Jag samlade två medvetna personer för att prata om kroppen. Och hetsen. Jag, Katta och Linda satt hemma i Lindas vardagsrum i Örnsköldsvik en söndag. Vi hade varit ute och gjort saker. Gått i skogen. Vinterbadat. Vi kikade på de där bilderna och jag vet att de utstrålar glädje. Jag ser det tydligt.
Jag ser också allt det andra. Det som dallrar. Kroppar som inte passar in i den där mallen som hyllas av samhället.
I podavsnittet pratar vi bantning och kroppshat. Och att de där starka känslorna om sin egna kropp kanske inte har så mycket med vilken storlek på kroppen vi har, för de verkar finnas där ändå. Katta är normativ sett till kroppsstorlek – Linda frontar gärna budskapet body positive och vill ”ta tillbaka” ordet tjock som en beskrivning och inte en värdering.
Vi pratar om hur man gör för att acceptera sin kropp. Och hur gör man för att till och med tycka om den. Kan man känna sig delaktig i ”body positive”-rörelsen fastän man är normativ? Vad skulle hända om vi la den energin vi använder för att tycka saker om oss själva på helt andra saker?
”All den mentala energi jag lagt på min kropp istället för att ta den plats jag skulle kunna ta. Det är så mycket stark energi som slösas bort på fel saker” säger Katta.
Behöver man vara naken för att hylla kroppen? Behövs det för att utmana kroppsidealen? Och varför är tjocka kroppar så provocerande? ”Tjocka kroppar har alltid setts som äckliga eller roliga” menar Linda som berättar hur hon upplever det som hänt de senaste åren.
Våra kroppar är alltid värda; oavsett om den är på en fjälltopp eller i en soffa. Och det är i den diskussionen – om kroppen i rörelse – som det verkligen tar fart. Det främsta budskapet kring träning handlar fortfarande om att få den perfekta kroppen – vilket gör att träning också bidrar till kroppshets.
Innan vi pratar om kroppshets så träffar jag Malin Sandell på Svenska Spel. Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor och här jobbar ungefär 700 människor i både Stockholm och Visby. En hel del på Svenska spel handlar om sport – även bakom kulisserna. Under året har jag träffat några av #svenskaspelarna för att prata om hälsa på olika sätt.
Just nu söker Svenska Spel fler medarbetare; framförallt inom IT! Klicka här för att komma till jobben!
Malin jobbar med employer branding på Svenska Spel och jobbar bland annat med hälsa som en av företagets viktiga frågor. ”Alla vet att rör man på sig händer bra grejer i kroppen. Och våra medarbetare är vår viktigaste tillgång som företag. Ser vi till att man har förutsättningar att ta hand om sin hälsa hos oss så gynnar det oss som företag” säger Malin.
Hon nämner föreläsningen om socker och att hon sprang Midnattsloppet som en av de hälsoaktiviteter som hon minns mest under 2018 och säger att hon inte trodde att hon var en löpare. ”Jag hade en bild av att löpare var på ett visst sätt”.
Utanför podinspelningen så pratade jag och Malin om medvetna morgnar, något vi tycker väldigt lika om. Gör vi vår morgon bra – så blir resten av dagen bra.
Sedan jag kom hem från Sri Lanka har jag hållt fast vid den vanan som uppstod med jetlaggen: att somna tidigt och vakna tidigt. Just morgnarna är viktiga för mig. Och för Malin.
Hej hej Malin – i hundens position!
Hon berättar att hon börjar varje morgon på samma sätt: före resten av familjen. Hon smyger upp utan att väcka de andra och tar fem djupa andetag ute i den tidiga morgonluften. Sedan rullar hon ut yogamattan och gör några enkla yogaövningar och avslutar med några minuters meditation.
Varje dag – samma sak. Hon menar att det gör henne rustad inför dagen och att det stärker henne inför de utmaningar hon ställs inför. Och vet du. Jag tycker att det där är så himla bra. Hälsa är allt vi gör, allt vi tänker och allt vi prioriterar. De där minutrarna på morgonen. Eller de där snälla tankarna om oss själva.
Tack för att du lyssnar. Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet. Och tycker du att detta är ett intressant ämne får du gärna klicka i hjärtat!
Tidigare avsnitt:
Här kan du läsa om det åttonde avsnittet: lugn och harmonisk som en yogi – hur fan gör man?
Här kan du läsa om det sjunde avsnittet – sorg (stort, svårt och nödvändigt)
Här kan du läsa om det sjätte avsnittet – förändring måste börja i glädje
Här kan du läsa om det fjärde avsnittet – om stress och sociala medier
Här kan du läsa om det tredje avsnittet – om framgång och lycka
Här kan du läsa om det andra avsnittet – om att kombinera deadlines och hälsa
Här kan du läsa om det första avsnittet – om beteende
8 kommentarer
Tack för att jag fick vara med! Du vet ju att detta är ett ämne jag brinner för och jag tycker att det vi var inne på ang hur mycket tid som vi faktiskt lägger av våra liv att inte tycka om våra kroppar – så mycket annat vi kunnat lägga den energin på!
KRAM
det var ett bra samtal!!
Det ÄR verkligen ett svårt ämne att prata om, på flera plan. Tycker det är iktigt att det görs och jag är glad att jag fick vara med. Trots en sk normativ kropp så har jag ju tampats med så mycket issues med den genom åren, pendlat i vikt och mest bara inte gillat den. Som Sara B säger, man behöver inte vara utanför normen för att ha haft problem och det säger ju något om hur sjukt mycket vi lärt oss att utseendet är allt, att inte vara nöjda oavsett och det är så himla sorgligt. Och därför så jäkla viktigt att prata om.
jag tycker att det ska lyftas att kroppshets inte bara drabbar dem utanför normen! detta är en diskussion som har många vinklar!
Viktigt och svårt ämne. Jag tycker att för mig som också har en normativ kropp sett till vikt så känns det nästan tabu att prata om. Jag vet inte vilka ord som är okej. Som du skriver så är ju tjock, smal, benig, atletisk, kurvig, musklig osv beskrivningar av hur kroppen ser ut, utan att jag lägger någon värdering i det, men jag vågar knappt använda vissa ord av rädsla för att någon ska bli sårad. Som du också skriver verkar många, oavsett kroppsform, vara missnöjda med sin kropps utseende, vilket jag tycker är så viktigt att prata om. Jag har själv sällan fokuserat på hur min kropp ser ut. Som ryggskadad i tonåren så hamnade mitt fokus på kroppens funktion och att kunna gå igen, då blev utseendet automatiskt väldigt underordnat. Ibland kan jag undra hur det hade varit om inte allt det där hade hänt? Men ibland känner jag mig onormal för att jag INTE har några större issues, aldrig har försökt banta, inte äger en våg, inte bryr mig om 10 kg hit eller dit utan litar på att kroppen reglerar själv när livet i övrigt är i balans. Det här blev lite långt och flummigt, känner jag. Hur som helst ska jag lyssna på avsnittet pronto 🙂
jag fattar precis vad du menar. och det är tråkigt att det blir så pass känsligt att varje ord blir politiskt laddat. jag älskar min kropp mer efter den fysiska kris den var i för inte så länge sedan. men det är ju knepigt om det behövs en kris för att inse hur dumt vi tänker om våra kroppar. men det jag tror att vi alla, oavsett normativ eller inte, behöver tänka på är hur vi slentrianpratar eller slentriantänker om kroppar. att fundera på varför vi tycker någon blivit finare för att den gått ner i vikt.
Det är avsnittet ska jag lyssna på vägen hem i dag! Ett viktigt ämne!
ja. stort och viktigt ämne!