Jag är mitt i försommaren men ändå kan jag inte sluta tänka på att jag hellre skulle vara och köra snöskoter. Nej men hur svårt kan det vara, skickade jag frågande till Tanja Nordfjell sent i lördags kväll. Tanja bor nästgårds, och är bland Sveriges bästa på friåkning. Vi sågs för första gången i Hemavan i vintras. Och nu pepprar jag henne med random frågor sent om kvällarna. Så kan det gå.
Hur svårt kan det vara att göra bow ties och hop overs. Typ akrobatik på snöskoter, vilket en Polarisprofil så klockrent formulerade sig om den där tekniska friåkningen som så många postar på Instagram.
Jag frågade AI om hur man gör en bow tie på snöskoter och är inte så imponerad av svaret. Såhär svarade den:
Bow tie på snöskoter
Att göra en “bow tie” på en snöskoter är en avancerad manöver som kräver både skicklighet och försiktighet. Manövern innebär att man gör en snabb, skarp sväng som får skotern att rita ett mönster som liknar en fluga (bow tie) i snön. Här är stegen för att utföra detta trick på ett säkert och kontrollerat sätt:
- Välj rätt plats: Se till att området där du utför manövern är öppet och fritt från hinder som träd, stenar eller andra skotrar. Det är också viktigt att snöförhållandena är lämpliga för att göra manövrar.
- Fart och position: Öka hastigheten till en moderat nivå. För att göra en bow tie måste skotern ha tillräckligt med fart för att kunna rotera, men inte så mycket att du förlorar kontrollen.
- Initiera svängen: När du närmar dig den punkt där du vill starta din bow tie, sväng skarpt åt det håll du vill starta din figur. Använd både styret och din kroppsvikt för att hjälpa till att luta skotern in i svängen.
- Utför rotationen: När skotern svänger, använd gasen och styrningen för att hålla skotern i rörelse medan den roterar runt. Du kanske behöver justera din vikt och hur mycket du styr, beroende på snöförhållandena och din skoters respons.
- Komplett figur: Efter att ha gjort en halv rotation, sväng skotern åt motsatt håll för att slutföra andra halvan av bow tie-mönstret. Detta kräver snabb justering av både styret och din kroppsvikt.
- Återvänd till normal körning: När du har slutfört mönstret, räta upp skotern och återgå till normal körning. Var uppmärksam på omgivningen och sänk hastigheten om det behövs.
- Säkerhetskontroll: Öva alltid dessa manövrar under övervakning och när du har säkerhetsutrustning som hjälm och lämplig klädsel. Var medveten om din skicklighetsnivå och ta inte onödiga risker.
Att göra en bow tie är definitivt en avancerad manöver och bör bara utföras av erfarna förare. Om du är ny på snöskoter, börja med grundläggande hantering och arbeta dig upp till mer komplicerade manövrar under handledning av en erfaren förare.
(Jag skulle anlita en coach istället för AI, så att det blir rätt..)
Jag har stängt min skotersäsong för denna vinter, och är nöjd med min insats eftersom jag körde modigt. Men jag hade velat kört så mycket mer. Nästa säsong ska jag tillbringa dagar med att nöta vissa tekniska moment tills de sitter. Moment som leder till bow ties står absolut på listan.
I sommar börjar träningen inför skotersäsongen. För mig är den viktig. Jag har tränat så mycket skoterdrag att jag gör dem utan effort. Till uppstarten av säsongen 2024/2025 ska jag kunna göra rörelsen till en hop over i sömnen. Maskinen står där den står på barmark. Det börjar där. Hoppa över den, runt den, med fel fot fram och rätt fot fram och allt vad det är – alldeles sömlöst.
Jag är stark, men ska bli starkare. Och som komplement ska jag också bli smidigare. Jag kan nämligen inte skryta med särskilt mycket smidighet för tillfället – det är baksidan med att jobba lite för ensidigt med att bygga styrka. Hela tiden det eviga balanserandet.
Och när vintern kommer igen ska jag köra både kort maskin och lagom lång maskin. Sätta de där tekniska detaljerna. Fortsätta vara modig. Förstå att fart är nyckeln.
Fan vad kul vi ska ha!
2 kommentarer
Vad spännande att läsa om ett så härligt förhållande till kroppen. Styrka och smidighet, långsiktiga planer inkluderande spänning och utmaning. Långt ifrån min egen verklighet, men inspirerande. Själv utmanar jag mig i grävning medelst spade, lyft med jordsäck och användning av grepe i grötiga högar. Kroppen kräver stretch, omsorg, återhämtning efter många timmar av detta varje dag. Hur som helst, kul att läsa om dina planer.
Det bästa är när kroppen får användas 🙂 Jordsäck, grepe, grötiga högar – snacka om funktionellt. Och ja, kroppen behöver omsorg.