Jag verkar samla på brownies på Pinterest. Jag tänker ofta att jag ska testa recepten men det är sällan jag orkar ta tag i det. Vissa brownies är paleo, andra är glutenfria medan andra är goey chewy full on chocolate. Ikväll testade jag 2 recept. 1 variant som är en blandning av fudge och brownie – och 1 klassiskt brownierecept. Såhär gjorde jag – och såhär blev det:
1. Paleo fudgy brownies
Sätt ugnen på ca 180 grader
Vispa ihop 2 dl mandel- eller hasselnötssmör, 1/2 dl kokosmjölk, 2 ägg, 1 tsk vaniljpulver och lite salt. Tillsätt sedan 1 dl kakao, 3/4 dl socker (jag använde kokossocker, vanligt socker är såklart inte paleo) och ca 100 g mörk choklad. Häll i form och toppa med hackade nötter om du vill. Grädda i ca 20 minuter.
Jag hade också i små bitar av hasselnötsmassa som är de små vita grejerna på bilden nedan. Hasselnötsmassa är verkligen inte paleo eftersom det innehåller socker.
Jag är inte lika lyrisk över dessa brownies som i ursprungsreceptet. De får betyg 3 av 5. Dessa brownies tyckte jag var godast kalla. Ni som är nyfikna får gärna testa och modifiera/förbättra receptet!
2. Riktiga brownies
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält 100 g smör och låt svalna lite medan du vispar 2 ägg och 2 dl socker fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan 100g mörk choklad i smöret så att det också smälter.
Blanda 1 1/2 dl vetemjöl, 2 dl socker, 1 tsk bakpulver, lite socker och 50g grovhackade nötter och vänd i det i äggvispet. Vänd också i den smälta smörchokladen.
Häll i form och grädda i ca 25 minuter.
Såhär ska en brownie smaka. Det går inte att fuska sig till riktig browniekonsistens. Det behövs smör eller socker eller gluten och sådant. Men det behövs inga skumma grejer som man ofta får i köpekakor. Så ska det ätas brownies så ska det bakas själv. Då gör en bit här och där i alla fall gott för själen. Personligen skulle jag minska sockret till kanske 1 dl däremot. Det behöver inte vara sliskigt sött. Dessa brownies får betyg 4 av 5!
Imorgon kära kollegor blir det brownies på jobbet – passar bra till utlovad rabarberpaj! Eftersom vi fikar typ en gång i halvåret så kan vi passa på och göra det ordentligt.
11 kommentarer
Håller med. En riktigt god brownie är gjord på socker och mjöl. Hellre bakar jag sådana och äter mer sällan än att göra nyttigare varianter som ändå inte smakar lika gott.
Choklad är livet på en pinne!:-)
Åhhh så gott det ser ur!! Ju kladdigare desto bättre ..
=)
Oj oj… Jag är en sucker för brownies. Helst med bitar av vit choklad i 🙂
Verkar rätt gott! Någon brownievariant får det kanske bli i helgen. Eller kladdkaka, det var ett tag sedan! Igår blev det rabarberpaj 🙂
Åh! Och här sitter jag och knaprar på nå gamla torra knäckebrön… 😛
Gudars! <3
nämen, jag som just ska börja äta lite mer paleo. Detta passade ju väldigt bra 😉 Får dock modifiera lite, så det blir en femma istället för en trea då 🙂
Men oj vad extremt extremt chokladsugen jag blev nu… mmmm!
Precis så! (Tänker på sista browniesen) Ibland måste man ha riktigt smör och socker mm. Man får helt enkelt unna sig det ibland. Men som du så skippar jag gärna lite socker i de flesta recepten. Jag har så svårt för sliskiga saker. Gör nästan ont på tungan.
Håller med. En brownie är en brownie just eftersom den innehåller smör, socker, choklad och mjöl. Jag bakar ganska ofta just brownie, främst för att min sambo älskar det 😉 men även för att få till den ultimata smaken och konsistensen. Nästa gång föreslår jag därför att du byter ut strösockret mot ljust muscovadosocker (och halverar mängden) samt tillsätter: lite vaniljpulver, lite salt, en matsked rom, en liten skvätt kaffe och yttepyttelite vit balsamvinäger. Jag lovar att smaken kommer vara fantastiskt fyllig…