Kanske har du hört talas om golden milk? Sett det på någon bild på instagram eller på en blogg. Jag sa precis hej till trenddrycken för 2015. De flesta hälsotrender föds i LA och så också denna gyllene dryck – golden milk som fått sitt namn från sin gula färg från gurkmeja.
Anja Forsnor skriver bra om golden milk här. Det som gör drycken så hälsosam är gurkmejan. En av mina före detta kollegor pratade sig varm om gurkmeja och sedan dess har jag varit medveten om vilken superkrydda det är, men kanske inte använt det så flitigt. Men, igår kväll gjorde jag pasta på gurkmeja och nu har jag en burk som står i kylen som jag kan göra golden milk av eller spetsa smoothies och mat.
Receptet på golden milk är enkelt: blanda ca 1 tsk gurkmejspasta med drygt 2 dl mjölk (vilken som helst funkar bra), 1 tsk kokosolja, eventuellt lite kardemumma och vanilj och honung.
Efter att ha googlat runt på recept så är det ovan det som flest använder; men till skillnad från Anja så uteslöt jag ingefära från min gurkmejspasta. Jag blandade bara 0.5 dl gurkmeja med 1 dl vatten, ett uns svartpeppar och så lät jag det koka ihop på låg värme i några minuter.
Varför hade jag svartpeppar i min gurkmeja kanske ni undrar? Tydligen så ökar svartpeppar upptaget av curcumin som finns i gurkmejan. Curcumin är bra för massor av saker; det är antiinflammatoriskt, bakteriedödande och kan även eventuellt motverka alzheimer och cancer bland annat. Hur forskningen ser ut vet jag inte – jag har inte satt mig in i några rapporter (men, det verkar rätt så vedertaget där ute i google world…)
Här är förresten ett annat recept på hur man gör pasta på gurkmeja.
Hur smakar golden milk då? Som chai ungefär. Det beror såklart lite på vilket recept man gör golden milk efter men jag gillade smaken av mjölk, kardemumma och en hint av sött från honung. Gurkmejan bidrar nog lite också. Överlag så känns golden milk som en ganska perfekt kvällsdryck.
Har du testat golden milk? Vilket recept använder du? Och viktigast av allt: hur tycker du att det smakar?
[insert][/insert]
20 kommentarer
När du gör pastan, river du först gurkmejan då eller hur gör du?
Efter att ha haft golden milk på min “att-testa”-lista fick jag nu tummen ur… Tja…nu har ju jag lite svårt för mjölk. Får lätt kväljningar. Gott men nästa gång får det bli en halv kopp för detta blev för mkt på slutet. Perfekt att avsluta kvällen med. Grön drink på morgonen och golden Milk på kvällen – låter som en bra plan för mig!
Det var ju svingott! Nyttigt – who would have thought..!?
Och fettet hjälper upptaget av gurkmejan också! jag som inte gillar mjölk får försöka göra något liknande…tack för tips!!
En kollega till mig (och just nu även jag eftersom kollegan är mammaledig) forskar på curcumin som en ev. cancerdödare. Det är snyggt med färg på lab 🙂
Jag har inte testat, men ska garanterat göra 🙂 tack för tips!!
Jag har bara läst om detta, men aldrig testat. Låter jättespännande!
Alltså namnet.. och bilden… oooch jag ska springa ut i köket NUU vid midnatt för det där bara måste jag ju testa, liksom. Om den inte faller mig i smaken ska jag ha den som prydnad i min allra finaste flaska.
Vad var det det hette nu igen? 😛
Aldrig hört innan, men misstänker att jag kommer dyka på det mer framöver – jag gillar allt som är antiinflammatoriskt – vill liksom bara ösa på med sånt!
Låter….intressant. Har gurkmeja i ris och bulgur mest för färgens skull, men detta ska testas! Chai är ju gott så om det smakar så är detta säkert också gott!
Låter vidrigt 🙂 men allt ser ju lockande ut på dina bilder
Jag har hört talas om denna “nya” superdryck men varit skeptisk till smaken. Snart är jag nog redo att testa.
Anna: låter inte jättegott, haha. har du svartpeppar i också? 😉
Sedan några år tillbaka tar jag på morgonen (ca 2 ggr/vecka) knappt en tesked ekologisk gurkmeja i ett glas med vatten. Blundar hårt och försöker koppla bort alla smaklökar och dricker det snabbt (smakar ju inte precis hallonsoda). Men tror det gör gott för mig så jag uthärdar =)
Nettan: den låter intressant – mat som helar är väldigt intressant överlag
Intressant! Jag har i veckan läst i boken Mat som helar, och fastnade då för stycket om just gurkmeja. En riktigt bra bok om du inte läst den, den hade några år på nacken men ny för mig. /Nettan
Träningsblogga: gör’t tycker jag!
Detta har jag missat, men man blir ju onekligen lite sugen på att testa!
Malin: haha, finns mycket som man gjorde förr som liksom slumrat genom åren och är hett igen. surkål t.ex.!
Inte testat än men varit sugen. Har recept i en kundaliniyogabok jag har (gammal, så före sin tid trendmässigt antar jag ;-))