Stolt, hedrad och förväntansfull. Tre känslor – av många – som jag bär med mig från nu och under hela kommande året som ambassadör för Morakniv.
Morakniv är svenskt hantverk sedan 1891. Alltid tillverkad i Östnor utanför Mora. Det rostfria stålet är svenskt, och knivar med träskaft monteras alltid för hand. Det här är svensk industrihistoria, kulturhistoria och designhistoria – allt samlat i en och samma kniv.

Bland Moraknivs ambassadörer finns profiler jag har djup respekt för – som wood whisperer Isak Stålenhag och stjärnkocken Mathias Dahlgren, den enda svenska kocken som vunnit Bocuse d’Or.
Jag har haft en Morakniv Eldris sedan 2016, då den lanserades. Nyligen kom de klassiska steak knives i de nya färgerna Jord, Skog och Aska. Med Morakniv möts outdoor och mat, äventyr och smakresor. Och mitt i den skärningspunkten står jag – och han jag delar livet med, Danny.


Knivar ska vara funktionella och enkla att använda. De är verktyg. Men de ska också vara stiliga. De är hantverk. Och det finns mycket att hängivet nörda ner sig i när det kommer till knivar. Stålet! Slipningarna! Och sedan själva användningen förstås.
Ikväll höll vi det enkelt. Det serverades ren till ett glas Pinot. Potatisgratäng. Allt utvalt: ren från grannfjället genom Jillie. Potatisen från några mil bort, tillagad i cirkulära Onepan-pannan. Vinet, ett hantverk. Och knivarna från Östnor. Jag dukade med den röda – och den gröna – som är en av de nya färgerna, som bär namnet Skog.




Jag är väldigt glad för detta. För hantverket, kvaliteten – och för att jag får vara del av det.






