Jag lyssnade på P3 Dystopia häromdagen om Wellnesshysterin och jag undrar fortfarande vad poddmakarna ville uppnå med programmet? Ringa i varningsklockan för att vi lägger så mycket pengar på att vilja må bättre? Eller lyfta det faktum att det inte gjorts särskilt mycket medicinsk forskning på kvinnor historiskt, det är först de senaste TJUGOFEM åren man börjat med det.
Nej men skoja ej.
Jag fattar inte varför folk är så vansinnigt snabba med att säga “det finns inga forskningsresultat som stödjer det” när någon stackars kvinna testar något alternativt.
Nej det är klart att det inte finns några forskningsresultat som stödjer det. Det finns ju ingen forskning gjord. Det är det som är poängen! Är det konstigt att vi lägger pengar på hälsa när sjukvården inte haft förmåga att hjälpa oss?
Såhär skriver Lunds Universitet:
Det har länge funnits en oro inom forskarvärlden för att tidigare oprövade substanser kan påverka kvinnans reproduktiva hälsa negativt. Det är exempelvis ett viktigt skäl till att kvinnor under lång tid varit kraftigt underrepresenterade i kliniska läkemedelsstudier. Men omsorgen blir ju delvis missriktad. För när läkemedel tas fram utan att först prövas på kvinnor medför det förstås också risker för de kvinnor som sedan använder läkemedlen. Det visade inte minst neurosedynskandalen i början av 1960-talet.
Den vanligaste motiveringen till varför medicinsk forskning mest fokuserat på män har annars handlat om hormoncykler. Här har kvinnor betraktas som mer svårutvärderade eftersom hormonella variationer över tid riskerar att överskugga en eventuell medicinsk effekt. Samma sak gäller vid preklinisk forskning där handjur fortfarande används i betydligt högre utsträckning än hondjur. Samtidigt kan man ju fundera över vad vi egentligen har för nytta av forskning som inte är möjlig att tillämpa på halva befolkningen? Målet med den medicinska forskningens resultat måste ju ändå vara applicerbarhet på både kvinnor och män.
Såhär skriver Forskning.se:
Jämställd vård innebär inte att vården alltid ska vara likadan. Den ska istället vara anpassad efter de skillnader som finns mellan könen. Tyvärr finns fortfarande dålig kunskap om genusmedicin på många håll inom vården. Det lever kvar någon gammal föreställning, kanske från 1968, att kvinnor och män ska vara lika på alla sätt, även fysiskt. Våra kroppar är dock inte lika, vi får inte samma symtom och svarar inte likadant på behandling. För att kunna ge likvärdig vård måste vi vara medvetna om det.
Det finns en mängd underprioriterade sjukdomar där kvinnor är överrepresenterade bland patienterna.
(texten är delvis citat och går att läsa här)
Jag är ingen arg person. Jag tycker bara att det är uppenbart ologiskt hur vi resonerar. Vi tror att vi vet så mycket när vi i själva verket faktiskt är drabbade av okunskap. Vi upptäckte ett nytt organ rätt nyligen som finns hos både kvinnor och män, som exempel.
Det är ett problem att många vill tjäna pengar på människors hopp att skapa sig en bättre hälsa. Och det är ett problem att det inte finns hälsa att tillgå för många kvinnor inom den traditionella vården.
9 kommentarer
JA men ja Sara! Nu har jag inte lyssnat på programmet men det du skriver är så viktigt! Har själv diffusa symptom som vården inte kunnat hjälpa mig med, så jag har nu vänt mig till en näringsterapeut som jobbar med att läka kroppen med kosten istället för med medicin. Den resan känns spännande. Det är ju inte brist på läkemedel som vi mår dåligt 😉
Hoppas du får hjälp Dessi!
Tack snälla 🙂
Då jag har arbetat med kliniska prövningar och läkemedelsforskning kan jag bara beklaga den missriktade välviljan som gjort att kvinnor inte kunnat/fått delta i studier under tidigare decennier men tack och lov har det gått mycket framåt senaste åren, både vad gäller forskning på “kvinnohälsa” och också barnhälsa. Man är ju sig själv närmast och kan man inte få hjälp av den vanliga vården är det klart man söker hjälp någon annanstans och ingen “stackars” varken man eller kvinna ska behöva bli bespottad eller ifrågasatt för det.
Däremot tycker jag poddavsnittet var riktigt bra ändå, men då är jag ett fan av P3 Dystopia sedan tidigare och jag tycker att wellness och fitnessbranschen till stora delar är en kvacksalveribransch där det påstås otroligt mycket utan några som helst belägg och jag tyckte också de historiska kopplingarna var intressanta och jag har själv sett exemplet på hur en del wellnessprofiler har blivit väldigt obalanserade och aggressiva antivaxx-profiler i samband med Covid 19-pandemin.
jag tycker de plockade in för många ämnen som är stora i sig: dvs både tveksam alternativ hälsa OCH kvinnoforskning OCH överviktsgisslet. det blev för mycket av allt så blev liksom för lite av inget. alternativ hälsa i kombo med antivaccination hade varit tillräckligt stort!
Intressant. Och helt förfärligt det är med brist på kunskap kring kvinnor inom medicinen. Och bland oss alla – hur många tränande tjejer har ens haft kunskap om menscykelns påverkan? Inte ens eliten i många fall? Skulle aldrig hänt bland män. Heja forskning, vetenskap och kunskap, men heja också egna erfarenheter och faktiska upplevelser av hur man mår.
det blir mer förfärligt ju mer jag tänker på det..
Men kan vi inte bara skita i att tänka på det då. Lämna över till nästa generationer! Smidigt ju!!! Obs: SKOJA! Så jävla viktigt område! Tack för att du belyser ????
LOL