För fjärde gången åkte vi till Norge för havsfiske vilket är en av de allra bästa veckorna på sommaren tycker jag. Vi har alltid åkt och fiskat i augusti, precis innan höststormarna, och denna gången bokade vi Vega Kustferie på ön Vega utanför Helgelandskusten, med boende i en sjöbod med utsikt över havet och solnedgångarna, och båten på bryggan nedanför. Vattnet utanför Vega är känt för att vara väldigt varierande med otroliga vråldjup och massor av grund. Bra båtskills krävs – men det gör också möjlighet för fiske trots mycket väder eftersom det är en relativt skyddad innerskärgård. Bäst fiske fick vi däremot långt ut till havs.
Det röda huset till mitt i bild nedan, med det stora och det lilla fönstret, bodde vi i. Med både hav och brygga direkt utanför fönster och altandörren på kortsidan.
Vega ett UNESCO världsarv
Vega är en välkänd plats för friluftsälskare, där tiden verkar ha stått still och naturen är karg och mäktig. Vega är en del av en UNESCO-världsarvslistad ögrupp, känd för sitt unika fågelliv och den gamla traditionen att samla ejderdun. Här kan man se oyster catchers (vilket är ett mycket finare namn än strandskata) med sina orangea näbbar, eller havssulor som dyker ner i vattnet i 100 kilometer i timmen för att fånga fisk. Det finns säkert massor att göra här om man inte fiskar, t.ex. som att ta sig an Vegatrappan med sina 1400 steg upp till Ravnfloget med utsikt över skärgården. Vega är också perfekt för kajakpaddling mellan småöarna och cykelturer på slingrande vägar genom det vilda landskapet. Eller så samlar man på solnedgångar om kvällarna.
Vi tänkte gå på världsarvsmuséet någon dag, och gå upp för den evighetslånga trappan, men vi hann aldrig. Väderprognosen som till en början såg riktigt dålig ut ordnade hela tiden upp sig och vi maxade tiden på havet istället. En morgon gick vi upp strax efter 04 och mötte soluppgången i båten. Och vid några andra tillfällen gick vi hem i skymningen med lanternorna påslagna.
Det är svårt att både förklara och förstå hur tiden kan gå så snabbt på en sådan här resa. Man går upp, fixar frukost och preppar lunch för dagen och alla prylar. Lastar båten med det som behövs och sedan går tiden ännu snabbare på havet. En minut är en timme helt plötsligt. Vid 17 kanske det är dags att dra sig hemåt fast ofta blir det ännu senare, och så ska fisk rensas och vakumförpackas och middagen ska lagas och gärna ett glas vin till det. Eller två, för oss. Eftersom vi gärna tillbringar kvällarna med att också prova vin. Passar en Sancerre från Loire bäst till citronpastan, eller det andra?
De allra flesta kvällarna åt vi fisk till middag. Fish tacos, fiskpinnar med egen remoladliknande sås, fiskgryta med saffran… Danny har med sig halva köket hemifrån, inklusive en portabel induktionshäll så att han kan stå ute och laga mat direkt på bryggan. Givetvis har han med sig egna stekpannor från Onepan, sin japanska kökskniv, rivjärn etc.
Och så öppnade vi vår fjärde årgångschampagne från odlaren Bergeronneau med sina clos-champagner. Det har blivit en tradition, och bilden nedan med flaskan och glaset från Bolga sommaren före pandmin kom, sitter på vår vägg i köket.
Fiskeregler för havsfiske i Norge
Det har varit ett trögt fiske på Vega under sommaren, berättade ägaren av Vega Kustferie som hyr ut boendet och båtarna. När man kommer som utländsk besökare och ska fiska till havs i Norge så ska man boka en registrerad fiskecamp och hålla sig till den kvoterade utförseln av fisk, som är 18 kilo per person. Detta får man göra upp till 2 gånger per år.
Vi har aldrig kommit upp i den mängden fisk när vi fiskat i Norge, men det är inte ovanligt att man gör det. Kanske är vi dåliga fiskare, eller så har vi haft otur. Det finns också bestämmelser för vilken storlek på fisk man får spara, precis som det gör när man fiskar i t.ex. älvar i Sverige. Då finns både minimum och maximum.
Den finaste fisken, tycker jag, är bergstorsk som är alldeles röd och vacker. Det var också en bergstorsk jag fick sista timmen sista dagen. Den var på 10 kg(ish) och inte lika vackert röd som de mindre jag fick upp, men med fin form. Min pappa fick 2 torskar på 7-8 kg samtidigt och under den där timmen så drog jag även upp en stor kolja.
Förutom torsk och bergstorsk fick vi långa, sej, kolja, lubb (som inte ens fiskmåsarna vill ha), kungsfisk (eller uer som den heter och som ser ganska rolig ut och är jätteröd) och makrill. Kanske har jag glömt någon fiskart… men hälleflundra fick vi inte denna gång och inte heller havskatt som hade varit riktigt kul att få. Den är jätteful men smakar som skaldjur.
Första året vi var på havsfiske åkte vi till Sula som ligger i höjd med Trondheim men så långt ut man kan komma. Den utrustning vi hade med oss var fiskespön, men på plats fick vi låna (eller hyra, minns inte riktigt) flytoveraller. Till år två köpte vi egna – vilket är de som syns på bild. Vi har egen utrustning med oss och brukar komplettera med nya pilkar och jiggar varje år. Första året använde jag kastspö en hel del, men denna resa knappt alls. Så hur man fiskar beror lite på. Ibland har vi använt oss av tekniken trolling, t.ex. när vi ska gå hem en väldigt lugn kväll. Men jag tycker att det är ett lite för tråkigt fiske, allra roligast – just nu – är att använda mitt havsspö och fiska med pilk som dyker ner mot botten. Ibland kommer man inte ner till botten för de sejstim som är en bit under ytan. Redan innan fisken nappat kan man känna vad man har kontakt med, där nere på 25 eller 50 meters djup.
Det är också en hisnande tanke att inse att alla de bergsformationer som syns ovan land, är vad som finns under ytan. Vegas dramatiska bergsformationer är vad som finns under båten, och som vi kan förstå från sjökort och ekolod, men som inte är greppbart för hjärnan.
Det var en fin resa till Vega, men jag skulle gärna ta 4-5 dagars återhämtning med mycket sömn nu såhär efteråt. Den filéade och vakumförpackade fisken ligger i frysen, och jag är så glad för vår 69 liters kyl – som också fungerar som frys – från ARB som vi har i bilen och som vi använt massor denna sommar.
Nu planerar vi vår kommande gemensamma vinresa, som troligtvis går till Italien i november. Och sedan görs planer för nästa sommars fiskeresa. Kanske åker vi lite längre norrut då?
Läs mer från våra tidigare fiskeresor:
Nordskot ligger på ön Steigen – som är som ett okänt Lofoten med sin natur och sina stränder.
3 kommentarer
Fråga: hur gör man med toalettbesök om man är ute på en liten båt i många timmar? Viktigt information känner jag 🙂
man dricker väldigt lite kaffe på morgonen, och så får man kissa från badstegen. nummer 2 får man avhålla sig från…
Kissa från badstegen låter äventyrligt!