Betalt samarbete med Visit Dalarna
Jag älskar renkött. Suovas är min stora favorit! Suovas ärlite lätt rökt renkött. Men gurpi är också riktigt gott. Enligt den samiska kulturen tar man till vara på i princip allt från renen när den slaktas vilket är ett sympatiskt sätt oavsett resurs. Köttet tillreds ofta så att det kan förvaras utan att behöva kyla, exempelvis genom rökning och saltning.
Gurpi är renkött som saltas och sedan mals och blandas med renfärs. Sedan lindas det in i ett visst fett från renen och kallröks i kåta. Exakt hur man gör gurpi skiljer sig åt mellan olika familjer men det är en hantverksprodukt som man framställer på samma sätt idag så som man alltid har gjort!
I Dalarna finns företaget Renbiten som är ett samiskt familjeföretag som drivs av Peter och Helena. De har sina renar i området kring Grövelsjön i Idre Sameby vilket också är den sydligaste samebyn i Sverige. Du kan handla deras renkött i deras egna butiker i Grövelsjön eller Falun och sista dagen när vi var till Falun så lagade vi mat på stekhäll i ett vindskydd där snön yrde och solen stod lågt, så som den gör när det fortfarande är början på januari.
Vi lagade både gurpi och suovas på vår stekhäll från Dalum som för övrigt också är ett företag från Dalarna. Vi hade med en stor påse med tillbehör och härliga råvaror från Café Wahlman och började direkt att skära, hacka och skala. Och dricka enbärsläsk. Om du är en sådan som älskar julmust så kan jag meddela att denna dricka är den perfekta drickan att hälla upp hela året mellan högtiderna för julmust och påskmust. Enbärsläsk smakar typ som julmust!
Vi gjorde det enkelt för oss med gurpin: vi skar upp den i tjocka skivor och stekte på hällen. På kanterna lade vi på brödskivor för att snabbrosta dem lite lätt och sedan åt vi bröd med gurpi och creme fraiche med lingon som vi rört runt till swirls. Men, mitt tips är att byta ut lingonen i creme fraichen mot hjortron eller hjortronsylt. Hjortron och ren är en drömkombo.
Gurpi kan ätas som hamburgare också. Sjukt gott det med tror jag även om jag aldrig testat.
Efter gurpin tillagade vi suovasen och stekte på skivad lök och slantade morötter innan vi lade på suovas och sedan torkad svamp och grädde. Från Dalaföretaget Skafferiet kan man köpa roliga kryddor och vi hade en ”viltkrydda” som vi använde generöst. Till sist toppade vi med lingon och konstaterade att detta nog är livet på en pinne ändå. Och idag den 6 februari är det Samernas nationaldag vilket firas över hela Sápmi.
Jag har packat med boken Och herrarna satte oss hit och ser fram emot att börja läsa den kanske redan ikväll.