Det finns fina vandringsleder bakom Åreskutan så det vill jag tipsa om. Kanske har du hört talas om Suljätten? Kanske har du hört talas om Husåleden från toppen av Åreskutan och ner till Huså? Nu är det dags att du hör talas om den korta vandringsleden från Huså by upp till Husåberget.
För att hitta sommarleden upp till Husåberget så kör du knagglig grusväg till Huså by och sista biten är det smalt och går uppför och ömtålig bil med tunna däck rekommenderas inte. Precis där skylten med vandringsled pekar in mot skogen finns utrymme för 1-2 bilar att parkera väldigt tight längs vägen (typ här). Husåborna väntar sig ingen anstormning hit direkt, men det är en fin led att vandra med utsikt på toppen.
Längs leden finns ingen spång eller flis eller annat material som sparar på underlaget och gör det enklare att trampa sig uppför. Det är bitvis lite blött, men tror det varierar på väder. Just när vi gick här, en krispig septemberdag, funkade mina Salomontrailskor alldeles perfekt.
Leden går uppför i fin fjällskog i drygt en kilometer eller så, och sedan väntar ett fint vindskydd på toppen. Det tillhör skoterklubben och väl omhändertaget. I vinter tar jag gärna skotern hit, tänker jag. Packar med kikaren då med.
Vi valde att vandra hit upp till Husåbergets topp när vi körde in mot Fröå och såg mängden bilar på parkeringen (det var fullt). Jag kan åka till Fröå gruva och vandra eller springa där vilken dag som helst så vi valde att åka vidare mot Huså.
Huså historia
Husås historia är djupt rotad och går tillbaka till 1700-talet. Bygden var en betydande aktör inom järnproduktionen under denna period. Huså herrgård, som fortfarande står kvar (och nyligen var till salu) vittnar om den industriella eran. Den är ett arkitektoniskt mästerverk som speglar dåtidens välmående och tekniska framsteg.
Huså var hemvist för flera viktiga järnverk, och dess geografiska läge var strategiskt för att utnyttja de lokala naturresurserna, inklusive skog och vattendrag. Bygden blev känd för sin högkvalitativa järnproduktion och bidrog till regionens ekonomiska tillväxt. Under många år var Huså en viktig arbetsplats och en central punkt i den lokala samhällsstrukturen. Om du vandrar Husåleden från Åreskutans topp eller Åresktutan runt så passerar du Bjelkes gruvor vilka hör till historien.
Järnvägen kunde ha gått förbi Huså istället för Åre
En viktig händelse i Husås historia var när planer upprättades för att bygga en järnväg genom regionen. Vid den tiden övervägdes Huså som en potentiell rutt för den planerade järnvägen. Beslutet om var järnvägen skulle dras fick enorma konsekvenser för områdets utveckling.
Det fascinerande är att Huså nästan blev en central punkt för järn- och transportindustrin. Det fanns diskussioner och planer om att göra Huså till en viktig järnvägsknutpunkt. Men historien tog en annan riktning, och järnvägen beslutades att passera genom Åre istället. Detta beslut kom att förändra Åres öde och banade väg för Åre bys transformation till en av Sveriges mest kända skidorter och turistdestinationer.
Det är intressant att reflektera över hur en enda beslutspunkt i historien kan ha sådana långtgående konsekvenser. Husås historia och dess nära miss med järnvägen är ett exempel på hur förändringar i infrastruktur och transport kan omforma hela samhällen och landskap.
Lästips:
Vandra Suljätten tidigt på vintern
3 kommentarer
Härlig läsning. Huså är riktigt fint, nästan så man hade önskat en fin sittlift/gondol från Huså till toppen så man hade kunnat åka lättare och mer där.
Framförallt på blåsiga dagar när framsidan är mindre gästvänlig.
eller hur, hade ju varit toppen 🙂