem. Jag köper när jag kommer över (finns på vissa icor här nere) annars får jag nöja mig med majskyckling som förhoppningsvis är lite bättre än den vanliga med insprutat vatten och socker!
Fina fina bilder som alltid! Enda ekokycklingen jag nånsin hittat var på ekostore i Gbg. Svårt att få tag i verkligen.