Jag har bott på Högbo Brukshotell ett flertal gånger och alltid i kombination med stigcykling, längdskidåkning, löpning eller någon annan form av träningsresa. Men nu var det ett tag sedan jag var här så när jag och Annika checkade in i måndags för två dygn med schysst häng, jobb, god mat, frisk luft och några marklyft så var det med stor förväntan på hur hotellet skulle upplevas idag. För Högbo Brukshotell känns som det varit under en spännande utveckling de senaste åren!
Vi bokade en av sviterna och minns inte exakt pris per natt men kanske låg det på runt 2400? I det priset ingår frukos och entré till spa-avdelningen, fast några dagar före ankomst fick vi ett meddelande om den var stängd för underhåll under den tid vi skulle vara här. Eftersom jag jobbat på hotell så vet jag att man inte erbjuder alla gäster kompensation för detta automatiskt – utan inväntar de gäster som ber om det istället (även om första svaret alltid är ”vill ni komma andra dagar istället?”). Efter några mail fram och tillbaka fick vi det omtalade eftermiddagsfikabordet under vår vistelse istället. Bra så – alla nöjda!
Eftersom lobbyn ofta är fylld med konferensgäster så tog vi ner fikat till vår svit istället. Här äter jag tårta i morgonrock efter att ha kört marklyft i det lilla minigymmet nere vid skidspåren. Ett gym som inte alls är ett hotellrum men som kändes trevligt rough att gymma i om man gillar källargym:
Fikabuffén på Högbo Brukshotell serveras mellan 14-16.30 och kostar 145 kr och en av dagarna gick vi förbi efter en stor konferensgrupp. Klockan var 15.45 och det låg en stackars halv tårtbit kvar, förutom chokladbollar, en liten mindre kaka, fruktsallad och saffranslängd. Vid detta tillfälle inträffade det enda negativa jag har att säga om Högbo brukshotell och det stärker verkligen den teori som vi alltid jobbade efter under mina år som marknadschef på ett hotell: att det är personalen som gör upplevelsen. Man kan ha ett hur fint hotell som helst men är personalens bemötande ”dåligt” så spela det ingen roll hur shiny och perfekt resten är. Hur som helst, jag frågade om det fanns mer tårta och fick svaret ”nej, men jag kan kolla”. Jag stod kvar och hann scrolla rätt långt ner i instagramflödet innan konferensvärdinnan kom tillbaka – och dessutom gjorde en sväng förbi soffborden och hämtade några koppar innan hon kom tillbaka till mig. Jag frågade på nytt ”finns det någon tårta”. ”Nej” svarade hon. ”Det är ganska dyrt att betala 145 kr för en chokladboll och en bit tunnbröd och det är 45 minuter kvar på den tid som ni anger att ni serverar ert fika” sa jag eftersom tårtan liksom är själva höjdpunkten på dessertbordet.
När jag skriver detta känns det extremt töntigt (herregud det finns ju krig i världen) men man betalar inte 50 spänn för en kaffe latte på Espresso House och sedan när man betalat så är kaffet typ slut, men man kan få en te istället?
Hur som helst, konferensvärdinnan frågade ”vad vill du ha” och jag svarade ”ja gärna tårta om det finns” och återigen gick hon iväg för att kolla. En andra gång. Hon var borta lika långa scrolltid även denna gång. Men, någonstans lyckades hon hitta en tårta ändå. Och hon ställde den på bordet utan ett ord och sedan vände hon ryggen och sysslade med något annat. Hennes kroppspråk var tydligt. Min kommunikation var nog också tydlig. Dock: jag sa tack. Kanske till och med “tack snälla”.
Om jag hade haft en överlag tveksam upplevelse under min vistelse så hade jag kommit ihåg allt detta. Men nu vill jag minnas allt det som var bra istället. Högbo Brukshotell är en trevlig anläggning med stort konferensfokus under veckodagarna. Hotellfrukosten, de (rätt så) nyrenoverade badrummen och omgivningarna är allra bäst! Det finns så fina slingor att gå, cykla och springa – och även åka längd såklart.
Vi fick fantastisk höstsol ena dagen. Kolla så photogénique allting var:
Andra dagen var det vinter. Också orimligt fint!
Vi åt två middagar i restaurangen på Högbo Brukshotell som var trevliga de med. Till middagen kan man välja att avsluta med ett Chokladbord för 225 kr. Förut var det ett stort dessertbord. Idag är det ett bord med praliner: ”vi tycker att varje värdig måltid borde avslutas med högoktanig choklad. Vi serverar våra produkter från vårt eget chokladeri på buffé. drick gärna kaffe och någon likör till” kan man läsa på hemsidan. Jag tycker absolut att det är vackert och elegant med praliner men det är svårt att äta fler än 3, 4 eller kanske 5 om man verkligen tar i? Men är man så nöjd efter 5 praliner? Nja. Man mår lite dåligt. Men att äta 3 praliner för 225 kr känns lite… dyrt? “Du måste äta fler” uppmanade mig mitt sällskap när jag kom tillbaka med 4 praliner på min assiette med tanke på prislappen.
På det stora hela har vi haft fantastiska dagar med riktigt flowig jobbtid, många skratt, god mat och en anläggning som verkligen är lätt att trivas på. Detaljen som jag känner inte höll måttet är en skitgrej – herregud en tårtbit liksom – men tårtan är för mig ett riktigt kännetecken för Högbo. Precis som äggröran på frukosten som är bland de bästa äggrörorna jag ätit på hotell. Den är så pass bra att sist jag var här så köpte jag Högbo Brukshotells egna kokbok för jag ville veta hur de gjorde den!
Så till dig från Högbo Brukshotell som läser detta: ta med er min feedback till ert nästa servicemöte. Till dig som är nyfiken på Högbo Brukshotell, antingen som privatgäst eller konferensgäst: ÅK!
Här kan du läsa mina tidigare inlägg från Högbo Brukshotell!
8 kommentarer
Älskar mycket med Högbo men spat var det sämsta sist jag var där. En liten vanlig pool, en trång bastu, några plaststolar och mängder av folk (helg i januari med skidåkning). Kanske bygger de ut nu!
ja blir spännande att se om de utvecklar den delen 🙂
Men ja, personalen är så viktig! Jag äter nog hellre ”sämre” mat eller får fel beställning med trevlig personal på restaurang än tvärtom. Man vill ju känna sig välkommen och viktig för den plats man besöker, inte behöva vara tacksam eller till och med be om ursäkt för att man besvärar dem med sin närvaro.
ja, personalen är ett hotells viktigaste usp!
Grym recension! Har varit sugen på Högbo länge och vill verkligen dit och köra mtb! 😀 Ska nog boka till nästa sommar, tack! <3
ja, det är verkligen ett härligt ställe!
Håller med dig ang. servicen på Högbo, den är något ojämn. Ofta är personalen stressade, det märker man särskilt under frukostbuffén. I övrigt älskar jag hela stället innerligt, det är gemytligt, opretentiöst men ändå tillräckligt fräscht.
ja, ibland lite brysk service. lite som att man som gäst ska förtjäna den. men det finns också många med varm attityd och det gör verkligen sådan skillnad för upplevelsen!