Jag tänkte skriva lite mer om det här med Paleo och min matfilosofi. För jag tror att jag är rätt så hooked! Inte på strikt Paleo, mer på Paleo på mitt sätt – vilket egentligen är PURE. Och skit samma vad det heter egentligen. För mig är ett namn ett sätt att se strukturen på hur jag väljer att äta, något som sammanfattar det i ett ord – därför är det viktigt i all sin oviktighet. För mig står PURE för “clean eating”. Det blir lite svengelskt för jag tycker inte att ordet “rent ätande” har riktigt samma innebörd. PURE handlar om att mat som har någon mening och mat som är snäll mot miljö och omvärld. Vad Paleo handlar om har Sofy skrivit om här.
Just under mars testar jag att äta gluten- och laktosfritt med syftet att se om det är så att min kropp faktiskt inte gillar det. Min matfilosofi handlar om att kroppen ska få den mår bra av. Punkt slut. Det handlar inte om att jag inte ska få äta vad jag vill – men jag är min kropp och jag ser liksom inget skäl till varför jag överlag ska äta sådant jag faktiskt inte mår bra av. Det handlar inte om att utesluta klassiska onyttigheter men att göra dem lite bättre. Baka egna muffins på bra grejer istället för att köpa något som är fuskbakat till exempel. Med syftet att äta mat som har någon mening finns det plats för en hel del saker (både mat och bakat) vilket gör mitt tänk till en matfilosofi snarare än en diet.
Under mina första 10 dagar på glutenfri och laktosfri mat märker jag av rätt många positiva skillnader. Den allra största skillnaden är ett allmänt ökat välbefinnande som jag inte riktigt kan mäta. Det känns bra att äta så som jag gör nu. En flummig men viktig känsla. Jag är tillfreds! Vågen skvallrar om att kroppen gillar det eftersom jag har gått ner några kilon vilket i sig förmodligen har att göra med att kroppen binder mindre vätska eftersom jag äter andra kolhydrater än de som innehåller klister (gluten). Jag har inte känt mig uppblåst och inte heller särskilt hungrig – men däremot kräver kroppen mellanmål och det åt jag aldrig förut.
De första dagarna saknade jag mjölkprodukter men nu har jag nästan glömt att de finns så nu tänker jag inte alls på det. Och jag kan faktiskt inte komma på vad det var jag saknade förut. Det har nog mycket med mitt mindset att göra – jag har styrt om min mathjärna att tänka på sådan mat jag kan äta utifrån mat som har någon mening. Det finns liksom ett större syfte med den maten än ett styrt regelverk. Att jag inte saknar något beror på att hela den här PURE-grejen känns så positiv – då är det enkelt att styra om.
Jag kan skriva hur mycket som helst om det här med PURE så har ni några frågor eller funderingar så shoot så svarar jag på dem i ett annat inlägg. Det finns så mycket att berätta men jag vet inte riktigt var jag ska börja…
Min matlåda. Lax med fantasifylld kryddning tillsammans med broccoli, edamamebönor och bondbönor och dressing på olja, , svartpeppar och flingsalt
13 kommentarer
Intressant inlägg! Jag har just börjat fundera på om jag är lite gluten intolerant… Men jag vågar inte riktigt ta steget och utesluta helt, jag älskar bröd för mkt. Några tips på bra melllanmål istället för mackor?
Jag har ofta en väldigt uppsvälld mage och känner mig “tung och klumpig”. Jag varierar i vikt jätte mycket. Tränat 5 gånger i veckan och äter bra. Men det är något som går snett tror jag. Jag går inte ner i vikt! Vad kan det bero på? De ända kolhydrataterna jag äter är i surdegsbröd, frukt och grönsaker. Jag äter ofta kessela och keso och dricker soja mjöl (vet att du inte gillar det) men vad kan min onda mage bero på? Och varför går jag inte ner i vikt? Jätte tacksam för svar. Kram
Hej Sara! Jag är sockerfritt men ska nu ta bort mejeriprodukter och koffein. jag är sockerberoende och ska nu få en sk matplan. Kul att höra att du inte saknar mejerierna; keso+kesella är en stor del av min kost men som du skriver så är det bara att ställa om hjärnan på den mat som amn ska äta/man mår bra av. Paleo för hela slanten! ;o)
Ha en fin helg!
Låter grymt Sara! Du är så jäkla klok..
Själv har jag varken tid eller ork att göra en större förändring. Men så mår jag redan hyffsat bra av det jag äter (det mesta – B&J kanske inte kroppen mår bäst av, men det är sällan & väldigt gott för gommen 🙂 .
mary: jag vet inte om jag är. troligtvist inte. men känns bra att dra ner.
ac: det är inte svartvitt. ibland får man äta. 🙂
helena: tack 🙂
anna: tusen tack!! bondbönor och edamame köpet jag fryst i påse! finns i matbutiker, t.ex. konsum eller daglivs. finns nog ofta på ica också.
Hej Sara – jag kan inte hitta varken bondbönor eller edamame här i Finland (nån som vet? …), men jag kommer ju till sthlm på fredag! Var köper du och i vilken form? Frysta? Torkade?
Jag tycker SÅ om din blogg. Klok, snygg och inspirerande. Högst upp på favoritlistan. Tack!
Så härligt att läsa- mest för att jag liksom också har börjat tänka i de banorna sen några månader tillbaka. Rent, enkelt. Melas “Eat food. Not too much, mostly plants” ringer dagligen i mitt huvud. Det är så genialiskt!
Fast jag har inte riktigt skippat mjölken än, även om tanken på att det där med mejeriprodukter är onödigt har dykt upp. Vardagslivet och dito matlagningen måste ju funka till alla i familjen. : )
Pastan och riset saknar jag inte. Men OJ så sugen jag var på Färsk Fralla igår : )
Trevlig “fruntimmersdag”!
Klokt Sara.
spännande! Jag funderade i och med nötmjölksblogginlägget sedan när du blivit laktosintolerant… Men nu förstår jag. Den där matlådan ser smarrig ut även för en vegan, jag skulle bara byta laxen mot tzay (inte glutenfritt).