Jag har precis bott ett dygn på stringenta Skalstugan som är ett pensionat i västra Jämtland. Och jag älskade det! Ordet stringent betyder att något är strikt, logiskt sammanhängande och tydligt och här på Skalstugan bor rutinerna i väggarna. Skönt tycker jag, i en värld där känslan är att alla vill ta sig rätten att göra hur som helst.
Middagen på Skalstugan serveras kl 18, och rutinerna för hur det fungerar är tydliga. Här äter man inte i underställ utan ombeds byta om till något man känner sig fin i. Till frukosten ringer personalen i klockan och presenterar dagens väder. Med gemensam etikett får alla trevligt eftersom ramarna är satta. Det är både enkelt och elegant, det är trots allt en gård på fjället med aktiviteter som skidåkning, fiske och vandring.



Menyn på Skalstugan
Till middag blev vi serverade röding från sjön här bredvid, med toscansk gräddig sås och ofantligt god potatis. Det är trerätters som påbjuds om kvällarna, och vi började med en soppa på jordärtskocka och till dessert fick vi brownie med brynt smör-glass. Någonstans däremellan hämtade vi tallriken från buffén med grönsaker och salladsröror, och lokala ostar med marmelader. Alltsammans var mycket gott och precis den typ av mat jag förväntade mig på ett sådant här ställe.

Andra kvällar serveras älgstek, potatisgratäng och rödvinssås till varmrätt. Eller suovasgryta med smashad och västerbottengratinerad mandelpotatis. Eller risotto med fläsksida och grillade tomater. Råvarorna är lokala med älg från Skalstugan, fisk från egna vatten, gris från Jämtland och så renkött förstås – från norra Jämtland.
Om Skalstugan
Skalstugan drivs som en stiftelse och finns till för rekreation – i första hand för SEB-anställda och deras familjer. Men den här platsen är långt äldre än så. Människor har färdats genom området i över tusen år. Karoliner, handelsresande, pilgrimer.
Vägen som passerar Skalstugan drogs fram på 1600-talet, på kungligt initiativ. Syftet var handel – att skapa en fungerande förbindelse mellan Jämtland och Tröndelag. Forbönder färdades med varor över fjällen, mellan gårdar och bygder. Lantbruket var en självklarhet, och affärerna sköttes längs vägar som denna. De första husen på platsen byggdes vid samma tid.
Idag finns fortfarande spår kvar. Karolinergraven vittnar om militära fälttåg, och både S:t Olavsleden och kung Karl XIV Johans väg går genom området. Längs Skalstuguvägen ligger även Medstugan och Stalltjärnsstugan – platser med liknande historia och uttryck.
I slutet av 1800-talet köptes gården av engelsmannen Tom Nickalls, som lät bygga jaktvillan som står kvar än idag. Han kom hit med familj, tjänare och till och med en egen orkester – för jakt, bärplockning och fjälluft.
Några år senare tog familjen Wallenberg över. Under andra världskriget användes anläggningen militärt, men efteråt renoverades gården. Marcus Wallenberg skänkte sedan platsen till den stiftelse som fortfarande äger Skalstugan – med syftet att vara ett pensionat för vila och återhämtning. Och det är vad det är än idag.
Jaktvillan
Efter dagens utflykt på turskidor slog vi oss ner i Jaktsalen i Jaktvillan med våra magasin som var vår intellektuella behållning detta dygn. På eftermiddagen serveras hembakt fika och utanför fönstret såg vi bastubadare som fann livet i sig i den öppna bäcken.



Skalstugans skidspår och fiskevatten
Skalstugans egna marker är enorma och här preparerar man egna skidspår och här har man egna fiskevatten och ett tjugotal båtar för fiske. Här finns också egna fjällstugor som man som gäst har tillgång till.
Jag har förstått det som att Skalstugan är särskilt fullbokad sommartid, och visst drömmer även jag om att bo här flera dagar i sträck för att testa lyckan bland alla fiskevatten. Som utomstående, dvs inte SEB-anställd, kan jag göra en bokningsförfrågan inför sommaren men jag kommer få svar först fyra veckor inför eventuell ankomst huruvida jag får plats eller ej.
På turskidor kan det vara härligt med spår ibland, men allra bäst gillar jag att skida rätt ut där jag känner för det – vilket vi gjorde detta dygn och hann med både en tur i fredags när vi checkat in, och en tur idag lördag precis efter utcheckning.



Ett av längdspåren går längs historiska Karl VII väg över norska gränsen. Längs Karl VII väg har jag cyklat en vårdag, och även sprungit några gånger. Kan rekommendera den, som också utgör St Olavsleden.
Vi bodde på Skalstugan med hund och fick ett rum i det fina härbret, alldeles bakom huvudbyggnaderna. Det fint, fräscht och alldeles perfekt – med möjlighet att låna hundbädd och skålar från ett litet rum på nedervåningen.




Är du nyfiken på Skalstugan så kan du läsa mer här. Jobbar du på SEB så uppmanar jag dig verkligen att åka hit!
1 kommentar
Skalstugan är verkligen ett mysigt ställe! Bodde där förra sommaren när jag vandrade St Olavsleden. Då var det förstås med självhushåll, men miljön är lika fin ändå.