Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
Instagram
Sara Rönne
Sara Rönne Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
    • Livet med mera
    • Livet utomhus
    • Tips till Åre
    • Äventyrshuset & renovering
    • Gravel & stigcykling
    • Overlanding, snöskoter & fiske
    • Biohacking, hormoner & hälsa
    • Jobb & framgång
  • Livet med mera

Rillette på ren

  • 5 juni, 2023
  • 2 kommentarer
Total
0
Shares
0
0
0

Rillette är ett franskt ord för bredbart vispat kött typ. Min vän såg skeptisk ut när vi förklarade rillette på det tämligen enkla sättet. Vispat kött? Låter inte så festligt kanske, men är jättegott. Vi köpte givetvis med oss rillette från mataffären på vår franska picknick i Champagne, och gjorde egen rillette på ren så snart vi kom hem.

Eller vi och vi. Min kille lagade. Jag bad om recept så han skrev ihop en jättelång variant. Ni som hängt med på hans köp-och-sälj-annonser vet att detta kan bli en rolig matresa. Den kommer komplett med alla hans önskade fabrikanter. Läs och njut och laga hemma:

Rillette på ren från Jillies

Inspirerad av vår resa till Frankrike och deras fantastiska patéer och rillettes så gjorde jag en tolkning av den paletten med en smak av Jillies vilda skafferi. Jag ville åt den goda smaken av riktigt fint renkött så därför höll jag smakerna relativt rena och milda men ändock med den kraft som renen bär på.

Rillette är en form av confit, alltså kött som tillagats varsamt under ett lager av ankfett.

Originalet av sous-vide kan man säga fast utan tramset med vattencirkulatorer och plastpåsar. Old school med andra ord.

Vad som sker är att fettet lägger sig som ett lock ovanpå det som tillagas och ytterst lite annan vätska kan evaporera vilket i sin tur innebär att all smak stannar precis där man vill ha den! 

Recept på rillette

800g rostbiff på renkalv från Jillies putsad fri från senor, skuren i kuber 30x30mm

1 märgben på ren från Jillies 

Halvflaska rött oekat vin gärna franskt är det ca 3dl månne?

1 morot, skalad, hel

1 Shallottenlök, skalad hel

2 klyftor vitlök, skalade hela

2 Lagerblad.

1 msk grovt oraffinerat havssalt från Guérande

1 msk nymald svartpeppar

1 burk ankfett ca 300g

3 konserveringsburkar á 250ml

1 stort färskt surdegsbröd till servering, och cornichons är obligatoriska – halverade på längden

Ta fram din Onepan stekpanna och smält 2 msk ankfett på hög temp.

Strax innan brandlarmet går så fräser du den kubade rostbiffen i 2 omgångar hastigt i ankfettet så den får färg men inte mer.

Flytta över köttet till en trång gjutjärnsgryta med relativt raka kanter.

Krydda med salt och peppar.

Lägg i morot, schalottenlök, vitlök, lagerblad. Häll på vinet och hela burken med ankfett.

Koka upp och låt bräsera 45 min under lock.

Efter bräseringen där smaksättarna fått lämna ifrån sig sina smaker under locket så är det dags att lyfta av just locket och sjuda vidare på svag värme, här räcker det med att det stiger en  bubbla då och då.

Under tiden kan du desinficera dina konserveringsburkar genom att diska dem noga och ställ in i 100°C ugn.

Nu är du tillåten att luta dig tillbaka och låt de ljuva dofterna sprida sig i hela hemmet.

Efter kanske 2 timmar är det dags att lyfta upp en köttbit och prova mosa den med en gaffel, om den med lätthet faller sönder av en enkel pressning medelst gaffeln så är det klart. Om inte så sjud vidare ytterligare en tid, kanske 30 min, kanske 1 hel timme till.

När köttet nästan faller sönder av sig själv så är det dags först kasta lök/morot/vitlök/lagerblad de har nu gjort sitt, därefter så lyfter du upp den möra köttet med hålslev vidare till en bunke.

Plocka fram elvispen och vispa köttet tills allt är finfördelat.

Med en slickepott skrapar du nu tillbaka det finfördelade renköttet i gjutjärnsgryta och återvärmer det.

Justera sälta och peppar om det behövs.

Efter det så är det dags att plocka fram de varma desinficerade burkarna från ugnen, jag lyfte upp köttet igen med hålslev och använde en sylttratt för att fylla dem.

Packa sedan så bra du kan med en sked och försök få till en jämn plan yta högst upp.

Här vill vi att del av ankfettet skall flyta upp och bilda en skyddande hinna mot oxiderande syre.

Toppa upp med mer ankfett för skyddande lager om det behövs, stäng locket, svalna av och ställ i kyl att mogna några dagar.

Done! Du har nu gjort en galet dekadent bredbart vispat renkött som är reda att bredas på försiktigt rostade surdegsbrödsskivor och toppa med klassikern cornichons. Eller gå all in som vi gjorde med även inlagd kantarell, picklad rödlök och färsk gräslök.

Kanon som en apetizer inför en stundande middagsbjudning.

Kom ihåg att plocka fram burken 1 timme innan servering för mer intensiv smak. Både renen och vinet framträder bättre med temperering.

Det som bli kvar i grytan kan man sila genom en chinoise, hälla upp på burk och kyla.

Det kvarvarande nu smaksatta ankfettet är galet bra att steka kubade 15x15mm potatis i. Ankfett har väldigt hög ryktemp så man kan steka tex potatis på väldigt hög temp utan rökutveckling = krisp krisp krisp, tänk biff Rydberg som förövrigt serveras med renfilé på Wersén’s i Åre, min absoluta favoriträtt där.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sara

I believe in "träningsglädje" - to train happy. I believe in experiencing life and a thousand feelings in a pair of running shoes or on a bike - with sweat on my forehead. I don’t remember my personal bests but I remember all the feelings. The journey is the reward.

Tidigare inlägg
Föregående artikel
  • Livet med mera

Mat från Instagram

  • 2 juni, 2023
Läs mer
Nästa artikel
Ridvadet Ottsjö
  • Tips till Åre

Åre sommaren 2023

  • 7 juni, 2023
Läs mer
Förmodligen gillar du de här inläggen med
Läs mer
  • Livet med mera

Det lilla livet får ta plats

  • 10 maj, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Jag började veckan med…

  • 7 maj, 2025
Kallbad
Läs mer
  • Livet med mera

Vad är (grejen med) Wild Saunas?

  • 2 maj, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

En tyst påminnelse om att tiden går, och relationer förändras

  • 1 maj, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Bröllopsfesten på Jacy’z i Göteborg

  • 28 april, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Manifestera våren

  • 21 april, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Människor avskyr verkligen detta

  • 10 april, 2025
Läs mer
  • Livet med mera

Dagarna som gått & dagarna som kommer

  • 6 april, 2025
2 kommentarer
  1. Marie skriver:
    5 juni, 2023 kl. 18:58

    Lät ju riktigt gott. Ert gemensamma företagande kanske får bli en kokbok framöver.

    Svara
    1. Sara skriver:
      5 juni, 2023 kl. 20:07

      haha ja, med blandade recept från mig och lagade recept från honom 😀

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sara Rönne
  • HEM
  • OM MIG
  • JOBBA MED MIG
  • HYR I JÄRVSÖ!
  • KATEGORIER
Sara Rönne. En blogg om frihet, upplevelser och äventyr

Input your search keywords and press Enter.

Vi använder cookies på vår webbplats för att ge dig den bästa upplevelsen genom att komma ihåg dina preferenser och återkommande besök. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till användningen av ALLA cookies. Du kan dock besöka "Cookieinställningar" för att ge ett korrigera ditt samtycke.
Cookie inställningarAcceptera alla
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Alltid aktiverad
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVaraktighetBeskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SPARA OCH ACCEPTERA