Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Livet med mera

Godis

  • 8 april, 2012
  • 28 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

Har du unnat dig lite glukosfruktossirap, glukossirap, invertsockersirap, gelatin från svin, ytbehandlingsmedlet karnaubavax, karminsyra (ett extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen) de senaste dagarna? Mums. Eller nåt.

Jag har inga problem med unna-tänket. Men från och med nyss så tänker jag unna mig bra grejer när jag unnar mig. Att unna mig godis är en motsägelse. Med tanke på vad godis innehåller är det rena straffet att stoppa i sig det. Det har inte ett dugg med socker eller kalorier att göra – snarare ingredienserna i plockgodis.

Jag tänker inte sluta äta godis på heltid, det kommer säkert finnas tillfällen då jag stoppar i mig en bit när förnuftet försvinner någon annanstans och jag glömmer bort. Men jag vill sluta upp med att se godis som en slags belöning, som något jag äter då och då och som jag unnar mig. Det finns så mycket annat som är så mycket bättre som jag kan unna mig. Som att baka en äppelpaj eller en chokladkaka eller vad som helst. Det är ju rätt sjukt egentligen vad som finns i godis – och att vi fortsätter äta trots att vi faktiskt vet.

Vi vet att socker får hjärnan att slå slint. Men när det finns fler sätt att få i sig socker än godis – varför väljer vi det äckligaste? Varför lockar en röd Ferraribil så himla mycket?

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Mat & recept
  • Mat & recept: PURE och/eller Paleo

Lax och räkor i kokosmjölk

  • 7 april, 2012
Läs mer
Nästa artikel
  • Livet i Halmstad

Träning på Tylösand

  • 8 april, 2012
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Livet med mera

The Norrmans Castle i Genarp – en recension

  • 3 juni, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Från dagboken & vår roadtrip till Champagne

  • 2 juni, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Från dagboken & vår roadtrip till Chablis

  • 1 juni, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Från dagboken & vår roadtrip till Mosel

  • 27 maj, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Roadtrip bland vingårdar – och att planera den

  • 21 maj, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Det lilla livet får ta plats

  • 10 maj, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Jag började veckan med…

  • 7 maj, 2025
Kallbad
Läs mer
  • Livet med mera

Vad är (grejen med) Wild Saunas?

  • 2 maj, 2025
28 kommentarer
  1. Madelaine skriver:
    11 april, 2012 kl. 17:36

    Ja, det är riktigt. Det var glasspinnen jag ville belysa ;).. inte mycket till naturliga ingridienser där inte..
    Och det är just det när man inte fått med sin egen mat eller mellanmål, och ska köpa nåt i pressbyrån eller liknande.. ja vad blir det då.. typ en banan ;). Vanligtvis är jag hyfsat bra på att planera men visst faller det nån gång ibland. Jag som lagar min mat som vegan ruckar på det då. För mig är det inte riktigt värt det att inte tillåta sig det.

    Svara
  2. admin skriver:
    11 april, 2012 kl. 10:16

    Madelaine: och så är kanske socker bättre än andra tillsatser… så då blir det ju inte så “farligt” ändå.

    Svara
  3. admin skriver:
    11 april, 2012 kl. 10:15

    Sara E: hmm, den man gör själv är nog bäst. synd att det finns så stort utbud i usa – men så lite här hemma. om du är i sthlm, testa att gå in på eat på tegnérgatan och kolla. i halmstad finns möllegård, rätt så bra glass!

    Madelaine: yes i know, jag förstår vad du menar. jag tycker det generellt är tricky att äta bra mat på språng. då gäller det att man har nåt bra café/butik i närheten – och ofta har man inte det.

    Svara
  4. madelaine skriver:
    11 april, 2012 kl. 09:34

    Jo, jag vet Sara att det finns bra glass.. men “the tricky one” är när man är på språng. Inte åker till den där glasskiosken eller köper sin egen bytta (t ex Sia har ekologisk glass b la). I t ex glasspinnar är det inte mycket naturliga ingredienser.

    Svara
  5. Pingback: Tips mot sötsug « fitnesscoachen
  6. Sara E skriver:
    9 april, 2012 kl. 23:11

    Admin: Kan du tipsa mig om bra glass? Blir nyfiken nu!

    Svara
  7. admin skriver:
    9 april, 2012 kl. 21:55

    Ja det måste vara svårt att ha barn och veta hur man ska göra med godis. Gäller iof mer än godis…

    Madeleine: men det finns ju “bra” glass också, kanske testa någon av dem?

    Svara
  8. madelaine skriver:
    9 april, 2012 kl. 21:15

    Godis har jag ganska lätt att avstå just på grund av innehållet.. har man inte ätit smågodis på ett tag och tar ett smakprov när en skål står framme inser man framförallt hur mycket socker det innehåller.. Däremot kan jag bli sugen på glass och det är tyvärr inte mycket bättre. Jag kan känna för att ta en glass nån gång ibland när det är varmt,, men blir det bara lite för mycket känner man även där hur mycket socker det innehåller.

    Svara
  9. Pingback: Läser du innehållsförteckningen? | Annas vardag, tankar och träning
  10. Annie skriver:
    8 april, 2012 kl. 20:43

    Kan bara hålla med! Jag vet vad som är i och kan äta en eller två. Det är väl ok. Men aldrig att jag ger min dotter. Och då undrar en del om jag i ge ska unna henne det på påsken ?? UNNA? Jag unnar gärna henne bullar o socker men varför “unna” henne massa billigt skräp?! Bra inlägg!

    Svara
  11. www.kaffeutansocker.se skriver:
    8 april, 2012 kl. 19:56

    Jag har inte ätit lösgodis på 5 år och jag saknar det inte överhuvudtaget, snarare tvärtom!

    Svara
  12. Petra Axlund Stegman skriver:
    8 april, 2012 kl. 18:14

    Jag som vegan äter aldrig smågodis på grund av allt slaktavfall och biprodukter. Men Ekorrens har ju ekologiska smågodis (vet ej hundra om det är vegan eller inte men det innehåller ingen skit). Håller med dig … varför unnar folk sig något som är så vidrigt? Nej, tacka vet jag vegansk mörk choklad. Eller hemrostade nötter. Yummie!

    Svara
  13. pilla skriver:
    8 april, 2012 kl. 16:22

    och sjukt äckligt tycker jag när alla plockar i godislådorna. Fy! Paj med vaniljsås är så mycket godare och hembakat!

    Svara
  14. Uppochhoppa skriver:
    8 april, 2012 kl. 14:55

    Blåbärspaj ftw! Godis smakar inte bra längre, jag är tacksam för insikten genom sockermatchen!

    Svara
  15. Malin skriver:
    8 april, 2012 kl. 14:39

    Håller helt med! Jag åt mig riktigt sådär äckelmätt på godis i julas och tänkte att näe, nu ska jag se hur länge jag klarar mig utan att bli sugen. Inget absolut stopp utan bara som experiment. Har fortfarande inte blivit sugen och det har varit sååå skönt i påsk att slippa sockerkoma. Vi har haft både godis och läsk hemma för gästernas skull, men har inte rört det själv. Är dock fortfarande väldigt svag för mörk choklad, men för mig har godis och choklad alltid varit skillnad 🙂

    Svara
  16. fitnessguru.se/energetica skriver:
    8 april, 2012 kl. 14:36

    JÄTTERRA skriver. Att “unna” sig behöver inte innebära att det måste vara godis, sötsaker etc man stoppar i sig. När jag unnar mig så äter jag sådant som jag vanligtvis inte äter till vardags, dock innebär det inte att det måste vara onyttigt. Nötter, rawfoodsnacks eller en extra lyxig sallad kan vara att “unna” sig något gott.
    Precis som du skriver är godis en ren besträffning för kroppen om man har kunskap om vad det egentligen innehåller.

    Svara
  17. Jennie skriver:
    8 april, 2012 kl. 13:58

    En röd äcklig godis åt jag igår. Tänk för några år sedan, vad jag åt! Men nu när jag vet vad det innehåller, så känner jag äckel istället för njutning! För min del att avstå, inga problem. Jag slåss med problemet att jag gillar inte att mina barn äter. Ska man sluta ge sina barn godis och vara en hemsk förälder? Jag unnade mig jordgubbar och mörk choklad och blåbär… Finns så mycket annat!
    Ha bästa påsken!

    Svara
  18. Sofia - ett bättre du skriver:
    8 april, 2012 kl. 13:47

    Helt rätt inställning och precis så som jag tänker också!! visst, jag äter fortfarande godis ibland, till exempel åt jag lite vanlig gb-glass igår, men ska jag vara ärlig så är det inte ens gott längre och framförallt inte när man tänker på vad det innehåller. Åt det mest för att jag blev bjuden. Då äter jag hellre hemlagat och bra godis, som till exempel mina snickerskakor jag bakade igår :).

    Svara
  19. Dessi skriver:
    8 april, 2012 kl. 13:10

    Bra skrivet! 🙂 Jag försöker tänka att jag unnar mig att slippa magbesvär, huvudvärk och annat som sockerbakfylla kommer med.

    Svara
  20. Maria skriver:
    8 april, 2012 kl. 13:04

    Håller med och tänker precis likadant!

    Svara
  21. Lotta skriver:
    8 april, 2012 kl. 12:59

    Jag äter godis men jag “unnar” mig inte det. Äter det att jag vill för att jag tycker det är gott. Men jag väljer godis med kvalitet framför mängder med lösgodis (kvalitet framför kvantitet). Vårt päskgodis har bl.a. bestått av lakritsfudge från Chokladfabriken och en Lindtchokladkanin – eller en hembakad kladdkaka. Det behövs så lite (kvalitetsgodis) för att få så mycket mer smak, känsla och njutning.

    Svara
  22. Lebanezza skriver:
    8 april, 2012 kl. 12:41

    Ha en fortsatt trevlig söndag 🙂

    Svara
  23. Helena skriver:
    8 april, 2012 kl. 12:05

    Skulle aldrig “unna mig” godis. Unnar jag mig så unnar jag mig en extra god lunch, något lite dyrare i matväg eller ett par nya skor. Godis har jag ätit under påsken, men unnat mig det har jag verkligen inte gjort. Och visst är det sjukt hur vi väljer det äckligaste och mest ofräscha när det kommer till sockerstinna produkter. Tur att det inte blir så ofta i mitt fall…för att säga nästan aldrig.
    Bra inlägg!

    Svara
  24. ♥ TUMADRE - ensamstående mamma till två ♥ skriver:
    8 april, 2012 kl. 12:03

    Bra skrivet. Men när det kommer till lakrits, så slår det gärna slint i mitt huvud!

    Svara
  25. Erika skriver:
    8 april, 2012 kl. 11:54

    Godis är så jäkla äckligt. Särskilt lösvikts! Aldrig fattat unna-grejen i det. Blir kanske ett mat/godisinlägg i min blogg med snart i och med att jag varit bortrest en vecka. Saknar “min” mat nåt helt galet och facsineras som den värsta moraltanten över vilken skit folk stoppar i sig!

    Svara
  26. Anna skriver:
    8 april, 2012 kl. 11:38

    Bra skrivet! I helgen unnade jag mig mörk choklad istället för tillsatser. Kvalitet före kvantitet.

    Svara
  27. Katarina skriver:
    8 april, 2012 kl. 11:21

    Jag njuter aldrig av godis. Köper det ibland för att det ser så gott ut, men det är ju aldrig gott (verkar inte som att jag lär mig – varför?)
    Nej, är helt med dig. Finns annat man kan “unna” sig – handlar inte heller om belöning utan livsnjutning. Ex hembakade godsaker där man har koll på ingredienserna 😉

    Och tack söta för dina kommentarer. Jag har inte så många tips på photoshop sidor, hänger själv mest på moderskeppet eller youtube om det är något jag vill åt.
    Mitt hetaste tips är att gå digital bildbehandling på Jönköpings högskola (distans). Den förklarar verkligen grunden.

    Kram och fortsatt trevlig påsk!

    Svara
  28. Anna skriver:
    8 april, 2012 kl. 11:15

    Den här påsken är nog den första när jag faktiskt inte har njutit av smågodiset som jag brukar. Jo, jag köpte lite. Även till barnen. Men jag njöt inte av det. Och jag la det inte under “unna mig”-rubriken. För jag håller helt med dig – jag unnar mig på andra sätt. Det får bli slut på inköp av hemska tillsatser. Jag kan njuta av hemlagade maränger, en god mörk choklad, fin glass och dyra bär istället.
    Tack för att du påminde.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA