Det finns ett klassiskt fel som många gör när de tränar, framförallt vad gäller löpträning: man tränar de hårda passen för lätt och de lätta passen för hårt (nej det är inte jag som har kommit på det). Det är därför jag försöker vara noggrann när jag reggar min träning på Funbeat. En tuff träningsvecka ska innehålla många tuffa pass medan en lättare vecka ska innehålla många lite lättare pass.
Det är inte så mycket minutrarna som är viktiga, utan snarare intensiteten. Jag blir lite nojjig, till exempel passet igår: 50 minuter långt och med en del väldigt pulshöjande aktiviteter där pulsen gick mot 90%. Men jag höll ju inte 90% genom hela passet utan tippar mot att det snarare låg mellan 75-80% i snitt. Hur hårt skulle ni registrera ett sådant pass på en skala mellan 1-5? Räcker det med att man nått 90% några gånger för att det ska vara ett hårt pass för kroppen, eller ska man ligga riktigt högt i puls under en viss tid?
Denna vecka som varit har varit en vecka 3 (jag kategoriserar dem 1-4 där 1 är lätt och 4 är riktigt tufft), det vill säga ganska tufft men det är ändå en bit kvar till fullt ös medvetslös. Hela den här periodiseringsgrejen är ett experiment som är rätt så kul och som jag hoppas lära mig mycket av – framförallt vad min kropp klarar av och vad den blir trött av. Nästa vecka är en vecka 2 och det ska bli himla intressant att se hur den utvecklar sig (jag vet att den kommer utveckla sig med en massa längdåkning mot slutet av veckan).
16 kommentarer
Jag anknöt förresten lite till detta inlägg idag. Allt går igen:)
http://spinspirit.blogspot.com/2010/01/varme-och-puls.html
Jäklar vilka kloka ord, dem tar jag med mig direkt! Jag är EXPERT på att träna de lätta för hårt och måste verkligen bli bra på att lugna ner mig lite. Tack för tankeställare, nu ska jag försöka på riktigt! 🙂
Ha en fin söndag Sara!
Träningsplanering är en stor del av själva genomförandet av träningen, träningsarkitekt är det nya yrket:) Jag gillar förberedandet rent mentalt, det är så man bygger spinningpass t.ex.
Det är super att stämma av med pulsen men också bra att dra paralleller till gamla hederliga BORG-skalan för att klassificera träningen. Upplevelsen är lite olika beroende på var i sin träningsperiod man befinner sig, då kan pulsen ibland inte stämma helt och hållet.
Jag är bättre tränad på cykeln, och som simmare( simmar sällan med pulsklockan iofs) men får kämpa hårdare i löpning där jag är sämre tränad. Utifrån dina siffror skulle jag klassa det som 2,5 till 3, men det beror på hur jobbigt du upplevde det också.
Jag ska till Åre nästa helg, är det dit du ska och skida? Ser du Bambi på två längdskidslagg kan det vara jag isf;)
Jag skulle ha reggat alla pass där du har varit över mjölksyrtröskeln (som ju ligger runt 85% (lägre om du är otränad, högre om du är vältränad enkelt uttryckt) för de flesta) som “hårda” eftersom du ju så fort du varit över tröskeln har mycket större krav på återhämtningen. (fast man får ju ha lite sunt förnuft också.. har du varit över tröskeln några sek och resten av passet ligger runt 70% kanske det inte räknas som “hårt”)
ungefär så tänker jag när jag reggar min intensitet iaf 🙂
Magdalena: jag förstår att det är kul, jag själv ÄLSKAR bröd och jag ÄLSKAR att baka. himla frustrerande!
Gullfot: jag tar gärna dina tips 🙂 jag fattar poängen som du syftar på och jag tror att det är smart. men, jag har inget riktigt idrottsligt mål med träningen mer än mitt milmål och jämttriangelnlöpningen. så jag tänker mig en del hårda pass och en del lågintensivt i form av powerwalks, så att mitt absoluta mål – vikten – påverkas i rätt riktining också. det kanske är heldumt, men det lär jag märka. haha. men jag kände ju mig otroligt trött efter intervallerna i onsdags. och det var en fantastisk känsla!!! jag kanske får blanda hård träning med typ yogaaktig träning eller core under mina veckor, istället för att fylla ut med mellanträning??
Sjysst med pulsering! Får jag ge dig ett tips och berätta hur elitidrottarna gör? (och med det menade jag inte mig) 🙂
När du kör hårda veckor, dvs. med hårda pass, skall du samtidigt inte köra så många pass. Du skall vara optimalt utvilad inför varje pass för att kunna köra riktigt hårt. Det misstag som många motionärer gör när de väl lärt sig det problem du tar upp i början av inlägget att de kör för hårt på softpassen och för soft på hårdpassen, är nämligen just att hårdveckorna blir alldeles för hårda för att kunna köra passen optimalt hårt. Hårda veckor ska ha mycket vila! Men det gäller ju som sagt prestationsbaserad träning. Tränar man för att må bra och för att det är kul kan man ju lika gärna ge järnet oftare, för hur var det nu igen, perfect is boring 🙂
Jag var jättenoga med alla metrar jag registrerade i jogg men nu skiter jag i exaktheten, det är ingen tävling för mig! Brödbloggen känns kul men ajaj vad min mage har svullnat upp av ett antal mackor (jag har inte käkat bröd på några veckor, kör lågkolhydrat) + tyvärr väckt mitt sötsug… Men kul är det och skapande!
Min frisör var ungefär lika mörk som dig i håret förut.. Nu är hon som mig.. 😛
Kom hit så bleker jag. 😀
Esroth: hur ska jag få till håret då? 😉
Snorkkis: testa tycker jag! 🙂
Staffan: ja jag hoppas att det kan ge större resultat och att kroppen gillar det mer, trots att man egentligen kör samma antal timmar per vecka. att det ska vara bra har jag nästan alltid vetat men det har verkat jobbigt att sätta säg in i det, så det har jag inte gjort. jag filurar mest själv på upplägg utan att riktigt ha läst på någonstans, men det är klart att man plockar upp lite tips här och var men jag kan inte riktigt specificiera var tyvärr…
Sara: jag tror du är helt rätt ute vad det gäller träningsupplägget med intesitet och periodisering. Ser att det är fler av mina bekanta som kör liknande, hur kommer det sig att du började med det och vart läste du information om det?
/Staffan
Intressant att följa upp också intensiteten på passen! Och visst är det bra för utvecklingen och framstegen att ha en tydlig gräns mellan tuffa och lättare pass. Själv tränar jag allt som en enda grå massa; de lugna passen med för hög intensitet, och de tuffa passen med för låg intensitet, men det bekymrar mig inte desto mer; jag gillar mystränande 🙂 . Periodiseringen är verkligt intressant; håller som bäst på att läsa in mig lite på det, och du har gett extra inspiration för det intresset!
Ska vi göra det där bytet nu? 😀
Jenny: haha ja såklart menade jag ju funbeat, så nu har jag ändrat!
Petra: ja, visst är det. finns mycket man ska tänka på, även vilka typer av intervaller man ska springa. ju mer man vet desto jobbigare blir det. haha
Ligger massor i det du skriver och jag känner igen mig. Jag borde köra de tuffa passen hårdare, som det är nu kanske jag ev kör långpassen för hårt och saknar krafter att ta i mer på de korta passen. Hm, tänkvärt.
Menar du reggar på Funbeat? ;o) Eller du kanske reggar på facebook också, vad vet jag, det kan man säkert göra.
Ska bli intressant följa din periodisering!