Jag hämtar min kille mitt i byn strax efter midnatt. Söndag, 00.05. Jag får några minuters väntetid och kollar runt omkring mig. Det ser ut som på alla de bilder som delas på instagram. En ung kille är oförmögen att gå rakt fram. Någon annan halkar i trappan, precis om personen framför. Det är vinter. Halt. Men mer troligt beror snedstegen på andra anledningar.
På Instagram ser jag hur alkoholen gör så att någon klättrar högt upp i julgranen på torget som fortfarande står kvar. Hur “alla” åker skidor på den grusade bilvägen i nedförsbacke. Någon står och sover. En annan kissar under baren. Och jag minns när jag och min kompis promenerade i byn en eftermiddag för fyra år sedan och hon sa “varför måste alla våldföra sig på den här byn” medan vi gick förbi krossat glas och rester från gårdagens fest.
Jag kör söderut på en söndag. Glömmer av mig och backar ut från gården strax efter lunch. Svänger ut på E14 och hamnar i en karavan. Inser att jag hamnat mitt i Stockholmsrusningen, fastän det är studenveckor. Jag har inget emot stora dyra Stockholmsbilar men jag har mycket emot när semesterfirare gasar långt över hastighetsgränsen genom samhällen där människor har sin vardag.
Jag har inget emot stadsmänniskor rent generellt men jag har mycket emot mentaliteten som basunerar “här kommer jag”.
Här kommer jag och jag skiter i hur det påverkar dig. Bara jag kan parkera mitt i vägen här en stund. Bara jag kan komma förbi. Bara jag kan köra snabbt hem. Bara jag får det jag vill ha.
Åre tar emot gäster från många delar av Sverige och det är både fantastiskt och utmanade. Jag följer uppstickarkontot på Instagram som smygfilmar de som inte kan bete sig. Filmklipp från Audibilar och andra bilar som råkar köra iväg med öppen takbox, filmklipp från personer som omedvetet gör bort sig och raljerande innehåll om storstadssyndrom som inte passar sig. Kontot balanserar på en hårfin linje och ofta på fel sida och det fascinerar mig att många inte förstår det. Inte förstår att de själva beter sig lika olämpligt som den berusade killen som precis kissat under baren på Broken.
Utan storstadsbesökare som har råd att köpa italienska oliver till sin after ski eller som vill kunna välja mellan hantverksbagerier eller äta femrätters varje kväll så skulle inte jag heller ha särskilt mycket valmöjlighet i den här byn. Det är tack vare pengarna i plånböckerna som nya företag kan startas och barer hålla öppet och som gör att fler människor flyttar hit.
Men det är också på grund av pengarna i plånböckerna som få lokalbor har råd att bo kvar i byn. Som gör att det inte lönar sig att ta ett rätt så dåligt betalt jobb för det blir ännu mindre pengar kvar på kontot när man måste pendla tur och retur från Mörsil. Vi får problem när det byggs bostadsrätter för 10 miljoner nära Åre torg som står tomma 50 veckor om året eftersom de ägs av människor som också ska hinna med sina hus i Torekov, Österlen och någon skärgårdsö i Stockholm. Vi får problem när drivkraften att bygga nytt handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt istället för att tjäna samhället.
För vad ska du bidra med Markus Näslund? (insert valfritt namn på medelålders vit man)
Jag är inte emot utveckling. Jag är däremot för långsiktig samhällsbyggnadsplanering med tydlig målbild. Åre Kommun har en vision för 2050 och den låter trevlig. Jag skulle framförallt vilja veta mer om punkt 6: ANSVAR OCH RIKTNING / Åre kommun ska ta ansvar, modiga beslut och visa tydlig riktning och punkt 8: UTVECKLA MED EFTERTANKE / Åre kommun ska utvecklas med eftertanke. Vid nybyggnationer ska kommunen beakta en estetiskt tilltalande utformning, värna kulturmiljöer och ta hänsyn till naturen.
En kväll i oktober tar jag och några vänner ett glas vin på byn och vi kan välja mellan flera ställen. Här bor 4000 personer, eller om det kanske är 5000, och utbudet är fantastiskt. Jag skrattar åt tanken att bo i någon annans semester för jag behöver aldrig åka hem, härifrån. När söndagsutcheckarna startar bilen, eller hoppar på tåget, tar jag mig ut till skidspåret och när det vinterstormar en måndag vilar jag i tanken på att fjället väntar på mig en annan dag.
Jag bor i Åre kommun och jag trivs med hela livet här. Jag har förvisso köpt ett hus på en tomt för några miljoner mer än den skulle varit värd vid ett annat fjäll eftersom vi betalar Stockholmspriser men min lön är ingen Stockholmslön för jag jobbar inte på Stockholmsbolag. Men jag har tid att stanna upp och fånga skiftningarna mellan säsongerna. Jag hör lugnet hemma hos mig. Jag ser ljuset.
24 kommentarer
Jag kommer från en avfolkningsbygd. Allt stänger. Tandläkaren, frisören, vårdcentralen, simhallen, blomsteraffären, kiosken, biografen. Allt det fanns när jag växte upp. Kvar nu är affär (en av fyra som fanns) och skolan.
Det är inte långt till nästa by som har det mesta av ovan (inget är långt bort i södra Sverige jämför med norra), men tillräckligt långt för att det ska vara svårt att leva ”lokalt”.
Det är deppigt med all tomma lokaler och hus som aldrig blir sålda.
Lite turister hade nog livat upp min hemby 🙂 (I ärlighetens namn kommer det lite tyskar varje sommar som köpt billiga torp, det förgyller, men de är för få för att göra skillnad)
det är svårt med lagom
Som vanligt kloka tankar. Jag är själv född och uppvuxen i en skärgårdsidyll med invaderande “Stockholmare” under sommarsemestrar och skollov, därefter har jag själv bott i Stockholm 25+ år och är nu tillbaka till samma semesteridyll. Balansgången mellan “varmt-välkommen-vi-behöver-dina-pengar” och “stick-härifrån-om-du-inte-kan respektera-vår-hembygd” är hårfin. Även om den allmänna attityden så sakteliga har förändrats så är det fortfarande en förvånande stor del av besökarna (oavsett geografisk hemvist) som kommer med ett mått av nedlåtande och arrogant attityd i ryggsäcken. Vi som bor här sliter med att hålla lokala producenter och företag vid liv i hopp om en levande landsbygd medan vissa besökare gnäller på hutlösa (?!) priser eller mindre utbud… Andra är ohyfsade på restauranger och krogar.. “Hemma i xx brukar de faktiskt…” “Va? Har ni inte zz? Det finns ju på alla ställen i yy?” eller inte ser ett problem med att de parkerar “bara någon minut” på någons infart eller skuttar ut på en nysådd åker för pittoreska bilder. För att inte tala om alla julgranar som får hjälp att hoppa upp på biltaket veckorna innan jul. “Markägares tillstånd? Varför då?” Självfallet finns det massor med härliga besökare och gäster som kommer med famnen full av respekt, nyfikenhet och värme. Ni är alltid välkomna! Till alla andra säger jag: “Kom gärna, men visa respekt för vårt hem och för vår lokalmiljö. Skulle du bete dig så här hemma?”
ja, det handlar inte om att inte välkomna. det handlar om respekt.
Bra inlägg!
Men: “För vad ska du bidra med Markus Näslund? (insert valfritt namn på medelålders vit man)”
Vad har etnicitet med detta att göra? Märkligt att Nuvarande Året 2023 så kan en hudfärg användas i negativ bemärkelse på det sättet.
Hej Christian, don´t panic! Det är en insider. Sara menar mig. Jag är en 53 år gammal tysk. Och om Du säger att det inte är något att skämta om, så har Du förmodligen rätt. För när jag tänker efter så skojar inte Sara. Åtminstone inte dåliga. Vad tror du? Hur ser de flesta markägare i Sverige ut? … Bara just det! Var vet jag detta ifrån? Det är inte annorlunda i tyskland. Ja, och med åldern borde det nog vara liknande. Särskilt unga skulle vara beroende av att ha råd med en domicil. Unga människor som fortfarande har livet framför sig. Oavsett vilken hudfärg. Eller!? Jag är glad att vi är överens om detta, Christian.
Men Christian, du förstår väl att de allra flesta investerare är vita medelålders män?
Javisst, men varför är det viktigt att nämna hudfärgen? Man gör det ju gärna inte när man nämner andra grupper där de flesta har annan hudfärg.
för att det var relevant i denna fråga
Och du gjorde det! Igen! Är ju precis så här man känner, både när det gäller turismen och kommunens planering. Älskade att bo i Åre, året runt! Och visst, tack vare turismen har vi en fantastisk by med ett utbud vi aldrig kunde nått på egen hand, valfriheten är stor, också utanför “säsongerna”. Gjorde en del år nere på Gotland – samma procedur upprepas MEN vi var långt större andel bofasta, och med flera samhällen utanför själva Visby. Mera som håller öppet året om, flera ställen dit svärmarna aldrig drar, det ligger för avlägset…. Men samma där, om sommaren levde vi bofasta upp i glädjeyra över allt som öppnade, men svor också svor över folk som gjorde både det ena och det andra utanför våra portar i stan….
Det här är något fler behöver fundera kring, hur möts vi på bästa sätt, turisterna och bofasta. Vi vill gärna att det fortsätter komma besökare “hem till oss”, men är inte lika sugna på att betala priset alla dagar, både i form av stök och elände, men också bl a skenande bostadspriser som följd.
Ska bli spännande att se hur sommaren blir i det som nu är min del av Österlen, en hörna de flesta turister ännu inte hittat till, och de som faktiskt gjort det, verkar vara av en betydligt mer stillsam sort än i Åre och på Gotland.
Älskar att du aldrig är rädd för att sticka ut hakan, säga och skriva vad du tycker och tänker! Att inga ämnen är för stora eller för små, att du engagerar med dina texter och bilder!
ja turismen är fantastisk
Ja intressant. Nu är jag ju född och uppvuxen i Vimmerby – så måste väl ändå säga att ja är bekant med problemet men kan lova att utan turisterna hade det varit tvärdött – och ja då blir det ju inte mkt till ort så på sätt och vis blir det en ickefråga. Vby lider ju däremot inte av fylla – eftersom det inte är målgruppen – men den kallas ju ”Barnens stad” och folket som bor här undrar ofta lite syrligt ”vilka barn”? (Ja barnen till de med pengarna torde ju vara svaret).
ja, blir ju lite tokigt
Tack för det här inlägget! Jag är så less just nu att jag drömmer om andra byar, utan den enorma turismen. Orkar knappt tänka på att sportlovsveckorna snart är här. Och då bor jag ändå i Duved och inte Åre, vilket jag är glad för.
jag älskar dock att allt finns i åre. finns många byar med fantastisk natur, men med sämre sortering på mataffärn och inte så bra utbud. älskar det med åre.
Hej! Precis hemkommen från ljuva Åre. Har haft turen att komma iväg 2 vintrar i rad tack vare killen. Älskar även att vara i fjällen vår, sommar som höst. När jag har möjlighet försöker jag komma iväg. Jag är en av dem som söker lugnet, inte super el skränar. Hade grannar som va fruktansvärda med fylla och betedde sig vidrigt skränigt. Absolut lyxade vi med luncher i backen (alltid matlåda till vardags) och en middag på restaurang (vi hade ju ändå semester). Men många som semestrar är ute efter friska luften och skönheten. Alla resande är inte enligt beskrivning. I Stockholm syns också vilka som är på semester och inte. Däremot behöver hela Sverige ta naturen med större respekt och ta med sitt skit och visa varandra hänsyn. I 27 år (räknade ut det i veckan) har jag längtat och drömt om att flytta någonstans norrut (bor i Stockholms trakter…), men livet går inte att ändra just nu utan att låta kids dras åt det ena eller andra hållet. En dag…
Låter fantastiskt! Och fint att spendera sina pengar där man är, det är det som är hela meningen med turism. Tycker personligt det är olyckligt när man packar med sig mat hemifrån när man åker någon annanstans där det inte bor så mycket folk men man nyttjar resurserna.
Bra och intressant inlägg. (och lite modigt)
Alltså det instagram-kontot… Herregud. Det började lite kul där i början men jeez bristen på insikt (i analysen likväl som i bristen på förståelse vad som är ok att lägga ut och inte. men mest irri över det förstnämnda). Önskar jag skulle klara av att avfölja. 😛
Jag som har barn i skolålder tänker också på det, för de som bor i semestern. Vad det sänder för budskap med tex afterski-folket på byn efter en after ski när ett barn passerar på väg hem från skolan? Men det bor några tusen invånare och det finns äventyrsbad, träningsanläggningar, Jumpyard, skatepark större än motsvarande i Stockholm med upptagningsområde hela stor-Stockholm osvosvosv.
Och i det stora hela så är ju bara Vi-et och Dom-et, oavsett vilket perspektiv det är ifrån, himla tråkigt och inte bra för någon. Åre behöver onekligen både och, och det ena skulle inte fungera utan det andra. Så.. kanske är en bättre idé att börja där istället?
Japp, Vi och Dom har uppstått och det är synd. Det behöver integreras bättre och där blir samhällsstruktur en viktig start.
Klokt reflekterat, Sara och Hans!
tack Tina
Hej!
Vilket bra blogginlägg! Jag har bott i Jämtland i 17 år. Är norrlänning från början men har bott länge i Stockholm. Nu bor jag visserligen inte i Åre utan i Östersund, men det du beskriver känns igen även om det inte påverkar oss i stan så direkt. Just kluvenheten att ha allt i Åre p g a turisternas ekonomi, samtidigt som just dessa turister och deltidsboende driver upp bostadspriserna och gör byn nästan outhärdligt under de mest intensiva turistveckorna. Jag älskar Åre, men jag vistas helst där på sommaren när det är lugnt och tyst och man kan vara på fjället och springa lite och sedan fika på ett av byns bagerier. På vintern är jag helst i Storlien, storslagen fjällmiljö men lugnt och skönt. Passar mig perfekt.
Det där med att lagom ofta är det bästa… 🙂
Min önskan är att det är lagom trångt överallt, som ger tillräckligt med intäkter och en fin upplevelse.