Det finns lyx och så finns det lyx. Bland alla femstjärniga hotell, uttänkta upplevelser i en uppbyggd värld och påpasslig service så finns det ändå en grej som slår allt det där: en måltid på fjället gjord på färska ingredienser, med makalös utsikt, härligt sällskap och utan stress. Typ såhär:
Katrin var förbi Åre en sväng under sina sista semesterdagar och jag kunde bjuda på solsken men blåst. Det var runt 16-18 grader i byn men uppe på Åreskutans topp blåste det 16 sekundmeter och det var skönt att dra ner mössan över öronen.
Vi tog Kabinbanan upp och gick den sista biten till toppen. Sedan valde vi den svarta leden (led nr 215) nedför berget – den går bitvis väldigt brant nedför och det gällde att hålla tungan rätt i mun. Efter ett tag anslöt denna led till den jag sprang på Lillskutan för några veckor sedan, och ungefär här valde vi att stanna för middag.
Katrin är fenomenal på det här med mat på fjället. Hon packade upp trangiakök och ingredienser; avokado, bacon, halloumi, färsk koriander, paprika, röd lök och små tortillabröd. Sedan brassade hon igång och så åt vi tortillas till middag och pratade om fjälltopparna vi såg rakt framför oss. Cirka hur bra som helst och en upplevelse som verkligen växer på mig ju mer jag tänker på den och minnena från igår.
Efteråt promenerade vidare och det är rätt så fantastiskt när man vänder sig om och inser toppen som man just kom från. Och hur Åreskutan egentligen är formad! Vi kom ner precis vid Totthummeln och tog den vältrampade stigen nedför Totthummeln och tillbaka till Kabinbanans dalstation igen. Då hade solen hunnit bli alldeles gulvarm och så småningom nästan hunnit ner bakom berget. Det blev en fin fjällkväll på nästan sex timmar och väldigt mycket andrum och kärlek till själen. Tänk om jag hade kunnat ge det till alla som behövde!
Som om inte kvällen var nog så bjöd den tidiga natten på säsongens första norrsken – som Katrin fångade på bild!
21 kommentarer
Så klart att Katrin levererade! Trots att det blivit så mycket fjäll har jag fortfarande inte varit uppe på Åreskutan “ordentligt”. Jag var i Åre på en konferens för ett par år sedan och lurade upp en amerikansk diplomat på fjället under vår enda lediga eftermiddag. Vi var inte klädda för fjället, det var “grisväder” på toppen i liftvaktens ord och vi hade bara en turistkarta så gick omedelbart vilse i dimman. Det blev ett mini-äventyr men jag har inte sett utsikten så det finns kvar på listan.
åreskutan kan vara nog så mycket äventyr mao! 🙂 välkommen tillbaka!!
Vilka underbara bilder, förstår att ni njöt av dagen!
En riktigt fin eftermiddag och kväll!
Vilken kväll!! Är så impad av Katrins fjällkock-kunskaper & fantasi 🙂
Jag skulle verkligen kunna tänka mig att dela den där bakgården med er ❤️
Ja hon är grym!
Tack för fina bilder! Längtar verkligen till fjällen!
Tack Helene, fjällen kommer bli allt vackrare vart det lider
Wow villa vackra foton! Ser magiskt ut!
Sverige alltså – så vackert!
Självklart den lyxigaste krogen in fjällen! Verkar som en härlig kväll för er och med norrsken, det kommer jag missa nu när jag flyttat till Wisconsin. I Alaska såg jag norrsken nästan varje kväll ibland, var nästan som man blev mätt på det, går det att bli mätt på norrsken liksom? De pratade om snö i väderleks rapporten för norra Alaska, hösten är där nu förstås, här i Wisconsin är det andra bullar. Fortfarande runt 25 grader varje dag, längtar till hösten och sweater weather som jag säger 🙂
varje ställe har sin tjusning!
Oj. Wow. Jösses. Så läckert.
galet fint!!
Mat på fjället är det bästa som finns! Vilken kväll ni fick 🙂
verkligen! lite som er när ni var på suljätten i somras!!
Bästa krogen! Och bästa avslutet på min semester, Tack x10000000!!
en riktigt bra kväll – och fantastiskt bra kock!
Finner inga ord..igen.. Galet!! En sådan kväll ska jag önska mig i present när jag fyller år nästa gång 🙂
Men alltså lägg av vad underbart det ser ut! Vill hoppa in i dina bilder.
sensommarfjäll är galet fina alltså!