För några år sedan gjorde jag och mina vänner en minnesvärd tur till en stuga på fjället i november. Och nu var det dags igen. Vi hade haft span på en fäbod några kilometer från Ottsjö, och hyrde den för ett dygn. Ett mjukt månsken guidade oss fram, nu precis som den gången för sju år sedan.
Såhär skrev jag om det på instagram:
Även om det var sju år sedan vi sist var tillsammans i en fäbod alla fyra, så har vi för vana att tillbringa tid off grid på lite olika håll. En gång var vi till huskucabin i Offerdal till exempel. Och en annan gång var jag långt bort från både täckning och samhällen. Älskar det varje gång!
Hyr Åsvallens fäbod
Åsvallen är en fäbod man kan hyra genom Ottsjö Wärdshus. Det är några kilometer att skida, och stugan som alltså inte har el eller vatten, ligger vackert beläget i skogen. Jag tror det rinner något slags vatten nedanför, men det är fruset och översnöat på vintern. Vatten får man därför ha med sig, precis som alla andra bekvämligheter typ värmeljus, sovsäck – och så mat förstås. Här finns mer info om hur du kan hyra.
Vi tog skotern hela vägen fram, och hakade på släden så att vi kunde få med oss allt vi önskade. Stor vattendunk och trerättersmiddag bland annat. Hade vi bott två dygn hade jag lätt packat med en bok också. Det är enkelt att förlora sig i tiden här. Dels för att allting tar lång tid: bara att hålla en skön temperatur inomhus kräver sin eldvakt som fyller på med ved. Och när elden ändå är igång så är det lika bra att ställa en stor kastrull vatten på spisen som kan värmas till den disk som hela tiden blir. Men det är också en del av tjusningen, att hålla sig sysselsatt med nödvändiga saker så att allt det andra bruset får tystas en stund.
Vi dukade upp chark till förrätt, och lagade en enkel pasta med lök, svamp och soltorkade tomater till varmrätt. På med färsk persilja och pecorino, och så tunt skivad torkad ren. Någon halade fram en vinflaska. Och så viskades det om dessert!
Prinsessbakelse i kåsa
Min kille hade i hemlighet haft en dialog med en av mina vänner om att svänga ihop en prinsessbakelse i kåsa. Helt genialiskt ju. Delar tipset vidare till dig, så att du också kanske kan imponera på någon. Eller dig själv!
Såhär gör du, enligt min kille:
Bottna med hembakt botten eller färdigköpt sockerkaka. Lägg på hemgjord hallonsylt, eller råröda hallon. Sylt ger bättre munkänsla, men rårörda är såklart enkelt om man inte har sylt.
Jag hade kokat en vaniljkräm, fyllt en sprits och kört som nästa lager. Men sa till K att bara vispa grädde med lite vanilj pulver.
Det behöver vara ganska hårt vispad grädde som sista lagret innan marsipanen läggs som ett lock över. Dekorera med röd ros och blad. Det ska vara som att äta ett fluffigt gräddmoln!
Det serverades också en stor lördagsfrukost med surdegsfrallor, apelsinjuice, saffranskrans och diverse olika pålägg. Tystnaden var kompakt och världen var långt borta. Precis det som livet behöver.
Och sedan när dagen ljusnade packade vi ihop oss och åkte hem. Alla utom en av oss, som skidade.
2 kommentarer
Så mysigt.
Slapp Ni den riktiga kylan?
Vi har haft omkring minus 25 under helgen… kul idé med prinsesstårta 😋
Vi fick inga minus 25, det har vi nog inte haft på hela säsongen faktiskt. Runt -15 var det, med lokala variationer. 🙂