Vi kommer 10.22, sätt på kaffet. Jag får ett sms och har en god halvtimme på mig. Hinner med kaffet, hinner inte med några andra grejer men det är sak samma. Jag ska få helgbesök och vill visa upp mitt bästa Åre. Det är i mitten av november vilket kan bjuda på alltmöjligtväder. Vi får förundransväder. Dimma och solsken om vartannat. Otur med norrskenet, vilket är synd för natten innan har det sett ut såhär:
Efter kaffet presenterar jag helgens planer och det nickas. Inga invändningar. Så vi börjar på en gång: byter om till fjällvänliga kläder och hoppar in i bilen.
Vi kör från Undersåker mot E14 och stannar först till på Krus och Undersåkers chark. Det är viktigt att göra detta relativt tidigt på dagen så att det inte. tar. slut. Vi köper stora fikapåsar med wienerbröd med hjortron, croissanter, saffransbullar(!) och ett bröd. Rundrökt skinka och lite annat på charken. Det kommer bli ännu bättre när den stora saluhallen i Undersåker öppnar.
Vi kommer fram till Ullådalen och tar den nybyggda spången mot Lillåstugan. Det vankas våfflor 2 kilometer bort och vi har sol i ögonen. Perfekt lagom fjälltur för när mycket annat ska hinnas med. Och fjällturer med fikaställe längs vägen är femplus. Det ger en annan upplevelse än att packa med fika, men båda är bra.
Man får ha hund med in till Lillåstugan, och det finns hundvåffla! Kan vara bra att veta.
Efter fjällturen körde vi förbi Chokladfabriken och jag inhandlade lite chokladsås och kolasås och annat. Pralinerna med getmese är en favorit sedan länge. Gillar mycket att gå runt att provsmaka chokladbitar innan jag handlar. Hade absolut ätit deras glass om jag inte varit så mätt på våffla. Svåra problem!
Vi tog en tur till Ljusfabriken i Undersåker också. En av mina bästa butiker alldeles oavsett om jag har besök eller inte. Hemma hos mig hänger de långa ljusen som dekoration på väggen, och framförallt har jag dem i mina ljusstakar förstås. Tips tips!
När jag får besök över flera dagar tycker jag att det är härligt med både hemmamiddag och utemiddag. Fredagskvällen fick bli hemma med helgens första champagne. Jag gjorde röra på rökt renhjärta, färskost, smetana, dijon, gräslök, pepparrot, salt och peppar. Och så hade vi en ost- och charkbricka till. Sedan funderade vi länge på om vi var tillräckligt hungriga för att laga en bit entrecote på fjällko från grannens ängar och jag sa att jo, det var vi faktiskt. Den var riktigt bra.
Fredagskvällen försvann fort och det hann bli midnatt och jag lovade att hålla utkik efter norrsken men hittade inget. Och sedan blev det lördagsmorgon. Hundpromenad, mala kaffebönor, duka fram frukost. Älskar lördagsmorgnar.
Vi åkte upp till Förberget och SPA på Copperhill på förmiddagen. De har olika slottider som man kan boka på sajten, med begränsat antal entréer. Det är billigare på förmiddagen, så jag gissade att det är mindre trångt då. Valde tiden 10-13 men vi kom vid 11 vilket var alldeles perfekt.
Bästa grejen på SPA är att ligga och halvslumra och bläddra i ett magasin. Lantlivs julspecial var alldeles perfekt. Utomhuspoolen var varm och mysig och vi hade den för oss själva. Det dunkla ljuset och den lugna musiken skapade bomull i huvudet och jag hade lätt kunnat ha en hel helg på Copperhill med att göra ingenting och samtidigt allt.
Vi åt lunch på Copperhill också. Jag tar nästan alltid köttbullarna. Sedan åkte vi ner mot byn.
Att gå en sväng i Åre är obligatoriskt. Jag gör mitt bästa med att berätta om det ena och det andra och vilka ställen som är klassiska Åreinstitutioner. Vi gjorde absolut en lov in på Åregården, kikade på alla saker på Åre Hemslöjd. In på Hansson. Och så vidare. Hade önskat ett oändligt kaffesug så att vi kunde gå in på Kafferosteriet eller ta ett glas vin på Werséns men vi skulle vidare. Sista stoppet blev på Glashyttan i Duved. Och i skymning parkerade vi vid Tännforsen och hann med att se Sveriges största vattenfall innan mörkret sänkte sig.
Jag hade termos med varm vintermumma och så fikabrödet från Krus men det fick bli bilfika. Luften var ruggig och det var alldeles mörkt ute. Lite senare körde vi hemåt, det var ju dags för champagne igen!
Jag hade bokat bord på Vinbaren till kl 20 vilket gav oss ordentlig tid hemma för mellanlandning. Det behövs! Men snart nog var vi redo.
Vinbaren är bra av många skäl och vinerna tillhör många av dem. Här serveras mellanrätter som man inte delar på. Jag ogillar att dela mat. Vill beställa vad jag själv vill ha, ogillar kompromisser. Jag beställde in Beaujolais pga min nya grej har jag bestämt, och så råbiff, fläsksida och lamm. Blev mycket nöjd. Kom hem strax före midnatt och då var vi trötta, igen!
Det gäller att lyssna in sina gäster när man har besök, det är i alla fall min filosofi. Därför började vi söndagen med Nyhetsmorgon på TV4, vilket jag inte gjort på cirka 12 år. När det blivit förmiddag åkte vi österut med Åre Östersund flygplats som slutdestination. Men först: Ristafallet. Vi spanade in det från båda sidor. Campingsidan har snällast stig.
Tanken var att åka till Kretsloppshuset för lunch och sista anhalt men det var tydligen – trumvirvel – stängt. Oh no, hade jag desperat tänkt om det inte vore för rätt så nyöppnade Ytterån 149. Tack och lov. Det var ännu bättre idag jämfört med sist jag var där så slutet gott allting gott.
Vid 13.40 sade jag hejdå till mitt helgbesök och jag stängde en välfylld helg med många upplevelser. Tack Åre för allt som byn levererar, för alla upplevelser som görs möjliga och för att det är så enkelt för mig att trivas riktigt bra här.
2 kommentarer
Regerar på ”Jag ogillar att dela mat. Vill beställa vad jag själv vill ha” eftersom många verkar älska att dela på en massa olika rätter. Men jag föredrar oftast också att beställa det jag vill ha och få ha det för mig själv 🙂 En del bloggare (som Elsa B och Sandra B) verkar avverka typ hela menyn varje gång de är ute med man eller vänner så jag antar att man då delar på fler rätter än varsin?
Haha ja men det är kanske menyer med smårätter? Den typen av meny är ju väldigt trendigt och har varit ett tag, och är alltså den meny jag avser här. Tex så som man äter på Supper och Apo och många andra ställen. Där är det tänkt att man ska dela.