Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Recensioner

Skyr

  • 19 oktober, 2011
  • 26 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

Jag hörde talas om Skyr för första gången för några veckor sedan när jag fick reda på att det skulle lanseras som en nyhet i Sverige. Det är som Islands svar på köttbullar, kalops eller någon annan superkänd maträtt. Alla på Island vet vad Skyr är – precis som alla i Sverige vet vad köttbullar är. Om man inte lever under en sten förstås…

Skyr är som kesella i konsistensen fast smakar yoghurt. Det görs på skummjölk som filtreras vilket ger en produkt som är hög på naturligt protein och låg på fett. Isländarna äter Skyr med sylt och grädde, tillsammans med gröt eller bara som den är. Från början upptäcktes Skyr av en slump, när isländska nybyggare försökte konservera kött med hjälp av skummjölk för över tusen år sedan. Man märkte att den kultur som skapades av mjölken var god men också mättande vilket behövdes under bistra vintrar.

Förutom alla på Island som äter Skyr, så finns den också i våra Nordiska grannländer och i USA. I USA säljs den i specialaffärer och ses som hälsosam back to basicsmat precis som till exempel kokosvatten. Om några veckor börjar Skyr också säljas i Sverige och kommer finnas i matbutiker.

Skyr möter egentligen 2 trender:  hälsotrenden och det ökade intresset för Nordisk mat. Det är lite back to basicstänk över båda de trenderna. Man vill ta till vara sitt arv och sina traditioner – och ofta är just arvet och traditionerna rätt så hälsosamma…

Vi var ett gäng som fick smaka på Skyr imorse, och lyssna till såväl den Isländska ambassadören som produktutvecklare på Kavli som är företaget som tagit Skyr till Sverige. Utanför byggnaden där vi var stod ett par Islandshästar för att ge riktig Islandskänsla och tyckte man att det var lite lamt så fanns det också en traditionell fårskalle prydd med salladsblad serverad på en bricka. Den lämnades orörd under eventet – vi åt så mycket Skyr vi mäktade med istället.

Man blir otroligt mätt på livsmedel med hög proteinhalt, det beror på att protein minskar hungerhormonet Grelin. I en bägare Skyr är det 3 gånger mer protein än i yoghurt och det innehåller ungefär lika mycket protein per 100 gram som kesella och keso.

Kavli hade bjudit in en professor i mat och måltidskunskap att prata om hur kroppen påverkas av det vi äter och hon kom in på ett ämne som jag tycker är väldigt intressant: vi vet att kroppen behöver olika saker (vitaminer, antioxidanter och annat) och vi vet varför det är bra för oss. Men vi vet inte hur de goda egenskaperna förändras om vi äter dem i andra kombinationer, eller isolerade, än så som de är sammansatta i vanlig mat. Näringsämnen i mat samspelar med varandra vilket ger det en fördel över kosttillskott.

Professorn poängterade också att precis som vi är måna om att göra val som gynnar en hållbar yttre miljö – så bör vi prioritera en hållbar inre miljö. Med meningsfull mat och en stabil dygnsrytm ger vi kroppen de förutsättningar den behöver för att fungera så som den är tänkt. Så självklart egentligen – men också lätt att glömma bort.

Summa summarum så gillar jag Skyr. De första smakerna som lanseras är Vanilj, Blåbär, Hallon/Granatäpple och Jordgubb. Jag vet att många med mig kommer att efterfråga en naturell smak och förhoppningsvis kommer också den att lanseras inom kort – den finns nämligen i andra länder. Skyr lanserades i Norge för en tid sedan och gjorde succé så det ska bli spännande att se hur Skyrs tas emot här i Sverige!

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Functional moves
  • Sportlife

Funktionell träning

  • 19 oktober, 2011
Läs mer
Nästa artikel
  • Mat & recept: smoothies

Hallon och spenat

  • 20 oktober, 2011
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Recensioner

Friendly food

  • 8 september, 2014
Läs mer
  • Recensioner

Granola

  • 28 augusti, 2014
Läs mer
  • Recensioner

Fly ties

  • 14 augusti, 2014
Läs mer
  • Recensioner

Velocity XT

  • 21 juli, 2014
Läs mer
  • Recensioner

Paleo Crunch

  • 14 juli, 2014
Läs mer
  • Recensioner

Adidas Adios Boost

  • 13 maj, 2014
Läs mer
  • Recensioner

American table

  • 7 april, 2014
Läs mer
  • Recensioner

Bara bär från Finnerödja

  • 27 januari, 2014
26 kommentarer
  1. jofo skriver:
    18 juni, 2012 kl. 18:44

    Undrar och hoppas att Skyr Svenskproduceras i större förpackningar snart. På Island finns dom på 500g, vilket skulle vara underbart. Dessutom kanske priset borde korrigeras något. Lite väl mycket förtjänst för producenten just nu.

    Svara
  2. admin skriver:
    16 maj, 2012 kl. 15:10

    Karin: vad kul! skyr naturell har precis kommit till sverige, hoppas det finns hos er också!

    Svara
  3. Karin skriver:
    16 maj, 2012 kl. 14:52

    Efter att du skrev det här inlägget frågade jag efter Skyr i en av de största matbutikerna på Åland. Idag hittade jag Skyr i hyllan! Så tack för tipset – nu finns Skyr också här.

    Svara
  4. Pingback: Skyr « Träningsglädje
  5. KB skriver:
    29 oktober, 2011 kl. 21:15

    Roligt med produktlanseringar om fler får upp ögonen för nyttig mat. 🙂 Dock verkar Skyr bli dyrast jmf andra produkter som konkurrerar, och hur blir den naturella smaken?

    Icas lättkvarg (kesella är Arlas varumärke) tycker iaf jag är godast och minst sträv om man jämför med Lidl och Arlas produkter. Den är dyrare än Lidls men billigare än Arlas.

    Svara
  6. emmaluu skriver:
    22 oktober, 2011 kl. 23:24

    Oh, längtar tills jag får chansen att prova på detta!

    Svara
  7. Pingback: har jag missat poängen med Skyr? » ett bättre du
  8. suzan skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 10:10

    Ser fram emot att få testa!

    Svara
  9. Träningsglädje skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 09:35

    Annie: 🙂

    Cathrin: ja, många önskar den!

    Annoula: ja lite synd, det är socker i – men också riktiga bär.

    Svara
  10. Annoula skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 09:33

    Jag är nyfiken, men lite skeptisk eftersom att alla som lanseras är smaksatta och jag tänker “socker”… Vi får väl se 😀

    Svara
  11. Cathrin skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 09:29

    Verkar vara en spännande produkt. Synd att det inte finns någon naturell variant utan socker. Kommer nog ändå köpa för att smaka, nyfiken är man ju. =)

    Svara
  12. Annie skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 09:08

    Ja det ska bli kul att pröva, väntar isf på naturell!

    Svara
  13. Christer skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 08:53

    Ny tävling, chans att vinna Linnex linement
    http://wellnessfight.ninjus.net/2011/10/19/tavling-vinn-linementet-linnex/

    Svara
  14. admin skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 08:48

    Fitnesscoachen: vet inte riktigt men har skickat iväg frågan. skyr är en yoghurt – och det är ju inte kesella (som är en färskost och som ystas) även om båda har sin bas i skummjölk. det kan också vara så att skyr är för alla islänningar vad kesella är för en rätt så liten klick människor här i sverige (och andra länder). rent praktiskt så går det inte att köpa kesella med sked som mellanmål att äta på bussen eller så. men man kan givetvis ta med sked själv. personligen gillar jag kesella, men jag förstår att alla inte gör det. så jag tycker att om yoghurt som produkt står på en kant, och kesella på en annan kant, så är skyr liksom mittimellan. rent smakmässigt alltså. och förmodligen innehållsmässigt om man ser till protein och kolhydrater och sådant. skyr har 8.5g kolhydrater per 100 gram produkt.

    Magdalena: jag gillar också keso och kesella

    Svara
  15. magdalena skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 08:36

    Serm framemot men vill helst ha en naturell förstås. annars så älskar jag min keso och kesella! >3

    Svara
  16. fitnesscoachen skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 07:52

    Men vad är skillnaden mot kesella då? Den får jag ju iofs smaksätta själv, men annars?

    Svara
  17. admin skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 07:52

    Caroline: tycker jag med!

    Lotta: vanilj var godast tycker jag!

    MissAgda: ja, den naturella ser jag fram emot. annars gillar jag vaniljsmaken, den smakade minst sött.

    Johanna: den Skyr som kommer till Sveriges tillverkas i Norge. Håller med om att kesella med bär är nyttigare – men inte alltid så enkelt att äta on the go.

    Malin: ja de kommer med sked i Sverige, så bra alternativ i farten. dessa är sötade med “sylt”, dvs socker.

    Äta: bra fråga, I dont know.

    Annie: jag är positiv till mjölkprotein och emballage blir det oavsett om produkten är superbra eller superdålig. det såg inte ut att vara synd om islandshästarna, de hade det rätt bra… back to basics är väl att ta vara på ett arv?

    Emelie: 5% socker.

    Therese: 🙂

    Svara
  18. therese skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 07:35

    Såg gott ut!! synd att man har börjat med endast laktosfria produkter =)

    Svara
  19. Emelie skriver:
    20 oktober, 2011 kl. 07:30

    Ja, sockerhalt? El sötningsmedel?

    Svara
  20. Annie skriver:
    19 oktober, 2011 kl. 23:50

    En annan form av mjölkprotein. Mer emballagevariationer i butikerna, mer som går ut i datum. Mer som kastas. O stackars isishästarna i stan. Back to basic borde vara färre produkter, inte fler. Bra skrivet! Som alltid!

    Svara
  21. ÄtaTränaKämpa skriver:
    19 oktober, 2011 kl. 22:48

    ÄLSKA skyr! ÄLSKA!

    Hoppas bara den svenska varianten är lika god som den isländska, annars blir jag sur.

    (Förresten så var dte sån där fårskalle jag åt här förra lördagen, mmm….)

    Svara
  22. Malin skriver:
    19 oktober, 2011 kl. 22:33

    Som islandsnörd så har jag känt till skyr länge, men den naturella är nästan bittrare än kesella i smaken, dock väldigt god om man själv blandar med lite bär eller så! På resande fot är det ett smart alternativ, särskilt som i alla fall den Isländska varianten finns att köpa med en sked i locket!

    Hur var det? var dessa smaker de sötade med socker eller sötningsmedel?

    Svara
  23. Johanna skriver:
    19 oktober, 2011 kl. 22:24

    I Finland har Skyr funnits ett bra tag och jag är inte så imponerad. I flera av smakerna är sockerinnehållet lite väl högt och om det inte finns socker i så finns det istället sötningsmedel. Jag tycker kesella med bär är ett betydligt nyttigare (och mer prisvärt!) alternativ. Dessutom kan man få tag på inhemsk kesella (eller kvarg då), medan skyren (åtminstone här i Finland) är av utländsk härkomst.

    Svara
  24. Miss Agda skriver:
    19 oktober, 2011 kl. 22:08

    Som sagt, synd att de inte tar in naturell på en gång i Sverige. Jag kommer inte att köpa de smaksatta varianterna, men när (om) naturell kommer så är jag nästan säker på att jag kommer förälska mig i Skyr.

    Svara
  25. Lotta skriver:
    19 oktober, 2011 kl. 22:08

    Det här verkar verkligen bra. Ska bli spännande att testa. Men, hur åt du den och vilket var godast? Att äta den med grädde och sylt känns lite väl mäktigt 😉
    Och du, bra skrivet om lchf! Allt passar inte alla och det som jag har svårast med att tänka mig med lchf är att man inte ska äta frukt! Helt galet i mina öron/ögon. KRAM

    Svara
  26. Caroline skriver:
    19 oktober, 2011 kl. 21:54

    Så spännande! Kan inte vänta! Alltid kul med nya alternativ.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA