Jag har haft en helg på egen hand vilket nästan innebär mycket reflektion. Efter att ha skrivit mycket om att leva anti-inflammatoriskt och efter att ha pratat mycket om mina funderingar kring hormoner i podden Oförnuft & Känsla så har jag velat skriva ett mer uppdaterat inlägg på samma tema. Men det är så stort och komplext att det inte får plats i ett eget inlägg. Det är så med hälsa. Hälsa är långsamt lärande.
Citatet ovan är egentligen något som den aryuvediska profilen Peter Ljungsberg sa om Ayurveda i en intervju i Healthfulnesspodden och jag tycker att det är så tydligt. Ayurveda betyder läran om livet och det är hälsa för mig. I ett annat avsnitt av samma pod intervjuades överviktsforskaren och epidemiologen Erik Hemmingsson. Han är också fantastiskt bra och sa att hälsa inte handlar om att leva i frånvaro av sjukdom utan att hälsa är att leva i full fart framåt.
Jag instämmer i att vi lägger ribban för lågt om hälsa bara är att vara frisk. Hälsa är ju att ha energi, kraft och ork att vara sitt bästa jag.
Kanske är jag så enig i det eftersom jag så tydligt känner skillnaden. Under några månader har jag fört dagbok över min ”vibe”; min livsenergi. Jag har medvetet reflekterat över hur det känts inför och efter dagen. Jag märker tydlig skillnad de dagar jag är på topp och de dagar jag famlar längre ner. Och jag är oändligt nyfiken på vad jag själv kan påverka för att må så bra som möjligt så ofta det bara går.
Att leva i balans är en eufori utan dess like. Det pirrar i hela kroppen när jag tänker på hur mycket jag älskar att leva kraftfullt utan hämningar eller rädsla. Att känna hur kroppen är fylld med energi, välbehag och drivkraft att leva fullt ut i varje minut.
För några somrar sedan använde jag en hormonspiral i tre månader. Skillnaden i min livsenergi var enorm – och skrämmande. Jag vägrade att offra mitt livsglitter, för det är ju det som är jag! Men jag blev också väldigt medveten om hur det inte var självklart för sjukvården att jag skulle må optimalt. Och det har varit intressant att reflektera över.
För mig är ingenting viktigare än att känna kraft, ork och att det bubblar av skratt i själen. Det är därifrån jag hämtar energi till mina relationer, styrka till mitt jobb och kärlek och tålamod till mig själv.
Ur insikten hur påverkad jag blev av externt tillsatta hormoner föddes nyfikenheten på balanser och obalanser. Det är ett långsamt lärande som aldrig tar slut för precis som med balans så är det inget statiskt begrepp. Det är enkelt att leva i balans – det vill säga när du har balans. Det är ett friktionsfritt tillstånd där alla val du ställs inför känns enkla och självklara. Är du i obalans är samma val svårare. Att välja ”rätt” kommer med motstånd. Vilket riskerar att förvärra obalansen.
I helgen signade jag upp mig på Vårfestival med Erika Kits Gölevik. Det är en månads digitalt ”retreat” med yogaklasser, mentala funderingar och uppgifter. Jag vill ge mig själv en medveten majmånad för att komma närmre mig själv och närmre den balans som jag älskar att befinna mig i. Efter några veckor med lite för mycket irritation mellan mig och min kille, lite för dåliga matrutiner och andra dåliga val så vill jag ta en annan väg och ge mig själv optimal hälsa igen. För mig innebär det att skapa utrymme för tålamod, rörelse, och medvetna matval.
Det handlar alltså inte om att jag gått ner mig själv eller att jag är i någon form av hälsomörker. Tvärtom känner jag mig fysiskt stark just nu och jag mår grundbra. Men jag känner hur jag har slut på tålamod och jag lägger för mycket energi på brister hos människor i min närhet och det är ingen skön känsla att vara i.
Sist jag mådde riktigt bra var för bara några veckor sedan – dagarna efter jag var sjuk i Corona, lustigt nog. Jag hade bara milda symtom med en enerverande huvudvärk men när jag är fysiskt sjuk så längtar min kropp automatiskt efter hälsosamma saker. Jag drack inget kaffe på tre veckor och varje dag gick jag 10 000 steg på förmiddagen. Jag gjorde några enkla yogasekvenser och jag lade tid och energi på relationen med mina vänner. Jag var dessutom bara sugen på mat som jag vet att jag mår bra av. Jag mådde helt fantastiskt, både i kroppen och i själen. Känslan av balans är verkligen effortless!
Spola fram några veckor i tiden och jag började dricka kaffe och äta mer raffinerat. Jag valde bort yogan. Tappade tålamodet. Själen skavde. Och nu under min helg på egen hand har jag funderat ännu mer på balans. Och att det inte är något som automatiskt kommer utan något vi själva skapar.
Jag tränade med min PT Frida i fredags och sa till henne att jag mår bra och att jag känner mig stark, men samtidigt seg i huvudet och tankeverksamheten. Att vara korttidspermitterad är nog inte helt bra för hjärnan. Produktiviteten minskar och det går långsammare. Frida satte ihop ett pass med explosivitet byggt på komplexa övningar vilket gjorde mig fysiskt trött men mentalt alert. Styrketräning och hjärnträning alltså! Rörelse är verkligen kopplat till precis allting och Erika Kits Göleviks uppmaning att röra på dig så som du vill känna dig är så spot on!
Att leva optimalt utifrån hormoner och inflammationer är oerhört intressant eftersom det kan göra så stor skillnad. Det påverkas inte bara av mat utan av allting. Egentligen är det ingen rocket science. Om du känner att du mår på riktigt bra av något så gör mer av det! Och tvärtom, såklart. Oavsett om det handlar om personer, träning, platser eller råvaror.
Ett tydligt exempel på negativ påverkan i just mitt liv är stress. För en tid sedan så ringde min kille och berättade en negativ nyhet. Jag fick en omedelbar katastrofkänsla (stress) och några minuter senare kom ett starkt sötsug. Jag var tvungen att äta något fett och sött (CHOKLAD) På. En. Gång! Just den gången hade jag förmågan att reflektera över kopplingen mellan känsla och sug men jag var oförmögen att bryta handlingen så yes, jag åt chokladen.
Jag har i många andra fall byggt en stark drivkraft i att undvika vitt raffinnerat socker (godis) eftersom jag har lärt mig förstå hur extremt dåligt det är. Alltså på riktigt dåligt. Det finns absolut inget ”men jag har väl rätt att unna mig” i godis. Godis (vitt raffinerat socker) driver på ångest och inflammationer. Det vill säga allt det där vi egentligen vill mota bort när vi ”unnar” oss godis, till exempel efter en dag med känslan av motgång.
Jag förbjuder ingen att äta godis, men jag vill göra dig uppmärksam på vad det innebär. På samma sätt äter jag själv bullar och bröd och jag dricker kaffe och alkohol mycket väl medveten om att det inte alltid är optimalt för mig. Jag gör det medveten om att jag också kommer göra något annat som tar mig närmre den där balansen igen. Jag gör det medveten om att jag kanske samtidigt ger mig själv en upplevelse som faktiskt bygger min hälsa på andra sätt.
Jag har också byggt en stark drivkraft i att rörelse är ett bra botemedel mot rastlöshet och irritation. Min hjärna har lärt sig att förstå att känslan efter en promenad är tillfredsställande så därför är tröskeln att komma utanför dörren inte så hög.
Men det finns mycket mer som jag fortsatt jobbar på att få in i mitt liv. Som att göra plats för yoga och meditation för att utveckla min närvaro och inre lugn. Som att välja bort kolhydrater i mesta möjliga mån eftersom det har stor påverkan på mitt blodsocker. Som att inte ta på mig för mycket skuld och stress vilket skapar enorm inre oreda bland mina hormoner.
Hälsa är inget man blir klar med, det är en ständigt pågående balansgång för att hantera allt det som livet serverar. Men ju mer medvetna vi blir om vår hälsa och vad som påverkar oss och hur, desto fler verktyg får vi för att må så bra vi bara kan. Och leva livet i full fart framåt.
Om du är nyfiken mer så kan jag tipsa om följande podavsnitt (och böcker) som jag förkovrat mig i den senaste tiden:
Podden Healthfulness och avsnittet med Jenny Koos. Jennys menar att vår menscykel avslöjar hur det egentligen är ställt med vår hälsa. Hon säger så mycket bra och jag upplever att om man vill förstå det där ”inre” som kan upplevas som komplicerat så är detta ett bra första avsnitt som en introduktion. Efter detta avsnitt kan du leta upp fler avsnitt med Jenny Koos eller förkovra dig på hennes instagram!
Boken Inflammation skriven av Martina Johansson (och en manlig medförfattare). Sjukt bra och lättläst bok som tar upp ett svårt ämne. Martina är forskare och inriktad på ”livsstilsoptimering”. Boken gav mig många insikter och ger mer ”robust” kunskap jämfört med Maria Borelius böcker som varit bra ”introböcker” med aha-upplevelser.
Boken ”Ayurveda, livskraft i vardagen” med Eva Forsberg Schinkler. Det är en lättläst pocketbok med intro till Ayurveda. Lyssna även på Healthfulnesspodden och avsnittet med Peter Ljungsberg.
Erik Hemmingsson är en ytterligare forskare (inom övervikt, folkhälsa och epidemiologi bland annat) som ger uttryck för sina insikter på ett vettigt sätt. Återigen tipsar jag om Healthfulnesspoddens intervju med honom som en intro till det Erik har att säga. Men det finns fler podintervjuer med honom som också är bra!
19 kommentarer
Jag älskar det här inlägget! Jag har läst det flera gånger nu (och lyssnat på poddarna du tipsade om) :D. Din definition på hälsa är klockren. Superlike! 😉
Tack vad glad jag blir Jenny. Oavsett vad man mår bra av så hoppas jag att många får uppleva det!
Ett väldigt intressant ämne: att känna balans och göra det som är bra för en. Men. Så himla svårt i vissa fall! Samt att alla inte känner av de dåliga valen så tydligt som kanske du gör. Och jag erkänner att vikten är en stor anledning till att jag bryr mig om vad jag äter och hur jag tränar, och jag har många gånger sett smala människor som bryr sig om sin hälsa (vad det verkar) och tänkt “Hur sjutton kan hon äta sådant där utan att det märks?”. På ett sätt kanske det är tur att jag inte är naturligt nätt i kroppen för då hade jag kanske ätit mängder av onyttigheter (kombon av fett och socker är ju rätt god…). Nu vet jag att det syns och känns utanpå kroppen och då blir det en broms.
Det är fascinerande för mig att du vill vara hälsosam och äta nyttigt när du är sjuk – jag är helt tvärtom!
Problemet är att vi är så out of tune med oss själva att vi tappat bort förmågan att lyssna inåt. Så vi måste börja öva. Jag har övat supermycket och det hjälper naturligtvis att jag redan från början tycker att det är mer viktigt att jag mår bra än att jag är ängslig över vad alla andra ska tycka (utifrån de flesta val). Grejen är att “onyttig” mat förmodligen märks på många sätt, men det behöver inte handla om vikten. Det är ett enormt smalt sätt att mäta hälsa på. 😀
Tack för att du delar med dig. Så bra och intressant skrivet. ?
Tack Karin!
Otroligt bra inlägg Sara! Tack!
Tack Marie!
Åh vad jag gillar det här inlägget! Känner igen mig på många plan, framförallt i vad det här med lägre sysselsättning (och för min del hemmajobb) gör med energin inombords. Jag längtar efter att leva livet i full fart framåt igen och är också med på Vårfestivalen tack vare tips på din Insta! 🙂
Ja alltså jag känner mig extremt ickeproduktiv och slö i hjärnan så efter Fridas pass var jag så sjukt glad att hjärnan kändes alert och på g. Så det slog mig – än en gång – att träning kan vara precis allting och att komplexa övningar med explosivitet är vad jag behöver extra mycket av nu när jag jobbar mindre. Men ikväll blir det meditation och lugn yoga från Erika!
Jag är väldigt glad att jag hittat din blogg. Själv är jag inte hälsosam, men jag vill bli. Äter godis och kolhydrater, dricker sprit. Jag har alopecia, psoriasis och IBD. Ja, lite allt möjligt. MEN! I 13 dagar har jag övat mindfulness och tycker att jag blivit jättebra på så kort tid. Så jag ska testa. Testa balans 🙂
Vad sjukt spännande med sådan skillnad! Jag tror det är superviktigt att börja med att lyssna inåt för att skapa meningsfullhet. Jag dricker också sprit. Inte överdrivet mycket men det blir absolut vin någon gång i veckan, och kanske en drink. Jag har inga planer med att sluta med det av hälsoskäl och utifrån den balans jag finner mig i just nu. Så allting och alla beteenden beror ju på var man är just nu.
Tack Sara för ditt sätt att beröra mig. Du har fått mig att våga ta för mig av livet. Att våga vilja vara unfuckwithable. Tack!
Go for it Maria. Precis allt. Ut och njut av livet!
Hejsan! Ville bara säga ATT DIN BLOGG ÄR SÅ BRA!
VAD du inspirerar en! Jag har alltid tänkt på resor utomlands, utomlands, gärna bortom europa, och du har verkligen hjälp mig att upptäcka att man kan faktiskt bygga ett innehållsrikt liv här hemma! Att det finns platser även inom Sverige som är värda att besöka! & att du skriver om hälsa som ett helhetsbegrepp, ÄLSKART! Tack!
Tack tack tack vad glad jag blir Linnea! Det bästa kvittot på att man trivs med livet är att man inte längtar bort. Det tycker jag är rätt så fint.
Tack för att du delar med dig och för intressanta tips!
Tack till dig Tina!