Vi har knappt varit i Kapstaden i mer än två timmar innan Danny säger att han vill komma tillbaka. Ja kanske flytta hit. Om det finns ett ord jag skulle beskriva mitt intryck av Kapstaden genom, så är det vibrant. Men fler ord krävs. Kapstaden krockar och bygger på kontraster. Värme och vänlighet möter också ord som är på andra sidan skalan. Det finns mycket jag vill förstå men som jag inte fattar, och jag vill ha tillräckligt mycket tid att sitta i den heta luften och läsa Anna Charlotta Johanssons bok om Sydafrika.
Det är också henne vi träffar vår första kväll på plats. Trötta men pigga – återigen kontraster – har vi rest i nästan ett dygn, checkat in på Dorp Hotel högst upp i backen ovan Bo-Kaap, beställt in varsitt glas vitt för att skaka av oss resdammet och sedan promenerat den branta backen ner till Tannin on Bree för att träffa Anna Charlotta. Hon är också vibrant. Livfull, om man ska använda ett mer svenskt ord men som ändå inte rymmer allt.
Först, några bilder från Dorp Hotel:









Dorp Hotel Kapstaden
The Dorp ligger långt upp på Signal Hill och bilarna måste ta sats för att ta sig hela vägen upp. När du väl checkat in så vill du aldrig lämna. Det är ett haven. Jag sitter på vår balkong, eller den gemensamma terassen, och ser Kapstaden och Taffelberget framför mina fötter och är som ett med staden trots att jag är högt ovan den. Mitt i pulsen, men i lugnet. Miljön är lush. Allt känns som att det alltid legat här trots att det faktiskt är relativt nytt. Det finns hela tiden nya hörn att utforska eller vila blicken på.
Servicen är sympatisk och frukosten på Dorp Hotel är fantastisk. Shakshukan är riktigt bra och det enda jag vill äta som frukost när jag kommer hem till Sverige igen. Äggröran är såklart fenomenal.
Vi bor på Dorp Hotel i två nätter och jag hade absolut kunnat stanna längre. Men vi ska ju snart komma tillbaka, eller rentav flytta hit, eller hur var det nu?








Tannin on Bree
Vi träffar Anna Charlotta runt klockan 19, på ganska nya Tannin. Det är tisdagkväll och det där ordet återkommer: det är vibrant. Tannin levererar riktigt bra smårätter och roliga viner. En perfekt första kväll i Kapstaden tillsammans med en helt ny bekant i den fysiska världen, som berättar allt vi vill veta om livet här. Timmarna flyger iväg, vinglasen töms rätt snabbt de också. Den där chardonnayen på bilden nedan gillar jag, ska spara tills jag stöter på den. Det är så jag jobbar nuförtiden: bygger bibliotek med grejer jag gillar och vill ha mer av. Sparar vinlistorna med, gissar att allt är bra. Det ljusröda i mitt glas är förresten en Pinotage.








Det är rackarns trevligt och när Tannin snart ska stänga väljer vi att gå vidare till The Drinkery för cocktails.



Vinbarer i Kapstaden
Eftersom Anna Charlotta bott i Kapstaden *länge* och har koll på mat och vin så dyker vi rätt snart på hennes vänner som gärna delar med sig av fler ställen till oss, när de hör att vi funderar på var vi ska gå vidare. Jag minns inte om nedan är “tisdagstipsen” eller allmänna tips, men förmodligen fungerar de alldeles oavsett:

Our Local, kafé i Kapstaden
Dagen efter blir det all in sightseeing med buss och båt och vi stannar till i The Shed vid Waterfront. Sedan äter jag min andra shakshuka- och dricker ice tea- på Our Local, en coffeeshop som också är ett litet haven med sin jättegula entré och lush insida. Apple cinnamon icetea är godast, och shakshukan är både varm och het. Och god.






Aubergine restaurang i Kapstaden
Vår andra middag äter vi på Aubergine. En avsmakningsmeny med goda viner. Mina föräldrar har anslutit till resan och Aubergine är dels ett tips från en av hans vänner som är sommelier, men också ett tips från en riktigt bra vingård vi ska besöka någon dag senare, visar det sig.



Aubergine är bra. Men en dag senare äter vi en avsmakningsmeny på Jordan Winery i Stellenbosch och med ens har jag lite glömt Aubergine, för middagen på Jordan var one of a kind. Men mer om det senare – för jag vill skriva om en annan vingård först.
Beau Constantia
Vi åker först till Groot Constantia och är där några timmar, men stannar sedan till på Beau Constantia som jag verkligen vill tipsa om. Mer vinerna än själva esteten, även om de har en cool bar med utsikt (och framförallt en “loo with a view”) men vinerna faller oss också i smaken. Så pass att vi köpte med några för att knö ner i packningen hem.





Constantia har fler vingårdar, och ligger rätt nära Kapstaden. Vilket i och för sig t.ex. Stellenbosch också gör även om vi åkte dit i rusningstrafik och därmed fastnade i köer. Men Stellenbosch med 39 graders värme och vingårdarna Jordan, Meerlust, Lukas van Loggerenberg, De Morgenzon och alla andra kommer i nästa inlägg..








1 kommentar
Vad gött allt ser ut! Hotell, mat och vin. Hoppas att ni har en go resa (eller hade?).