Har snöat in på det där med Coltings fasta. Läste runt bland hissar och dissar och på många ställen läser jag ordkombinationen “det låter”. Ingen som vet alltså. Surfade vidare och hamnade på olika forum och lite hobbyforskningsbloggar jag inte brukar läsa. Fortfarande ingen som riktigt säkert vet. Men många som tror. Och tycker. Bara några enstaka som testat.
Och jag började skriva ett eget inlägg. Som fortfarande ligger kvar i draftmappen. Jag skrev ett nytt. Som jag raderade. För jag vet ju inte heller. Det enda jag kan konstatera att vi vet är att vi faktiskt inte vet.
Igår rapporterades det om att en studie som visade att vaccin gav oönskade bieffekter i själva verket var en bluff och betald av antivaccinrörelsen. Det är klart att det finns fler exempel på detta. Det är bara det att vi inte vet. Forskningen utvecklas och gamla studier har blivit inaktuella. Nya upptäckter görs och sanningar skrivs om. Vissa saker forskas det inte alls om – så vi vet inte. Och ju mindre det forskats inom ett ämne – desto större sanning har just det forskningsresultatet blivit. Även fast vi inte riktigt vet.
Jag har läst att upp till 10% av kvinnor har PCOS till exempel. Men otroligt lite forskning har gjorts på området. Så lite att många läkare inte ens vet vad det är. Jag kan inte uttala mig om ifall detta är ett typexempel på hur det ser ut generellt vad gäller forskning och kvinnor – men jag vet att det har pratats om att den mesta forskningen rör män. Många av de produkter som finns på marknaden idag är anpassade efter män och hur män fungerar.
Slutsatsen av det här inlägget, och de inlägg jag skrivit förut men raderat, är att vi inte vet. Just därför bör vi alltid påminna oss att ifrågasätta och tänka till lite inför de beslut vi fattar och de val vi gör. Framförallt att de sanningar vi hör inte nödvändigtvis är generella – om det ens är riktiga. Det enda sättet att avgöra är att testa själv.
Jag testade för övrigt att fasta igår. Jag har inte så mycket att säga om det annat än att det var väldigt tråkigt, precis som Soffan också kom fram till, men om det kan påverka min inre obalans (insulin) i rätt riktning och om det har dessa positiva effekter, så kan det vara intressant. Däremot kan det vara så att en mildare variant av fastan – att inte äta så sent på kvällen – kan göra just samma sak för min kropp. Men det där vet jag ju inte riktigt.
10 kommentarer
Tror att det kan ha vissa positiva effekter dock så är nog lagom det bästa trots allt. Gör en plan och hålla sig till den.
Personligen brukar jag vara försiktig med att välja det extrema, särskilt när det gäller mat. Tror mycket på att riskminimera genom att alltid välja en medelväg. Sedan kan man testa åt det ena eller andra hållet för att se vad som händer, utan att gå ut till ett extremläge.
Men det är kanske lite svårt just med fasta – det är ju per definition ett extremläge.
Tack för input och bra info!!!! Man lär sig hela tiden – sånt gillar jag!!
glömde tillägget att när man efter det tidiga stadiet testat i huvudsak på män och fastställt att läkemedlet är säkert så gör man självklart tester på kvinnor också…
Anledningen till att forskning bedrivs i huvudsak på män är att man faktiskt från läkemedelsverk har beslutat att forskning inte får göras på kvinnor i fertil ålder. När man tar fram ett läkemedel så görs de första försöken (efter djur) dessutom på friska frivilliga och man kan väl generellt säga att vid den ålder som kvinnor slutar vara fertila så brukar oftast någon slags sjukdom inträffat, kanske högt blodtryck eller liknande – behöver inte vara så allvarligt men ändå så kan det vara tillräckligt för att inte kvalificeras.
Det har alltså inget med att män skulle ha större tendens att ställa upp, utan det är för att ingen vill riskera en till läkemedelskatastrof liknande den med Neurosedynbarnen (Thalidomide)
Puh, långt inlägg som svar på en del som upptog en bråkdel av din text 😉 och som jag vill avsluta med att säga att jag gillar din blogg skarpt
Jag fastade (ej viktrelaterat) en vecka för något år sedan, har en hel del intressanta tankar kring det. Mestadels positiva!
Bra skrivet! 🙂 Precis så som jag alltid gör, testar själv! Läser en del bloggar som inte gillar det ena och det andra utan att själva har testat. Hur kan man då veta?
Karin: aha, visste inte att män hade en större tendens att ställa upp på forskning. min aning var mer att forskare är (eller har varit) män och att det berott på det.
Anneliten: du har helt rätt – och det gör såklart allt lite svårare. som den där debatten huruvida solskydd är av godo eller ondo. det skulle inte heller gå att testa själv… tack för kloka synpunkter!
Allt du skriver skriver jag under på. Utom att vi kan testa på oss själva. Det är klart att du kan känna sunjektivt att något känns bra för dig eller funkar, men du kan inte göra det till vetenskapliga bevis eftersom du inte kan korrigera för alla andra omständigheter eller slumpen. För det krävs det stora studier.
Internet är bra, men kräver ännu mer av oss individer när det gäller källkritik. Tack för att du påminner att vi bör ifrågasätta!
Det stämmer precis det du säger – vi vet inte. Vi vet egentligen ganska lite om man tänker efter…dessutom brukar vi vara väldigt snabba med att dra slutsatser som skall gälla “alla” fast vissa saker ju egentligen kan vara högst individuellt…
Och anledning till att det främst bedrivits forskning på män är till stor del för att det är de som ställer upp frivilligt och dessutom är det “lättare” då man inte behöver ta samma hänsyn till graviditet och/eller eventuella foster hos kvinnor. Det är krångligt det där med forskning…